Itthon » Közélet

Megbüntették a Kauflandot, de nem azért

Több, román és magyar nyelvű hírforrás szerint a fogyasztóvédőket sem szolgálták ki román nyelven az udvarhelyi üzletben. Nem pont így volt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Képernyőfotó
Képernyőfotó
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. szeptember 01., 18:39
1 hozzászólás. 

A digi24.ro információira hivatkozva újból fellángolt a net, román és magyar oldalak egyaránt terjesztik a közösségi médiában, hogy a székelyudvarhelyi Kauflandnál a fogyasztóvédelem ellenőreit sem szolgálják ki. A digi24.ro az adevarul.ro-ra és a mediafax hírügynökségre hivatkozik, de amit állít, az nincs, vagy nem úgy van az említett weboldalakon.

A digi24.ro cikkének már az első mondata is hibás: információink és az Agerpres hírügynökségen megjelent cikk szerint nem a brassói, hanem a Hargita megyei, csíkszeredai felügyelők szálltak ki a helyszínre. Úgy tudjuk, a büntetési jegyzőkönyvben indoklásként az állt, hogy a Grill alkalmazottai nehézkesen beszélik a román nyelvet. Az Agerpres hírügynökség Laurențiu Moldovan igazgatóra hivatkozva úgy írja, a nem megfelelő viselkedésért büntették meg az üzletet, miután megállapították, hogy az üzlet két alkalmazottja nem beszéli a román nyelvet.

"Megállapítást nyert az ellenőrzés alkalmával, hogy az ottani nők nem beszélik a román nyelvet, az egyikük egyáltalán, a másik csak egy kicsit. A videofelvételen megjelenő alkalmazott pénteken nem dolgozott" – mondta Laurențiu Moldovan.

A fogyasztóvédelmi felügyelők hivatalból eljárást indítottak és ellenőrzésbe fogtak Hargita, Kovászna és Maros megyékben. A Brassó megyei regionális fogyasztóvédelmi hivatal vezetője, Sorin Claudiu Susanu azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy ez a probléma már régebb óta figyelmük központjában van, főként, hogy az utóbbi időben jegyeztek reklamációkat a román nyelvű informálás miatti kihágások kapcsán.

Susanu azt is mondta, hogy 2015-ben már megbüntették a Kauflandot egy hasonló eset miatt: 5000 lejt róttak ki a bolt reklám- és szóróanyagainak kizárólagos magyar nyelvű feliratozása miatt.

A diszkriminációellenes tanács is közleményben tudatta, eljárást indított hivatalból az Udvarhelyen történtekért.

A Kaufland időközben még egy közleményt adott ki a fogyasztóvédelmi ellenőrzéssel kapcsolatban megjelent sajtóhírek kapcsán:

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság csíkszeredai kirendeltségének képviselői 2017. szeptember 1-jén kiszálltak a székelyudvarhelyi Kaufland Grill egységéhez, ahol ellenőrizték a lejárati időket és a termékek raktározási feltételeit.

Az alkalmazottaknak kérdéseket tettek fel a menüvel, a kiszolgálási folyamattal és a készítmények jellemzőivel kapcsolatban. Az ellenőrzés végén a felügyelők 10 ezer lejre büntették a céget. A jegyzőkönyv tisztán leírja, hogy a büntetést a 2017. augusztus 31-én megjelent videofelvételre alapozva adták, és nem egy, a fogyasztóvédők látogatása alatt történt, a felvételen látható esettel hasonló esemény kapcsán rótták ki. A Kaufland tagadja, hogy 2015-ben már megbüntették volna amiatt, mert a reklám és szóróanyagain csak magyar nyelven kommunikált volna. Az a büntetés nem létezik – áll a közleményben.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hunikovacs
2017-09-02 13:43:26
Kivàncsi vagyok a diszkr.elleni tanàcs az èrdekvèdelmünk hathatòs közbenjàràsàval milyen büntetèst rò ki a milicistàra felbùjtàsèrt, lejàratàsèrt, csalàsèrt ès fèlrevezetèsèrt. Remèlem pèldàt statuàlnak, hogy ezentùl minden vàsàrhelyi jöttment meggondolja 100x mielőtt ilyen bűntettekre szànja magàt!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."