Itthon » Közélet

Élő közvetítés az októberi tanácsülésről

Október utolsó csütörtöke, tehát önkormányzati ülés van a városházán. Kattints a szöveges élő tudósításért.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Tanacsules01
Fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. október 26., 09:00
0 hozzászólás. 

10.37 Gálfi szerint az nem titok, hogy mennyibe került a stratégia, azt mondja, hogy bizonyos részekért nem is kellett fizetni. A kukásautókra van szabályzat, reggel nyolc óra környékén nem szabadna járniuk a központban. A kommunikációval vannak gondok még mindig Benedek Árpád Csaba szerint.

Vége a tanácsülésnek, a következő ülés november 23-án lesz, Sinka Arnold fogja vezetni. Köszönjük a több mint másfél órás,megtisztyelő figyelmet! 

10.32 Arros Orsolya azt kérdezi, hogy van-e arra szabályzat, hogy az RDE autói más időpontban járjanak, mint most, mert akadályozzák a forgalmat.

A második kérdése az, hogy mennyit fizetett a város a kidolgozott városfejlesztési stratégiáért. A harmadik az, hogy ez az a fórum, ahol kell beszélni a dolgokról, ragaszkodna ahhoz, hogy mégis legyenek bemutatva a dolgok – ne úgy fogadjunk el határozatot, hogy nincs bemutatva. Továbbra is igényli, hogy kapjanak meghívókat, leveleket a különböző rendezvényekről.

Tanacsules06

10.28 Hajdó Csaba a szemétügyről beszél – azt mondja, hogy próbálták írásos nyomát találni annak, hogy az előző polgármester által kinevezett bizottság mit tett a szeméthegyek növekedése ellen. De nem találták. Ha van ennek nyoma, akkor adják oda a mostani bizottságnak. Benedek azt mondja, hogy a bizottságoknak a dokumentációi a fejlesztési osztályon lehetnek, biztosan készültek feljegyzések. A technikai igazgatóság biztosította a titkárságot - mondja Benedek.

10.23 Benedek Árpád Csaba szerint kellene módosítani az egykor polgármesteri rendelettel kinevezett bizottságokat. Közben megtudjuk azt is, hogy november 23-án lesz a következő tanácsülés. A polgármester mondja, hogy szerinte is meg kell oldani a bizottságok új kinevezését, fel kell frissíteni azokat.

Tanacsules08

10.18 Biró Edit egy régi épület állapotára hívja fel a figyelmet, a rendőség épülete mellett a volt mezőgazdasági bank épülete katasztrofális. Mint megtudja, magántulajdonban van, felszólítják az illetőt a javításra. 

Lakók azt kérik szerinte, hogy a Gábor Áron utca felső részén megint legyen egyirányú. A műszaki igazgató szerint az a szakasz kétirányú marad, a parkolás fog változni azon a helyen. A parkolóhelyek száma a polgármester szerint azon a részen növekedett, de az a kis szakasz kétirányúra van tervezve.

10.13 Ványolós István egy, a Cipészek utcájaban levő omladozó téglafalra hívja fel a figyelmet. Az ingatlan tulajdonosa kell megjavíttassa, közlik vele. 

A Malom utcai és a Homoród utcai fahidak katasztrofális állapotára hívja fel a figyelmet Lőrincz Edit – a lakók kérését tolmácsolja, azonnali megoldást kérnek. Megengedhetetlen, ami van jelenleg, kéri a hivatalt eléggé erélyesen, hogy ne ígérgessenek, hanem azonnal oldják meg. A Homoród utcai hídon akkora lyuk van, hogy beeshet valaki. Gálfi azt mondja, hogy örömmel hallotta a tanácsos asszony erélyes kijelentéseit – azt mondja, hogy nem ígérgettek, nem magyarázkodtak. Gálfi szerint ezt a kemény beszédet nem tudja szó nélkül hagyni. A szakmai választ a műszaki igazgatója adja meg szerinte. „Nem magyarázkodtam, nem ígérgettem!" – jelenti ki határozottan a polgármester. A műszaki igazgató a vízügyet teszi felelőssé. „Megtehettük volna, hogy a nyáron építünk, de akkor ellehetetlenítettünk volna 3-4 házat" – mondja Fülöp-Székely. Tudni kell, hogy bármilyen munkát végeznek a folyómedrekben, ahhoz vízügyi engedély kell – megtehették volna, hogy lebontják és várják az engedélyeket, de nem teszik meg, nem bontják le.

