Színes » Érdekességek

35-ös Bugatti gördült ki a ralifotós kezei alól

Gyakorlatilag a semmiből, alkatrészekből és fémlemezekből készített el egy kisautót Balázs Attila. Műhelytitkok és egy adag gyermekkor.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

AttilaBence
Fotók: Balázs Attila Facebook-oldala, Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2018. március 22., 14:29
0 hozzászólás. 

Divatosan kézműves tevékenységnek hívnánk azt a munkát, amit az ismert udvarhelyi ralifotós szabadidejében végez: Balázs Attila egy teljesen egyedi pedálos kisautót készít saját kezűleg a fiának.

A korábban tévésként, sajtófotósként is ismert Attila gyerekkora óta megszállottja az autóknak, de manapság nemcsak munkájával, hanem egy nagyon érdekes és egyedi dologgal hívta fel a figyelmünket, ugyanis egy Bugatti márkájú kisautót készít hónapok óta. A kis jármű még nincsen teljesen készen, de már nagyon alakul, nemsokára Attila fia, a három éves Bence beleül és vezetni fogja.

A Rózsa utcában épül a Bugatti Type 35-ös

Az ötlet onnan jött, hogy tavaly novemberben Attila szeretett volna venni egy Willys terepjáró-kisautót, de hiába rendelte meg interneten, a kis jármű nem érkezett meg. Feltett egy hirdetést, hogy ezt a modellt keresi, mire egy udvarhelyi házaspár neki ajándékozta a padláson porosodó járgányt.

Bugatti2

„Hatalmas gesztus volt részükről, de azért is jött jól, mert teljesen fel kellett újítanom. Elkészítettem, teljesen működőképes az autó – igaz, hogy a fiam számára még nagy" – emlékszik vissza Attila, aki mindezek után arra vállalkozott, hogy a huszas évekből ismert Bugatti kisautó egyik modelljét teljesen saját kezűleg fogja elkészíteni.

Rózsa utcai házának kis műhelyében egyszer felújította a jeep-et, majd nekifogott megépíteni egy 35-ös Bugatti modellt.

Kisautó-történelem

Az 1800-as évek végén, a gépkocsik megjelenése után jelentek meg a gyerekek számára gyártott játék-kisutók, de elképesztően drágák voltak. Főleg Franciaországban nagy divat, kultúrája van, versenyeznek is velük. A második világháborúban használt Willys katonai terepjárók (jeep-ek) kisautó-másolatait a negyvenes évek végén kezdtek gyártani az Egyesült Államokban, általában a leszerelt katonák gyerekeinek. A modell később nagyon elterjedt az egész világon, megjelentek az európai hasonmás-modellek, Romániában is gyártották. Később megjelentek az elegáns olasz és francia luxusautók, sportkocsik kis másolatai – a pedálos autógyártásban elsősorban a huszas-harmincas, valamint az ötvenes-hatvanas éveket uralták az elegáns játék-kiskocsik.

Az is a lényeg, hogy hozza a klasszikus autó formáját, szépségét és eleganciáját – meséli a fényképész, szerinte a huszas évek végén, illetve a harmincas évek elején voltak a legelegánsabbak az autók.

Így épül egy autó

Attila Willysére és Bugattijára is kiszuperált, régi babakocsi-kerekek kerültek, így mindkét autó teljesen működőképes – az eredetieknél ugyanis a kis kerekek nagyon sokszor akadályozták az autó mozgását, gurulását. A Bugatti már gyermekkorában nagyon tetszett Attilának, habár nekik odahaza más kisautójuk volt.

Bugatti3

„Az autó lámpáit egy traktorboltban vettem – a brassói traktorgyárat ugyanis bezárták, de a licenszt valamelyik politikus megvette, s a matricák alapján az ötvenes-hatvanas évek alkatrészeit valahol a nagyvilágban legyártatja.

A babakocsikerekek az ócskavasgyűjtőből vannak, a fát egy asztalostól szereztem, vettem műbőrt az ülésnek, alatta szivacs van, a karosszéria meghajlított alumínium-lemezből készült. Elöl rézlemez foglalja, abban szép rézcsavarok lesznek, az egésznek a színe pedig bordó lesz" – avat be a részletekbe a fotós, aki természetesen az egészet dokumentálta fényképezőgépével, a tervrajzoktól a majdnem kész kisautó látványáig.

bugatti4

Megmutatja azt is, hogy hogyan kerülnek majd az autóra dísznek egy Trabant hátsó szellőzőnyílásait borító fémrácsok is, de kézzel nyomható, szintén internetről rendelt dudát is felszerel a kormány mellé. 

„Olyan is volt, hogy egy pár napig délután dolgozgattam, de olyan is, hogy egy hónapra letettem – azért, hogy érjen a történet. Furcsa, hogy a gyerekjátékok általában aránytalanok – az autókkal is az van, hogy a Bugatti 35-ös arányait tartottam teljesen és rájöttem, hogy a gyermek és felnőtt testarányai teljesen mások. Nagyobbra kell csinálni dolgokat, mert másképpen használ egy tárgyat egy gyerek, mint egy felnőtt" – mesélte tapasztalatait Attila.

Néha kifogott rajta a masina

Attila szerint még körülbelül három teljes napra lenne szüksége, hogy minden szempontból befejezze az autót – szándéka szerint gyermeknapra készülne el vele, de nem meglepetésnek szánja.

bugatti5

„Nem vagyok sem asztalos, se mechanikus, istenigazából minden nap birkózom egyet az autóval – van olyan este, hogy ő győz, olyankor mérgelődve alszom el, s van olyan, hogy én győzök. Közben meg rájöttem, hogy ezermesterként sok mindent meg lehet csinálni, de az nem véletlenül van, hogy a mesterség az mesterség, a szaktudás nagyon kell.

Lehet, hogy én egy hétig gondolkodom egy bizonyos megoldáson, de egy szaki egyből megmondaná, hogy hogyan kell azt megoldani" – ezek melett Attila végezetül még azt emelte ki, hogy az is fontos az egészben, hogy a fia lássa magát a folyamatot.

Bugatti1

– Ne készen kapja, nem meglepetésnek szánom, hanem szokjon hozzá az egészhez, mert így szereti meg, hogy közben már játszik vele, beleül, próbálgatja, mert így jobban is megszereti majd.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."