Itthon » Közélet

Aggasztó méreteket öltött a kivándorlás

Nagyon sokan akarnak külföldön dolgozni a városból. De most is ötezren dolgoznak más országban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kulfoldimunka
Sokan csomagolnának... Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. augusztus 08., 13:19
5 hozzászólás. 

Legalábbis ezt mutatja a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által elvégzett felmérés, amiben július 9. és 21. között (reprezentatív) 104 székelyudvarhelyi felnőttet kérdeztek meg. Jakab Áron Csaba, az SzMVSz elnöke riasztónak és aggasztónak tartja a felmérés által mutatott számokat, hiszen nem kevesebb mint 2400 városlakónak feltett szándéka az, hogy a közeljövőben külföldön vállaljon munkát.

A grafikonokkal kiegészített, több mint ötöldalas dokumentum megállapítása közül az okok a legelgondolkoztatóbbak: az első helyen a leginkább az alacsony fizetéseket (75%), az állástalanságot (38%) és a helyi/hazai közélet viszonyait (25%) említik okként a válaszadók, akiknek 13%-a jelenleg is külföldön dolgozik.

Az eredményeket értékelve Jakab Áron Csaba azt is érdekesnek találta, hogy a munkaerőhiány elsődleges következményei közül az a válasz állt az első helyen, hogy „nehéz szakembert találni" (51%), a másodikon pedig az, hogy „hiányzik a fizikai munkás" (40%). Az is egy érdekes adat, hogy a munkaerőhiány kiemelten az építőiparban tapasztalható (39% válaszolta ezt).

A közvéleménykutatás részletes adatait az SzMVSz honlapján lehet böngészni.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
xyz123
2017-08-08 17:45:07
Versenyképes fizetés
Amíg itthon a minimálbért versenyképes fizetésnek bélyegzik a vállalkozók, a felettes és egyszerű munkás fizetése között tízszeres a különbség addig nincs amiért csodálkozni
avatar
Nadragulya
2017-08-08 21:32:51
munkaerő
Lehet, hogy munkaerőhiány van, ha ezt úgy értik, hogy azokból az emberekből van kevés, akik bagó fizetésért sokat akarnak dolgozni, aki nem törődik a jövőjével, és minden szembe jövő munkát elvállal.
avatar
Nadragulya
2017-08-08 21:34:38
+1
Miért van az, hogy a jobban fizető cégeknél nincs munkaerő hiány ?
avatar
breni
2017-08-10 11:47:29
elvandorlas
esszeru megoldaskent termeszetesen a kulfoldon valo elhelyezkedes a terv minden civilizalt korulmenyek kozt elnivagyo embernek, szamitasba veve,hogy az elso ket-harom ev nehez..elhelyezkedes,nyelvtanulas,tarsadalmi korulmenyek, stb. de megeri mert kialakul idovel,szinte minden elvandorlonak kialakult elobb-utobb.. de itt..nem alakul ki semmi, csak a nyomorusagos robotolas,meg a minimalberert sem, vezeto pozocioban levok 15szorosen profitalnak a munkaero kizsakmanyolasbol..hivatalos rablas,ami itt folyik. tehat csak azt tudom mondani..menni menni kifele.
avatar
antonyazsuzsanna
2017-08-12 10:50:16
csodalkozunk
Mindig visszatérő téma, hogy sokan mennek külföldre dolgozni, de azt senki nem kérdi, hogy miért. Legtöbben a pénz miatt, de gondoljunk bele, hogy sok munkahelyen mennyire megalázzak az embert, üvöltenek nyolc órán keresztül, mindenért a melóst hibáztassak, szóval egy bot lenne a kezükben meg húznának is egyet. Németországi tapasztalatom alapján merem állítani, hogy itt emberszámban vesznek, egyenlő vagy a főnökkel, persze ezt ki kell érdemelni, és tisztességes munkával bizonyítani. Otthon melózhatsz, bizonyíthatsz, mert minden cégen ott a fagyi és a galamb. Lehet gondolkozni, csomagolni és indulni, nem ettek meg meg senkit aki eljött, de az biztos, hogy nehéz lenne otthon újrakezdeni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."