Itthon » Közélet

A nép bespájzolt – a kereskedők arattak

Megrohamozták és kifosztották tegnap a bevásárlóközpontokat az udvarhelyiek és a környékbeliek. A kereskedők szerint az áfás-vásárlási láz messze felülmúlta a karácsonyit.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

IMGP3909
IMGP3909
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. július 01., 19:44
0 hozzászólás. 

Autó-autó hátán a parkolókban, végeláthatatlan sorok a kasszáknál, cukorral, liszttel, olajjal, rizzsel csordulásig megrakott bevásárlókosarak, szekerek és szinte percek alatt leürített polcok – alaposan ráijesztett az áruforgalmi adó 5 százalékos növelése az udvarhelyeikre, akik tegnap szinte hisztérikusan és a fény sebességével kapkodták le a polcokról az alapélelmiszereket.

 IMGP3909

Akit nem csapott meg az ÁFA füstje, az messze kilógott a sorból – szó szerint is, minekután úgy döntött, hogy egy kiló paradicsom nem éri meg a tíz-húsz perces várakozást. A vásárlóközönségben háromféle típust lehetett felfedezni. Az első kategória a fentebb említett, aki miután felmérte a helyzetet, fejvesztve menekült a boltból. A második kategóriások, azaz az óvatosabbak – vagy vékonyabb pénztárcájúak, ki tudja? – mértékletesebbek voltak. Ők „csupán” 5 -10 kiló liszttel, ugyanannyi cukorral és csak 2-3 liter olajjal, no meg egy-két aprósággal a kosarukban szerénykedve vártak sorukra.

 

Aztán volt, aki nem sajnálta a pénzt, és ezekből a termékekből több tízkilónyi mennyiséget is megvásárolt, több száz lejért is akár. Sokan vannak még ott hátul? – kérdezte reménykedve a Kaufland pénztárosnője, aki miután csodálkozva nézett ránk, hogy nem tankoltunk fel, sóhajtva mondta: alig várja, hogy véget érjen a műszak, ilyen bolondokháza még Karácsonykor sem volt.

 

A kórházzal szembeni Szuperben dolgozó kolléganője is hasonlóképpen vélekedett: szerinte meg voltak bolondulva a népek, délután négytől hét óráig az ezer kiló cukor úgy elolvadt mintha nem is lett volna. Nem csak az alapélelmiszerekre harapott rá a sokaság: a benzinkutakat is megszállták az autósok, így nem is csoda, ha estefelé a benzinkutas valósággal megütközött azon, hogy a kliens nem fullosra tankolt.

 

A tegnapi idegbajnak mára nyoma sem volt, s az élet rendje mit sem változott. Csupán tíz-húsz banis különbség jelezte, mától drágábban éljük az életünket. És tényleg: összeállítottunk mi is egy kosarat alapélelmiszerekből (egy kiló szeletelt kenyér, egy kiló cukor, egy kiló liszt, egy liter olaj, 10 tojás, egy kiló nyakas karaj és megnéztük a különbséget. Szerdán ezeket a termékeket 34,10 lejért vehettük volna meg, ma pedig 1,94 lejjel többért (36,04 lej). Kettő lej a különbség tehát, el lehet dönteni, hogy megérte-e ezért tegnap pánikolni…



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."