Itthon » Közélet

Elhunyt Bencze László képzőművész

Életének 49. évében, csütörtökön otthonában hunyt el hirtelen az udvarhelyi festő-grafikus, a Művelődési Ház volt igazgatója.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

BenczeLaszlografikus
Fotó: Szabó Károly. A kép 2016 júniusában, Székelyzsomboron készült
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. február 23., 22:02
0 hozzászólás. 

Bencze László Szentegyházán született 1968-ban, Székelyudvarhelyen, az 1-es számú Ipari Líceumban (a mai Bányai János Szakkolégiumban) érettségizett elektrotechnika szakon, egy évet ebben a szakmában is dolgozott. Középiskolában Biró Gábor festőművésztől tanult rajzot, grafikát és festészetet, érettségi után a Művelődési Ház képzőművészeti körének tagja volt, ahol Maszelka János is egyik mestere volt.

Többször is felvételizett a kolozsvári képzőművészeti egyetemre. A rendszerváltás után Budapesten tanult a Magyar Képzőművészeti Főiskola képgrafika szakán, 1996-ban végzett. Tanított a dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában, alapítója volt az Udvar nevű képzőművészeti csoportnak. Egy évig volt a Művelődési Ház művészeti irányítója, illetve igazgatója a kilencvenes évek végén, amikor létrejött a Tomcsa Sándor Színház (1998-99-ben). Ezt követően a városi könyvtár látvány- és hangzóanyag részlegének munkatársaként dolgozott 2008-ig.

Közben több egyéni kiállítása is volt idehaza és Magyarországon, illetve csoportos képzőművészeti tárlatokon is részt vett, állandó résztvevője volt a homoródszentmártoni és a gyergyószárhegyi alkotótáboroknak. Utolsó egyéni kiállítása 2011 végén volt a könyvtárban.

Bencze László az utóbbi években szabadúszó képzőművészként dolgozott, csütörtökön székelyudvarhelyi otthonában hunyt el. Temetéséről később intézkednek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."