Itthon » Közélet

Élő közvetítés a novemberi tanácsülésről

Hosszú ülésnek nézünk elébe, ahol sok víz fog lefolyni. 27 napirendi pont lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

000-bubu-02
Fotó: Soós Róbert
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. november 29., 08:56
1 hozzászólás. 

11.03 A következő, decemberi ülés vezetőjének megválasztása van hátra. Orbán Balázs javasolja Szarvas Zsuzsannát. „Te leszel az angyal!" – jegyzi meg Ványolós István. December 21-re tervezik a rendes havi ülést, de a polgármester szerint lehet, hogy lesz egy rendkívüli ülés is.

Köszönjük a figyelmet, búcsúzunk.

11.00 Adventi gyertyagyújtások lesznek vasárnaponként a Patkóban, december 3-án fél öttől lesz az első, közös énekléses gyertyagyújtás. Igazi fenyőből lesz a nagyméretű koszorú.   

10.59 A korcsolyapálya kérdése egy másik téma, esténként és éjszakába nyúlóan is ott volt – még olyan is volt, hogy fél háromkor volt a jégpályán. A lényeg az, hogy ha az idő ilyen marad, akkor holnap 10 órakor megnyitják a jégpályát, 11 centiméteres jég lesz. Új palánk lesz, a pálya ki van festve, így a hosszú hétvégén már lehet korcsolyázni a jégpályán.

10.58 Most a polgármester kap szót, Törökbálinttól egy hibabejelentési és térinformatikai applikációt kapott a város. Munkatársak, szakemberek voltak Törökbálinton, reméli, hogy hamarosan elindul a program a városlakók érdekében. Komáromban is volt Gálfi, a távfűtés, a sport és az oktatás témakörében tárgyalt – kapcsolatépítés céljából járt ott. Azt az ígéretet tette tavaly Gálfi, hogy két év alatt meglátogatja a testvérvárosokat, ez sikerült már – tizenöt testvérvárosunk van.

Egy másik infó a polgármestertől, ami még nincs „lepapirozva": levelet írt Budapest főpolgármesterének, olyan díszkivilágítást kérve, ami hasznunkra lehetne. Tegnap este hívták, kapunk 3 darab nagy csillagot, 27 darab csillagdíszt, 300 fűzért és 100 darab jégcsap-függönyt. A csillagnál nevetés van a teremben. Ezeket adományként kapjuk meg, nem ígéri, hogy vasárnapra kész lesz, de a következő hetekben felkerülnek.

10.51 Berde Zoltán bejelenti, hogy a mai nap Arros Orsolya, Szabó Gyula és ő lemondanak az Urbana Rt. vezetőtanácsában elfoglalt tagságukról. Erre semmi reakció nincs. Sinkának két észrevétele van, egy szejkei kitört tábla, illetve az oktatási szakbizottság összehívása. Lőrincz Edit elmondja, hogy nehéz összehívni a bizottságot. A beiskolázási tervek még nincsenek lejelentve, de december elején mindenképpen beszélni kell.

10.49 Biró Edit kap szót. A városi buszra panaszkodik, a sofőr ma délelőtt egy túltömött buszon rácsukta az ajtót, mert nem ért oda idejében belülről. A képviselő asszony szerint a sofőrök viselkedése nem megfelelő. Kicsi a busz, sokan utaznak, a vállalattal meg kéne értetni, hogy a sofőrök viselkedjenek türelmesen. A műszaki igazgató mondja, hogy többször figyelmeztették a céget emiatt. Gyenge az állomány, begyűrűzött az a helyzet ide is, hogy nincs elég embere a cégnek.

10.44 Jönnek a különfélék, most nem lesz sok. Mike Levente a városszéli szemetes árkokra hívja fel a figyelmet: állattetemek, építkezési törmelék van a Szászok tábora és a csalóka között. A zónában az ottlakók fejlesztettek, volt aszfaltozás, a lakók készítették az árkokat. Ez a város területéhez kell kerüljön, fejleszteni kell, mert nincs például közvilágítás. Mike szerint romlik a városkép, mert az építkező szakemberek tévednek. A műszaki igazgató, Fülöp-Székely István válaszol, a helyi rendőrség bünteti a szemetelést mostanában, de így is szemetelnek, minden igyekezet ellenére.

