Itthon » Közélet

Hadjárat indul a rossz utak ellen

Több évre tervez a városvezetés, nemcsak az aszfaltszőnyeg terül, hanem a bicikliutak is. De előbb a gödrökkel akarnak kezdeni valamit.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

fotó: Soós Róbert
fotó: Soós Róbert
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2017. március 13., 15:53
3 hozzászólás. 

4.6 millió lej – ez a mágikus szám idén a székelyudvarhelyi utak kapcsán, vagyis ekkora összeget különítettek el útjavításra a költségvetés tervezetében.

„Ez a tavalyinak több, mint háromszorosa" – vallja büszkén Orbán Balázs MPP-s városi tanácsos, aki az útjavításokkal kapcsolatos sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy egy jól átgondolt lista szerint haladnak majd a nagyobb javításokkal.

Erre nem büszkék

Orbán Árpád alpolgármester kijelentette, hogy nem büszkék arra, hogy milyen gödrösek a város útjai, de úgy látja, hogy a kemény tél a gyengébb minőségű munkát büntette meg, ők ezen szeretnének változtatni. Na meg azon is, hogy korábban, már év elején bejelentik a javítások programját.

„A kátyúzással kezdünk" – állítja az alpolgármester, vagyis a gödrök, kisebb-nagyobb úthibák foltozásával. Ezt viszont nem hidegaszfaltozással oldják meg, szerinte ugyanis nem éri meg, mert drágább és csak ideiglenes megoldás, ezért meleg aszfaltot fognak használni ezekre a munkákra is.

Ebből adódóan az aszfaltkeverőket március 15 után indítják be, ahogy az időjárás engedi: reményeik szerint még ebben a hónapban.

Erre amúgy az aszfaltozásra szánt pénzből 600 ezer lejt különítettek el, és ezekre a munkákra le is zajlott a közbeszerzési pályázat, amit a Stravia Group Kft. nyert meg.

Ezekkel a munkákkal párhuzamosan az aknatetőket is cserélni fogják: legalább ezer darabot kell helyreállítani, egyelőre 300-ra öntenek betongallért, és ugyanennyit is cserélnek ki.

Az első huszonnégy

Fülöp-Székely István, a városháza műszaki igazgatója a nagyobb léptékű munkálatokról is beszélt, hiszen több olyan utca is van, ahová egybefüggő aszfaltszőnyeget terítenek.

Össze is állítottak egy prioritási listát, amin huszonnégy utca vagy utcaszakasz szerepel, 2017-ben ezeken a szakaszokon tervezik a teljes felújítást – a lista ide kattintva letölthető.

A lista összeállításakor folyamatosan egyeztettek a városi közművekkel: Fülöp-Székely kitért arra, hogy a város víz- és gázhálózata elavult, nagyon rossz állapotban vannak a vezetékek, ezért olyan szakaszokat kerestek, ahol vélhetőleg nem lesz szükség hamarosan feltörni a friss aszfaltot egy javítás miatt.

Az igazgató a kockaköves utcákra is kitért, hiszen ezekre is van pénz elkülönítve, szeretnék ezeket is rendbe tenni. Illetve beszámolt arról is, hogy a Polgármesteri Hivatalon belül működik egy bizottság, ami a bicikliutakért felel.

Ennek kapcsán megtudtuk, hogy prioritást élvez a Bethlen-negyed és a Bethlen utca bicikliúttal való összekötése, ami részben egyszerű útfestéssel, a rendőrség és a Kaufland közötti szakaszon viszont térelválasztó elemekkel valósulna meg. Erre konkrét tervek vannak, amit már idén szeretnének kivitelezni.

Végül arról is szó esett, hogy szeretnék a forgalom biztonságát és komfortszintjét is növelni, hiszen rengeteg autó van Székelyudvarhelyen, amitől nagyon zsúfolt a város.

Többek között a Román Állami Vasutakkal is tárgyalnak, és egy olyan elképzelés is létezik, ami szerint a vasútállomást a város szélére költöztetnék a járműforgalom segítése érdekében. Az igazgató hozzátette, ezek még csak elképzelések, és tanulmányokat kell készíteni ezek kapcsán.

Az alpolgármester sommázása szerint "annyira lent vagyunk, annyira rosszak az útjaink, hogy a munka látszani fog", de mindezek mellett próbálnak arra figyelni, hogy minőségi munkát végezzenek, ezért kiemelten fontosnak tartják, hogy a kivitelezőket folyamatosan számonkérjék.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2017-03-14 06:40:15
Pubikus
A sikeres közbeszerzési pályázatot követő szerződés hol tekinthető meg?
avatar
madridista
2017-03-14 08:30:12
több konkrétum
Csak ne járjunk úgy, mint a korcsolyapálya esetében...
Nagy szavak, nagy tervek és fordítottan arányos megvalósítás.
Tetteket uraim, beszédből volt már elég, akár ellenzékként, akár most vezetőként is.
Hajrá-mindent bele !
avatar
vassihat
2017-03-19 20:52:33
stravia
A szarkakő utcában úgy kb 2-3 éve ők javították,a kanális fedőket.
Volt amelyik tartott úgy 2 hetet,a többi is azóta rég bedöglött.
Lehet hogy azóta sokat fejlődtek de a halnak is a farkától büdös a feje.
Érdemes megnézni per pillanat is forgalmi jelzőtábla van az utca közepén ami figyelmeztet egy beszakadt kanálisra amit a stravia group újított fel.
Hajrá Udvarhely.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."