Itthon » Közélet

Élő közvetítés a márciusi tanácsülésről

Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere. Költségvetés, no meg egy csomó adomány és sportterem-építés is napirenden van.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSC 1371
Márciusi tanácsülés, Fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. március 22., 17:43
1 hozzászólás. 

10.28 Vége van a tanácsülésnek, süt a nap odakint, mindenki boldog. Köszönjük olvasóink megtisztelő figyelmét!

10.27 Gálfi Árpád is köszöni a munkatársaknak ezt, jövőre is hasonlóban lesz részünk. A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban elmondja, hogy a város tisztasága is fontos prioritás számukra. Jakab Attila szerint a Biró Edithéknek, tehát a kórusoknak mond köszönetet. Orbán Árpád alpolgármester Udvarhelynek köszöni meg az ünnepet. Ajánlja, hogy jövőben a magánházakra is tegyék ki a szimbólumokat. Idén az iskolákból elengedték a gyerekeket, jövőre a cégek vezetőit is megkérik, hogy engedjék el az embereket.

DSC 1377

Jakab Attila már a következő tanácsülésre gondol, egy hét múlva lenne egy rendkívüli ülés, hogy a civil projektek tudjanak megkezdődni. Benedek Árpád Csaba kéri, hogy arra tűzzék napirendre az elmaradt napirendi pontokat, pl. az éjszakai parkolás megoldását. A hivatal jelenlevő műszaki igazgatója azt mondja, hogy előterjesztették. Gálfi közben odaad egy választ, ez a hivatal munkatársainak listáját tartalmazza. Benedek észreveszi, hogy február 23-i a dátum, miért most adja ide? Nevetgélnek a teremben. A következő ülés vezetője Péter Balázs lesz.

10.18 Sinka Arnold egy sepsiszentgyörgyi esetről beszél, a magyar nyelven való ügyintézéssel voltak-vannak problémák, arra figyelmezteti a tanácsot, hogy nálunk ez ne forduljon elő. Az alpolgármester kiegészíti Sinkát, szeptember végén egy nagy néptáncfesztivál lesz Udvarhelyen – lehet, hogy az jó alkalom lesz a névadásra, de ezt egyeztetni kell a néptáncműhellyel. Biró Edith a hulladékszállítással kapcsolatban jelzi, hogy az Ifjúság bejárat és Kisköved utcai tömbházaknál a szelektív kukák egy nap alatt megtelnek. Megköszöni a polgármesternek és a hivatalnak a március 15-i ünnepséget, illetve kiemeli az idei díszítést.

DSC 1390

10.13 A város tulajdonában található területek telekkönyvezéséről és a település magánterületeinek jegyzékére történő besorolásáról szól az utolsó pont. Zetelakán és Fenyéden vannak olyan erdőterületei a városnak, amit telekkönyveztetni kell. Nincs ellenvetés, elfogadják. Hamar lezavarták a napirendi pontokat, ilyen rövid ülés rég nem volt. Talán soha. Jönnek a különfélék.

Gálfi Árpád megköszöni a testületnek, hogy elfogadta a költségvetést, bízik abban, hogy mindez meg is valósul. Berde Zoltán két apró észrevétel tesz. A Bocskai-ház melletti parkolóban három gépkocsi hetek óta parkol, fel kellene szólítani őket, hogy vigyék el. Azokat az autókat eladásra kínálják, de ő úgy tudja, hogy van erre tanácsi határozat. A játszótereken ottmaradt a zöldhulladék, jelzi Berde. Gálfi azt mondja, hogy a helyi rendőrségnek szólt, hogy oldják meg az autók elvitelét. Tegnap az autó mellől ő hívta fel az egyik tulajdonost, aki megígérte, hogy a hét végéig elviszi az autókat. A játszótéri hulladékot elviszik, személyesen is ismeri a helyzetet. „Ahogy ismerem, személyesen viszi el" – mondta

DSC 1363

Sinka Arnold arról beszél, hogy a mihir portál ötlete volt, hogy a néptáncműhely vegye fel Kacsó András, egykori táncos, táncoktató nevét. Elvi szavazást kér, Jakab Attila azt mondja, hogy szeretnének egy hetet vagy hónapot erre, a téma körbejárására. Sinka bízik az önkormányzatban.

10.02 Nincs jogásza a hivatalnak, erre kellene megoldást találni, megszavazzák, hogy legyen jogi tanácsadója a hivatalnak. Még három napirendi pont van, a hivatalban lesznak új tisztségek, mind ismerik a témát a tanácsosok, ez egy adminisztratív határozat. Jön két lakásügy, két lakrész üresedett a Csereháton, két újabb igénylő költözhet be. Az utolsó napirendi pont jön. 