10.40 Veress Emőd Ügyvédi Irodája fogja képviselni a várost az RDE Hargita kft. elleni perben. Péter Balázs ismerteti a helyzetet, a cég szerint tartozik a város, ha nem fizet, bepereli – arról döntenek, hogy Veress Emőd irodája fogja védeni a perben az önkormányzatot.

00-lilike-01

Peres ügy a következő is, egy 2014-es ügy, a Transgaz szerint nem volt törvényes egy építkezési ügy, a város szerint igen. Orbán Árpád pontosít, mert nem normális az ügy, hogy egy felépített házat kellene lebontani egy gázcső miatt. Az az álláspont, hogy a cég vigye odébb a csövet, mert az építkezési engedély rendben volt – a Szászok táborában van az épület, tudjuk meg az alpolgármestertől.

Az utolsó napirendi ponthoz érkeztünk. A város közoktatási intézményeinek igazgatótanácsába történő kinevezésekről szól a határozat, ezentúl egy-egy képviselő lesz az igazgatótanácsokban az eddigi kettő helyett.

10.32 A helyi rendőrség három új állást szeretne meghirdetni, a jogi tanácsadójuk terjeszti elő, elfogadják. A faanyag visszatérő határozat, múlt tanácsülésen elfogadték az értékeket, de központilag módosították, így megint változtatnak. A következő (Székelyudvarhely Megyei Jogú Város köztulajdonában található erdőalapból 2018-ra kitermelésre megállapított faanyagmennyiség rendeltetésének jóváhagyásáról) is fával kapcsolatos, fel vannak sorolva a vágterek. Közel ezer köbméteres tartalékot hoznának létre, illetve hatezer köbméter fát elárvereznének. Megtehetik. 

00-lilike-02

10.30 Lesz egy lakáscsere, Szígyártó Éva-Ildikó és Kovács Győző lakást cserélnek a Csereháton. Cserélhetnek, megengedik. Újabb lakás-ügy, a Tábor utca 3A és 3B szám alatt található, nyugdíjasoknak szánt, egy szobából és mellékhelyiségből álló szociális lakások elosztási feltételeiről és elosztási módjának megállapításáról döntenek. Van üresedés is a Csereháton, Sándor Melinda következik az igénylési listán, ő költözhet be. Megyünk tovább a lakás-vonalon: van egy olyan törvény, hogy a besorolt rokkantak nem kell lakbért fizessenek – ezt is mindenki támogatja. További lakásügy: a Tábor utcai, a nyugdíjasok által igazgatott tömbház egyik lakását a Bányai János Műszaki Szakközépiskolának adják át egy évre, szolgálati lakás lesz belőle.

10.25 Épül egy tér, ennek a nevéről kell dönteni: a Csereháton lesz egy Mária-tér elnevezésű rész, ezt is elfogadják.

Megszűnt a Bálint Trans szerződése a várossal a közszállítást illetően, de benne van még a 90 napban. A szolgáltatás maradna egyelőre. Sinka ülésvezető szerint a közszállítás minőségét lennebb hagyjuk. Nem adnak jegyet a sofőrök, a városba beérkező buszok elviszik az utasokat. Fontoljuk meg, hogy a város szervezze meg a közszállítást, lesznek ilyen jellegű pályázatok. Egyelőre megszavazzák, marad a régiben.

00-lilike-03

10.22 Átmegy egy következő határozat a 2018-as jogdíjak megállapításáról, illetve a Székelyudvarhely Megyei Jogú Város tulajdonát képező köz- és magánterületek éves minimális engedményezési jogdíjának jóváhagyásáról. Formai dologról döntenek a következőben, ami a DN13A- DJ134B utak találkozásánál, az oroszhegyi elágazásnál található 5-ös számú szivattyúállomás elektromos energiával történő ellátása elnevezésű beruházás jogalanyának cseréjére vonatkozik. Egy nevet kell kicserélni, megteszik.

00-lilike-04

10.17 Péter Balázs szerint meg kéne szavazni így. Sinka szavaztat. Hatan szavaznak igennel, a többiek tartózkodnak, többek között Mike és Orbán Árpád alpolgármester is. Ez nem ment át, egyszer tisztázni kell a telekkönyvet.

10.15 Adminisztratív téma a következő, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város (helyi közigazgatási egységként) saját költségnormájának megállapításáról fogadnak el határozatot. A 11. pontnál tartunk, az említett jegyző nyugdíjba ment, a neve a jelenlegi jegyzőére (Balázs Kinga) cserélődik.

