Itthon » Közélet

Betonból lesz a vasszékely

Orvos, civil, sportoló, fotós és kutató: öt olyan fiatal székelyudvarhelyit díjaztak, akik saját területükön kiemelkedőt alkotnak.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

fotók: Pál Edit Éva, Lőrincz Csaba - székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal
fotók: Pál Edit Éva, Lőrincz Csaba - székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. október 24., 08:13
0 hozzászólás. 

Lassan elfogytak a díjátadó zenei aláfestéséért felelős Székelyföldi Filharmónia kottájából a lapok, mire elkezdődött a 2017-es Vasszékely-díjak átadója a városháza Szent István termében.

A Székelyföldi Filharmónia vonósnégyese

Az esős időben felgyorsultak az 56-os forradalomra emlékezés eseményei, így a vonósnégyes játékának ritmusára száradhatott a Szent István teremben a közönség.

A betegek elringatója

Elsőként dr. Sav Hajnalt, a városi kórház altató és intenzív osztályának nemrég kinevezett osztályvezető főorvosát díjazták. A mosolygós, műtős sokak kedvence, hallhattuk a felvezetőben.

dr. Sav Hajnal

Dr. Andrészek Csaba laudációjában fiatal és törékeny teremtésként írta le a doktornőt, aki mindezen tulajdonságai ellenére „férfimunkát végez". Az orvosi hivatás legnehezebb ágát műveli, amivel nem mellékesen a világ bármely táján tudna érvényesülni, euróezreket keresve, de Sav Hajnal inkább a szülőföldjét választotta.

A legcivilebb civil

Csáki Rozáliáról, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány ügyvezető igazgatójáról Lukácsi Katalin, az alapítvány elnöke mondott dicsérő beszédet. Elmondta, mekkora büszkeséggel töltötte el, amikor egy bukaresti konferencián a romániai civil élet képviselői tisztelettel és elismeréssel fordultak felé, miután megtudták, hogy az SZKA-t képviseli.

Székelyudvarhelyt nem csak a miccsről ismerik Romániában, hanem közösségi alapítványa miatt elismerik, és ez a szervezet igazgatójának, valamint munkatársainak köszönhető. Az SZKA-nak óriási szerepe volt a magyarországi közösségi alapítványok elindításában – hangsúlyozta Lukácsi.

A Vasszékely plakett

Az ünnepelt fél méterrel lennébb igazította a mikrofont, és elmesélte, ugyanúgy érzi magát, mint pici lányként, – akkor sem volt nagynövésű –,  amikor a székelykeresztúri templomban énekelt, és „angyal szállt el" a közönségben. Akkor a magas falakról szállt a közönségre, a hallgatóságról pedig vissza rá a saját tiszta gyermekhangja, most a Szent István terem ünnepélyes, magas falai közt érzi ugyanezt az áhítatot.

Megörökíti a várost

Balázs Attila hosszú éveken át volt a város krónikása fotósként, emellett sajátos eszközökkel védi Székelyudvarhely építészeti örökségét. A képzőművészeti egyetemet végzett Balázs itthon teremtett megélhetést, emellett arra is futja erejéből, idejéből, hogy a közösségért tegyen.

Vasszékely-díj 2017 fotó: Lőrincz Csaba - székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal

A díjazottak balról jobbra: Balázs Attila, dr. Sav Hajnal, Csáki Rozália, Gálfi Árpád polgármester, dr. Sófalvi András és Ilyés Sándor Lóránt. fotó: Lőrincz Csaba, polgármesteri hivatal

A Tomcsa Sándor Színház önkéntes fényképésze, a régi épületek megmentője, aki példamutatóan újította fel felmenői falusi portáját is. A lokálpatrióta fotóst Orbán Balázs városi tanácsos, a díjazott barátja, volt iskolatársa méltatta.

Aki megkergette Székelyudvarhelyt

Ilyés Sándor Lóránt, a Feel Good Egyesület elnöke még laudátorát, Nagy György UKKSZ-elnököt is futásra „kényszerítette". Nem futott el itthonról, bár tehette volna, mindig mozgásra készteti önmagát és a várost – mondta róla a vállalkozó.

Ilyés Sándor Lórántnak Gálfi Árpád adja át a Vasszékely-díjat

A 34 éves Ilyés Lóránt előbb triatlon versenyeken ért el sikereket, majd aszfalton is kipróbálta magát. A terepfutó versenyek hazai megjelenése után maga is sokat tett az elterjedésükért: csapatával számos díjat elhoznak, illetve létrehozták a Hargita Trail Running nevű terepfutó maratont.

Betonszékely a középkorban

Dr. Sófalvi András régész-történészről, a Haáz Rezső Múzeum munkatársáról laudációt főnöke, Miklós Zoltán mondott. Megtudtuk, Sófalvi András írja és újraírja saját és a régió történelmét. Mérnöknek készült Brassóban, történész lett Magyarországon, néhány éve régészként dolgozik Székelyföldön. Olyan nagy elődök eredményeit cáfolja meg, mint Orbán Balázs, és ő bizonyította be, szakmai sértődések árán is, hogy a Jézus-kápolna építése nem tehető az Árpád-korra. Fényes magyarországi pálya várt volna rá, nevéhez fűződik például az első langobard település nyomainak megtalálása Balatonlellén, de ő hazajött közössége tudását gyarapítani.

Sófalvi András régész, történész

Kutatásai azt mutatják, hogy Udvarhelyszék szinte minden településén volt középkori templom, és tízből nyolcnak Árpád-kori előzményei vannak. A szakrális objektumok kutatása mellett a kadicsfalvi réten mutatta ki gót település nyomait, székelyföldi középkori várakat kutatott, résztvevője nemzetközi kutatásoknak is – emelte ki Miklós.

Magyarországon barátai betonszékelynek nevezték, ezt most át kell értékelnie vasszékellyé, ami számára a kitartást, a megmaradást és a kemény munkát jelenti – köszönte meg Sófalvi a díjat.

Ezután Gálfi Árpád polgármester mondott beszédet a közösségért kifejtett munka értékéről, értékelésének fontosságáról. Volt benne közös felelősség, megtartás, hősiesség, remény, hit, szakmai elismerés és a díj kötelez.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."