Itthon » Közélet

A szürke 85 árnyalata

Új lámpaoszlopok kerülnek Udvarhely központjába, amíg rehabilitálják a történelmi városrészt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

fotó: Gál Előd
Vándorolni fognak az oszlopok. Fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA/PÁL EDIT ÉVA
2017. június 20., 15:07
0 hozzászólás. 

A vezetékek földbe helyezése mellett Székelyudvarhely központjában a lámpaoszlopokat is kicserélik, egyelőre semleges szürkékre. Amíg el nem készül a rehabilitált, egységes arculatú belváros, de az eltarthat akár tíz évig is. A Márton Áron téren az előző években felállított, nagy politikai vihart kavart Ferenczy-féle lámpatestek után hasonlóakat állít fel az új városháza is a Bethlen Gábor utcában.

A városháza sajtóosztálya hétfőn közleményben tájékoztatott arról, hogy újraépítik a közvilágítási rendszert a központban az elektromos vezetékek földbe helyezésével párhuzamosan.

A vezetékeket tartó oszlopok az Electrica Rt. tulajdonát képezték, de a vállalat most saját költségén eltávolítja a póznákat, így a helyükre a városháza szereltet villanyoszlopokat, amelyek a közvilágítást fogják szolgáltatni.

A hivatali közlemény szerint korábban politikai viták tárgyát képezték a villanyoszlopok, de most kizárólag szakmai szempontokat vettek figyelembe azok kiválasztásakor.

oszlop2

„Külső szakértőkkel való többszöri konzultációt követően, a bizottság és a polgármesteri hivatal illetékes szakemberei a Schréder márkájú oszlopok és lámpatestek mellett döntöttek, RAL 7031-es, szürke színben."

A fejlesztési osztálytól megtudtuk, az Electroprecizia vállalat 85 ilyen oszlopot helyez el a Bethen Gábor, a Tompa László, a Vár és a Kossuth Lajos utcákban, illetve a Kőkereszt- és a Városháza téren. Ezekre LED-es világítótestek kerülnek. A beruházás áráról viszont csak annyit árultak el, hogy mint minden közbeszerzési eljárás, ez is "A-tól Z-ig fel van tüntetve az e-licitatie.ro honlapon, ott kell utánanézni."

Vissza a jövőbe

Az e-licitatie.ro oldal nem felhasználóbarát voltáról híres, de pár óra alatt megtaláltunk egy közbeszerzési hirdetést, amely a lámpatestek beszerzéséről szól, és nem az Electroprecizia, hanem a belga érdekeltségű, kolozsvári székhelyű Schreder Romania Kft. nyerte meg. A cég a szerződésben foglaltak szerint 410.729-485.740 lej közötti értékben biztosít fém oszlopokat és lámpatesteket.

Körülnéztünk a cég honlapján is, és kiderült, forgalmaznak ők történelmi városközpontokba illő lámpákat is, Nagyszeben és Szatmárnémeti központjában az ő termékeiket láthatjuk.

Puskás Katalint, a fejlesztési osztály igazgatóját nem értük el másodszor, hogy megkérdezzük, külön közbeszerzési eljárás volt-e kiírva a lámpaoszlopok megvásárlása, illetve azok felszerelésére, így még rejtély, hogy hogyan kerül az Electroprecizia a képbe.

A Schréder márkájú oszlopok azonban csak átmeneti megoldást jelentenek. A hivatal tervei között szerepel ugyanis a történelmi városközpont rehabilitálása is, amelynek részeként szabályoznák a belváros arculatát, történelmi tanulmányok nyomán alakítanák ki a közösségi tereket, az épületek homlokzatait, reklámtáblákat, cégéreket, térbútorokat, térelválasztókat, oszlopokat, és a világítótesteket is.

„Ez a szabályrendszer egy olyan megjelenést biztosít hosszú távon városunk történelmi központjának, amely méltó lesz történelmi polgári mivoltához"– írták a városházi közleményben.

Hosszú lehet az átmenet

A központ rendezési tervének elkészítése már szerepel az idei költségvetésben, de a tényleges megvalósulás elhúzódhat, addig is a szürke oszlopok fogják árasztani a fényt, amelyek „másodlagos, semleges, nem szembetűnő elemei lesznek a városközpontnak".

oszlop3

Ez az ideiglenes megoldás szolgálhat egy, de akár tíz évig is – mondta Puskás Katalin. Hozzátette, hogy a teljes központi rehabilitációt a város nem tudná saját költségéből megoldani, mindenképpen pályázni kell a nagy volumenű munkára. „A város megpróbál megalapozott tervek alapján pénzeket lehívni, de amíg ezek nem tisztázódnak, és nincs egy nyertes pályázat, addig nem lehet dobálózni ígéretekkel" – mondta az igazgatónő.

A központi zóna rendezési tervét szeretnék hamarosan szigorú szabályok szerint „megversenyeztetni" (concurs de soluții), a procedúra végén szakemberekből álló zsűri választja majd ki a nyertes tervet.

A tervek szerint a történelmi övezet arculatának elkészítése után egyedi, történelmi jellegű, a városra jellemző korabeli jegyeket magukon hordozó lámpaoszlopokat és lámpatesteket telepítenek Székelyudvarhely központjába. A most felszerelt oszlopok ekkor átkerülnek majd a városközpont körüli övezetekbe.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."