Tanacsules09

10.06 Berdének van még egy kérdése: a hivatal honlapján nem találta a határozatot, s egyébként sem találta rendben a honlapot. A tanács összetétele sem módosult a honlapon. Gálfi szerint új honlapja lesz a városházának, ez készül jelenleg. Egyébként 80 számítógépet kellene kicserélni – a közbeszerzésnek negyedik alkalommal ugranak neki, mert bizonyos cégek akadályozzák. Nem lehet megvalósítani egyelőre a sok óvás miatt. Ha nem óvnak, akkor hamarosan megoldódik a számítógépek beszerzése.

10.01 Jönnek a különfélék, többen is jelentkeznek, szám szerint heten. Berde Zoltán kezdi, egy márciusi tanácsülésre apropózik, amin azt döntötték el, hogy bicikliutat építenek a város és a zetelaki gát között a kisebb községek részvételével.

Jakab Attila városmenedzser válaszol, aki szerint a megyei tanács elfogadott egy olyan határozatot, amivel belekapcsolódott a társulásba. Jakab szerint baráti alapon megkérik őket, hogy mégse legyenek benne, mert csak bonyolítják a helyzetet. Jakab szerint Berdének igaza van, nem haladnak az üggyel – ez viszont őt is zavarja, hiszen az egyik kezdeményezője volt a projektnek.

Tanacsules07

9.57 Az utolsó napirendi ponthoz érkeztünk (persze a különfélék még hátravannak). Formaság az utolsó határozattervezet is („Hogy ne legyen probléma a számvevőszékkel" – mondja Orbán Árpád), amiben módosítják az önkormányzat 208/2017-es határozatát, ami a városnak a Székelyudvarhelyi Szociális Akciócsoport Egyesületben alapítótagként történő részvételéről, illetve az alapító okiratát és alapszabályzat jóváhagyásáról szól.

9.54 Két rutinfeladat jön, a 17. pontban területeket adnak személyes tulajdonba, a következő kettőben a köztulajdonában található erdőalapból kitermelésre kerülő faanyag hivatkozási és kiindulási áráról döntenek.

9.52 Egy olyan határozattervezetet fogadnak el, ami arról szól, hogy a nyilvános parkolóknak új szabályzatuk lesz. Ehhez tartozik egy másik napirendi pont, a helyi rendőrség javaslatára módosítanak egy korábbi határozatot. Tulajdonképpen a 2,5 tonna megengedett össztömegűnél nagyobb áruszállító gépjárművek és berendezések a város területén történő közlekedését és közterületen való parkolását szabályozzák.

9.51 Megszavazzák azt is, hogy ha valaki szociális vagy ifjúsági lakást bérel a várostól, akkor abban legyen egy olyan feltétel is, hogy a lakást lakni kell – ne forduljon elő az a helyzet, hogy valaki évekig külföldön dolgozik, a lakás pedig áll, nem lakja senki, a várakozó listán pedig újabb igénylők vannak.

Tanacsules03

9.44 A 11. határozattervezet a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Cekend sétányán található, 9 m2 lakófelülettel rendelkező szociális lakások elosztási feltételeiről és elosztási módjának megállapításáról szól. Az új jegyző eltévesztett egy számot a határozatnál, szerencsére nevetve jegyzik meg, hogy negyven év alatt belejön, mint az elődje.

9.43 Megüresedett egy szerződéses, I. szakmai fokozatú szakfelügyelő munkakör, arról döntenek, hogy erre új szakembert kell szerződtetni.

Lesz egy új utcanevünk, a Szászok táborában – mosolyogva mondja el az alpolgármester, hogy a lakók Egyenes utcának neveznék el az utcát. Mint megtudjuk, ez azért vicces, mert az utca nagyon girbegurba, kanyargós.

9.39 A 7. pontban a Városi Könyvtár szerződése van napirenden, megtudjuk, hogy a tulajdonosok meg vannak elégedve a mostani feltételekkel. Elfogadják egyöntetűen. A polgármester azt mondja, hogy ezt az épületrészt a város előbb-utóbb meg fogja vásárolni a könyvtárnak – Gálfi szerint jó útra tért a hivatal és a tulajdonosok viszonya, mert ez nem mindig volt így. Maradunk még egy határozattervezet erejéig a könyvtárnál, a munkaköri jegyzék jóváhagyásának. Benedek rákérdez, hogy mi a helyzet az igazgatói versenyvizsgákkal, Gálfi szerint mindegyik alintézmény rendben van.

9.35 December elején már megkezdődik a faárusítás, meg kell adni a lehetőséget az árusításra. Benedek szerint legyen november 27. és december 27. a dátum, a következő napirendi pontban kell a többi részletet megbeszélni. Az alpolgármestert meggyőzte, aki szavazásra bocsátja – erre mindenki felemeli a kezét.