10.00 Tagsági díjakat kell kifizetnie a városnak, az Energia Városok Románia Egyesület tagjaként befizetendő 2017-es évi tagsági díj jóváhagyásáról és a Romániai Megyei Jogú Városok Egyesülete tagjaként befizetendő 2015-ös, 2016-os, 2017-es évi tagsági díjakat hagyják jóvá. Adókedvezményt kap a Civitas Alapítvány is, Orbán Árpád és Hajdó Csaba nem szavaznak. Sinka Arnold mondja, hogy ezt tavaly is megkapta az alapítvány. Most is. Fent van minden kéz.

DSC 1393

9.57 Egy olyan tétel is van, hogy azokat az egyetemistákat, mesterin levő hallgatókat támogatná, akiknek a kutatásai, dolgozatai a várossal kapcsolatosak. 960 ezer lejt számnak profi sportra, 260-at kultúrára. Elfogadják. Benedek szerint nem hangzott el egy módosítás, kiderül, hogy elhangzott. Elnézést kér. Jön a négyes melléklet, a megnyert pályázatokat foglalják bele a költségvetésbe, pl. az Udvarhely Néptáncműhelyét. A hármas fejezetet is elfogadják, a másodikban maga a költségvetés jön: oktatás, fejlesztési források, működési összegek – ebből a háromból áll össze a költségvetés – mindenki igennel szavazott. Az oktatási és kulturális intézmények vezetőivel tárgyalt a városháza és a lehetőségek függvényében megegyezett összegekről van szó. Az egyes fejezet, tehát pl. a kórház is átmegy, egyetlen tartózkodás van. Aki hozzá szeretne szólni, most jelezze – mondja Jakab Attila. Az alpolgármester kap szót, azt mondja, hogy szerinte a Koalíció tagjai jobban bíznak Bíró Barna Botond megyei alelnökben, mint az RMDSZ. Arros Orsolya szerint ez egy felesleges mondat volt. Ettől függetlenül szerinte ilyen lazán rég nem ment át költségvetés. A költségvetést elfogadták, az általános szavazásnál mindenki igennel szavaz, Benedek tartózkodik. Hajdó Csabával együtt távozik. Visszajönnek – mondja Jakab Attila.

9.46 Az ördög a részletekben rejlik, mondja Jakab Attila, most pedig rátérnek a részletekre, jakab szerint jövőben derül ki, hogy jó-e a költségvetés. Az első a külső források tétele, mindenki emeli a kezét. Az előző évekből megmaradt pénzt teszik a beruházásokhoz, ezt is megszavazzák.

DSC 1385

A Szentimre utca felújításának tanulmánya 60 ezer lejbe kerül. A megyei tanács is beszáll a barompiac felújításába, a város 340 ezer lejt irányzott elő, de megvárják, amíg a megyei önkormányzat átvállalja, ezt júniusban kezdenék el. A II. Rákóczi Ferenc utca szennyvízhálózatának felújításáról beszél az ülésvezető, emellé tennék a vízhálózatot – a piachoz tervezett összegből 240 ezer lejt áttesznek erre, ezt a szakbizottságban megbeszélték. Benedek azt mondja, hogy a megyei tanács támogatása akkor valósul meg, ha az ottani jogászok törvényesnek találják. Eddig nem találtak ennek zöld utat, s emiatt tart ettől. Jakab Attila szerint a hivatalban azt gondolják, hogy ez lehetséges, a külső forrást el kell fogadni. Úgy érzi, hogy a kockázatot a városnak vállalnia kell. 13-an támogatják, 3-an (Benedek, Berde Zoltán és Derzsy László) tartózkodnak. 

9.38 Vass Szabolcs főkönyvelő tart általános ismertetést a költségvetésről. Több mint 99 milllió lesz a bevétel, 111 millió a kiadás - a különbség az elmúlt évekből maradt, ezt a beruházási munkák kifizetésére használják fel. A legnagyobb bevétel az ÁFA-visszaosztás, ez több mint 47 millió lejt jelent. Vass most tételenként sorolja fel, hogy milyen kiadások vannak. A második legnagyobb bevétele a jövedelemadó, ez 28 milliónál több, de a tavalyi összegnél 18%-kal több.

Mivel emelkednek a fizetések a közalkalmazottaknál, illetve a művészek is több pénzt kapnak, ezeket a költségvetésbe mind bele kell foglalni. Most végigmennek tételenként. Nagyobb összeget az útjavításra, illetve a tanulmányok elkészítésére fognak költeni. Kilenc melléklet van a költségvetésben, Jakab szerint kb. 13 alkalommal kell szavazni. Benedek Árpád Csaba kér szót, szerinte a 2016-ban a bevételnél 76 millió volt, most 99 van előterjesztve. Az RMDSZ által letett javaslatok benne vannak a költségvetésben, a civil központ is bekerült.