00-hiszti-02

A múzeum épületében elvégzett beruházások köztulajdonba vételéről döntenek. A telekkönyvön viszont módosítás történt, ha nem az aktuális adatokkal fogadják el, akkor belekötnek a dologba. A múzeum három telekkönyvön volt, ezt egyesíteni fogják, de a határozathoz ennek nincsen köze. Mikét nem győzi meg. „A következőkben ne forduljon elő" – mondja a képviselő. A módosítás folyamatban van, a közjegyzőnél van – Mike szerint beleköthet a prefektúra.

00-kuku-05

10.07 Rátérünk a következő napirendi pontra. Az Aqua Nova korszaka ezzennel megszűnik Székelyudvarhelyen, az ügyről még sokat fogunk hallani. Székelyudvarhely kulturális, ifjúsági és gyerekprogramjainak, valamint a jótékonysági, sport, tudományos, ünnepi és rekreációs programjainak kezdeményezésére, jóváhagyására és lebonyolítására vonatkozó szabályzat jóváhagyásáról fogadnak el határozatot, mindenki támogatja. Ide kapcsolódik a következő is, december 1. és 31. között szervezett társadalmi-kulturális-nevelő program jóváhagyása van terítéken, ennek a költségvetésének elfogadásáról. Adventi gyertyagyújtás, Mikulás-napi ünnepség, vásár, szilveszteri tűzijáték és koncert is lesz. Átmegy.

00-hiszti-03

10.02 Név szerinti szavazás jön, a jegyzőnő olvassa a neveket – mindenki igennel szavaz, kivéve Ketesdy Imrét, aki nincs jelen, nem jött vissza a terembe. Orbán Árpád alpolgármester kapott szót, az Aqua Nova szerinte jó vízellátást biztosított, a 2006-os katasztrofális állapotból hozta ki a dolgot. Ám most az a pillanat van, amikor forrásbevonásra van lehetőség, a Harviz Rt-vel társul a város. Ha nem sikerül, akkor jelentős gondok lesznek.

Ezt az utat választotta Udvarhely, a vidékkel együtt szeretne élni és létezni. Nagyon sok mérlegelése volt az ügynek, minisztériummal, hatóságokkal – ezek mind megfelelő hangvételű tárgyalások voltak.

00-cic-02

Derzsi László ezzel teljesen egyetért az alpolgármesterrel, de szerinte az RMDSZ-frakció is igyekezett együttműködni. Most el fog kezdődni egy nagy munka, a döntés megszületett, a részletek letárgyalása ezután fog következni.

Ketesdy most tér vissza a terembe.

9.52 Több mint tíz perc telt el a szünetből, elhúzódik a történet. "Az idő fogalmával nincsenek tisztában" - viccelődik Ványolós. Ebben a pillanatban belépnek a tanácsosok a terembe. Ennyit az időről. 

00-kuku-01

9.45 Ványolós szórakoztat, szerinte Bodnár jegyző kellett volna küldjön "kisüstit", kárpótlásul azért, mert "évtizedeken keresztül hallgattuk a hülyeségeit". Mondom, hogy jókedv van ma, de egy kis vihar előtti csend is van a levegőben. 

9.44 Felfedezzük Gálfi Árpád ma reggel elindult blogját, azt olvasgatjuk. Az első poszt itt van. 

9.41 A koalíciósok a folyosón, az RMDSZ-.esek a teremben tárgyalnak halkan. A levél tartalmát még nem hozták nyilvánosságra.  

9.40 Jön a vízválasztó kérdés, a határozat a víz- és szennyvíz közszolgáltatásai ügyviteli módjának megállapításáról. Volt egy szakértői vizsgálat, amit ismernek a tanácsosok. A tegnapi szakbizottsági ülésen itt volt a csíkszeredai polgármester, akitől lehetett kérdezni ebben a témában, amit részletesen nem ismertetnek most. Péter Balázs névreszóló szavazást kér, a szakbizottságok pozitívan értékelték. Mike Levente tíz perc szünetet kér, mert kaptak egy levelet reggel fél kilenckor az Aqua Novától, s a felelősségteljes döntéshez ezt át kell beszélni.