Tanacsules05

A következő napirendi pontnál kell tisztázni, hogy minden kereskedő csak bizonyos napokra fog-e szerződést kötni, mert ez egyelőre nem tiszta. A tenderfüzetben azt írja, hogy november 27-ig kell a szerződéseket aláírni. Hajdó szerint a szakbizottság egy másik verziót fogadott el. Azt döntik el, hogy 24 napra lehet kibérelni az árusító helyeket – egy tartózkodással ezt a verziót fogadják el. Orbán szerint nagyjából egy fát kell eladni ahhoz, hogy kijöjjön a hely napi bérlete.

9.27 Napi bért kell fizetniük a kereskedőknek, akikkel szerződést köt a polgármesteri hivatal – a takarítást a hivatal végzi majd el. „Nem vagyunk érdekeltek a fenyőfa-bizniszben" – jegyzi meg viccesen Sinka Arnold. Arros Orsolya azt mondja, hogy szerinte december elsejei kezdettel még nem fognak karácsonyfát venni. Biró Jolán azt javasolja, hogy december 10-től lehessen árulni. A polgármester szerint egy dolog fontos: 2017-ben az fog karácsonyfát árulni Székelyudvarhelyen, akinek hivatalos dokumentumai vannak. A kapuk alól, feketén árult karácsonyfáknak vége, a költségvetésbe bevételt kell hozni – mondja határozottan Gálfi.

9.22 A költségvetést kiigazítják, átcsoportosítják, új összegek jönnek be. Benedek nincs meggyőződve arról, hogy törvényes-e az, hogy két civil szervezetet lehet-e támogatni „direktben". Jakab Attila városmenedzser válaszolja meg, hogy nem „direkt" támogatják a rendezvényeket. Három tartózkodás mellett elfogadják a módosítást.

A Hargita Business Center Közösségközti Fejlesztési Társulás alapszabályzatát módosítják. Most a piac a téma, azt szeretnék megvalósítani, hogy idéntől a karácsonyfákat a városi piac területén árusíthassák a kereskedők. Fülöp-Székely István műszaki igazgató mutatja be a tervezetet, ami azt tartalmazza, hogy a kereskedők kell beszerezzék az engedélyeket. December elseje és 27. között lenne ez a periódus.

Tanacsules02

9.15 A zárszámadást úgy fogadják el, hogy a Koalíció igennel szavaz, az RMDSZ tartózkodik. Így megy ez hónapok óta, amikor valamiben nincsen teljes egyetértés. Abban már van, hogy a Tompa László Általános Iskola támogatása címén egy jogi személy adományából származó 900 lejt elfogadjanak. 

9.13 A polgármester több napirendi pontra hívja fel a figyelmet, illetve megemlíti, hogy jelenleg is zajlanak az aszfaltozások, ezért továbbra is a lakók türelmét kéri. Kijelenti, hogy csak a megfelelő és minőségi munkát veszik át. Ha az időjárás kedvező, akkor a betervezett munkát elvégzik még az idén.

Az első napirendi pont a 2017-es III. negyedévi költségvetése zárszámadásának jóváhagyása – még mielőtt nekifognának, Hajdó Csaba azt javasolja, hogy csak a kiegészítéseket hallgassák meg és a javaslatokat. Benedek Árpád Csaba szerint a formaságokat be kell tartani.

9.05 Orbán Árpád jelenti be, hogy Bodnár László jegyző nyugdíjba ment, 1978 óta dolgozott a városházán a humoráról is elhíresült szakember – az alpolgármester azt mondja, hogy még sokszor fogják kikérni a tanácsát. Ezentúl Balázs Kinga jogász látja el a jegyzői feladatokat.

Tanacsules04

19 tanácsos van jelen, első lépésben elfogadják a korábbi tanácsülések jegyzőkönyvét. Gálfi Árpád polgármester kap szót, megköszöni a városlakóknak az októberi megemlékezéseken. Egy napirendi pontot visszavon, ez a víz- és szennyvíz szolgáltatással kapcsolatos pont - úgy látsizk, ez a téma még mindig bonyolult.  

9.00 Nagyjából minden képviselő a teremben van, hamarosan kezdik az ülést. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városháza tanácsterméből!

Rendes havi ülését tartja ma Székelyudvarhely önkormányzati testülete. 21 napirendi pontot tárgyalnak, többek között módosítják a költségvetést, a Hargita Business Center alapszabályzatát, jóváhagyják a Városi Könyvtár munkaköri jegyzékét, illetve szó lesz a teherautók városon való áthaladásáról és parkolásáról, de a víz- és szennyvízszolgáltatás ügye is a tanács asztalán van. A mai ülést Orbán Árpád alpolgármester fogja vezetni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."