DSC 1375

Orbán Árpád alpolgármester szerint 2016 különleges év volt a kampány miatt. A legfontosabb számoknál a 2,4 millió van a tanulmányoknál, a nagyberuházások összege 6,8 millió, az utak 5 millió. Benedek nem akar számháborút, 2014-es példával is jön, az is jóval kisebb volt a bevételi oldalon.

9.24 Adományokat vesznek át oktatási intézményekhez, az elsőben a Benedek Elek Pedagógiai Líceum kap az IKOS Conf cégtől kétezer lejt, a hatodik napirendi pontban a Bethlen Gábor Általános Iskola kap 1.644 lejt. Átmegy ez is. Adományokat vesznek át most a székelyudvarhelyi Ifjúsági és Turisztikai Tájékoztató és Idegenforgalmi Közszolgálatának (ez háromezer lej), illetve a nyolcadik pontban a városi kórházat támogatják adományokból huszonhatezer lejjel. Eddig minden ment, mint a karikacsapás, jön a költségvetés, ezt fejezetenként kell megszavazni. Itt minden bizonnyal lesznek kérdések.

9.21 Az Orbán Balázs Általános Iskola mellett építenek tornatermet, a tervét korábban már elfogadták, de az ÁFA-módosítás miatt változtatni kell. Mindenki igennel szavaz. A második napirendi pontban elfogadják azt, hogy a város mennyi pénzzel járul hozzá, ez 145 ezer lej. A harmadik napirendi pontban a városi stadion atlétikapályának teljes felújításáról döntenek, egy országos program részeként. Több mint hatmillió lejes projekt, 24 hónap alatt készülne el, amennyiben bekerül a programba. Minden határozat ezzel kapcsolatban március 30-ig meg kell szülessen. Mindenki támogatja a tervezetet, 216 ezer lejt kell a város ebből vállaljon. Vállalja, mindenki emeli a kezét. 

DSC 1367

9.16 Jó hangulatú döntéshozatalt kíván a polgármester. Kezdődik az ülés, egyedül Ványolós István hiányzik, elfogadják a februári ülés jegyzőkönyvét, Jakab Attila rátér az első napirendre. Rátérne, de Lőrincz Zsuzsánna napirend előtt kérdezi meg, hogy a civil központtal kapcsolatban van-e előrelépés, mert néhány hete volt egy beadvány. Jakab azt mondja, hogy a szándék ugyanaz. Rátérnek a napirendre, Lőrincz Zsuzsánna távozik.

9.13 A tervezés, valamint az útjavítások költségvetésének éve lesz az idei – mondja, illetve olvassa a polgármester. A tanulmányok készülnek el, minden belső vagy külső forrást meg szeretnének ragadni. Különböző ingatlanokat fognak megvásárolni – a városnak a parkolási gondok megszüntetése is fontos, ezekhez új területekre van szükségük. A kemény tél nagyon megviselte a gyenge minőségű munkával felújított utakat – idén 5 millió lejt költenek erre. Nagyberuházási tervekről is beszél Gálfi: külön összeg van a városközpont, valamint az új terelőút tanulmányaira. A stranddal kapcsolatban is van újdonság, élményfürdőt hoznának létre.

DSC 1357

9.08 Jakab Attila az ülésvezető, mint bevezetőjében elmondja, azért tartják egy héttel korábban a megszokottnál, mert el kell fogadniuk a költségvetést. Gálfi Árpád polgármester is ugyanezt mondja, a költségvetés megalapozza mindazt, amit városműködtetésben tervbe vettek. Emellett 15 másik előterjesztés van, ezekből kettőt emel ki Gálfi, az Orbán Balázs iskola sporttermét és a városi stadion atlétikapályájának felújítását. A keddi szakbizottsági ülésen kisebb módosító javaslatok voltak csak, szerinte ez azt jelenti, hogy jól készítették elő a dolgokat.

9.00 Itt van mindenki, leszámítva az RMDSZ-frakciót, valamint a polgármestert és az alpolgármestert. Ahogy ezt leírtuk, megjönnek mind. 

8.58 Érkeznek a képviselők, a falon az atlétikapálya terve van kifüggesztve. "Olyan lesz, mint a Maracana!" - kezdi el a viccelődést Bodnár László jegyző, aki megindul a jelenléti ívvel és aláírásokat gyűjtöget. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városháza tanécsterméből. A székelyudvarhelyi önkormányzat rendes havi tanácsülését követhetik figyelemmel megérzésünk szerint több órán át. Összesen tizenhat napirendi pontja van a mai ülésnek, szóval van téma bőven.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
palpeter
2017-03-23 09:45:50
...
A jegyző úrnak valaki mondja el, hogy a Maracana Stadionnak nincs futópályája.

Vagy ő már tudja, hogy olyan lesz, azaz a sétatérinek nem lesz....

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."