000-bubu-03

9.35 Felszámolják az Udvarhelyi Média kft.-t, ez indul el most, ez a cég működtette az Udvarhely napilapot. Benedek Árpád Csaba szerint a 2016-os mérleget ez az önkormányzat nem fogadta el – ha korábban hibáztunk, most ne kövessük el. Hajdó Csaba szerint a szakbizottsági ülésen megtették a lépéseket azért, hogy a mérleget elfogadják. 22-es csapdája helyzet, Hajdó azt javasolja, hogy hagyjanak még egy hónapot erre. Benedek egyetért. A cég nem terjesztette elő a mérleget, mert a céget és az ügyvezetőt nem tudták elérni.

000-bubu-04

A polgármester arra hívja fel a figyelmet, hogy a korábbi önkormányzati ciklusban az akkori ügyvezető azt tanácsolta, hogy az adatokat a közpénzügyi igazgatóság honlapján keresse. Megy a vita egy nem működő cégről, a lap majd két éve nem létezik. Hajdó egy kicsit felhúzza magát, most azt szeretné, hogy ezen az ülésen döntsenek. A koalíciósok igennel szavaznak, az RMDSZ tartózkodik, de nem megy át, mert ehhez kétharmados többség kell.

9.27 Kiigazítják a költségvetést, az adó és ÁFA-visszaosztásból származó összegeket helyezik el, a beruházási listát is módosítják. Kérdés, hozzáfűznivaló nincs, az RMDSZ tartózkodása mellett ezt is elfogadják.

00-cic-04

9.24 A 2018-as helyi adókról és illetékek nem módosulnak számottevően. A multifunkcionális terem bérlése 30 lejről 10 lejre csökken, még néhány ilyen kisebb módosítás van. A határozattervezetet úgy fogadják el, hogy a Koalíciósok igennel szavaznak, az RMDSZ egyhangúan tartózkodik. Jön az említett adomány elfogadása, nyilván ez is simán megy, négy napirendi ponton már túl vagyunk.

00-cic-05

9.20 Módosítani kell egy támogatási szerződést, a Mihail Kogălniceanu u. 4A, 4B szám alatti tömbházak hőszigetelési beruházásának kivitelezése céljából. Gyorsan megszavazzák ezt is, 19 igennel megy át a módosítás.

9.19 Az első napirendi pontot tárgyalják, az Orbán Balázs Általános Iskola sporttermének megépítésáről van szó, pontosítnai kell, hogy mennyi az összeg, amit a tervezésre költött a város – a szakbizottságok pozitívan véleményezték, nagyon gyorsan átmegy, lehet az úton levő munkatárs után üzenni.

00-cic-01

9.17 Adományt kap a város az Elan Fruit cég részéről gyerekek mikulás-csomagjára, ezenkívül az Udvarhelyi Média ügye is terítéken lesz. Azt is megemlíti a polgármester, hogy negyedik nekifutásra, 14 hónap után végre sikerült előrelépni a hivatali számítógépek közbeszerzésénél. Két peres ügyben kell ügyvédi megbízást megszavazni, ugyanakkor közigazgatási osztály is létesült a városházán – teszi hozzá Gálfi. A víz- és szennyvíz szintén nagyon fontos dolog lesz a mai ülésen. Ezt alaposan körbejárták, az a kérése, hogy névreszóló legyen a szavazás ebben az ügyben.

00-cic-06

9.08 Tegnap hosszas szakbizottsági ülés volt – mondja Sinka Arnold. Minden tanácsos itt van, megérkezik a polgármester is. Az utolsó napirendi pontot megcserélik a hetessel, a víz és szennyvíz problémáját hetedik témaként fogják tárgyalni.

000-bubu-04

Gálfi Árpád veszi át a szót, sok fontos és sürgős kérdést terjesztett elő, ezek közül elsőként az Orbán Balázs általános iskola tornatermét említi – a hivatal munkatársa már Bukarest felé tart, ahogy meg lesz a határozat, utána küldik. A helyi adókat és illetékeket is említi – a jövő évi adók az idei szintjén maradnak, nem emelnek az adókon, annak ellenére, hogy kiesik a bevétel egy része.

9.02 Jó régi szokás szerint Ványolós István tanácsos úr viccelődik az ülés előtt – amióta Bodnár László nyugdíjba ment, a képviselő úr lett az elsőszámú szórakoztató az ülések előtt. Ez a második tanácsülés Bodnár nélkül, s az az igazság, hogy egy picit hiányzik az eredeti humorsziporkáival. Szerencsére jókedv, vidámság van a teremben, most érkeznek a tanácsosok, a mai ülést Sinka Arnold fogja vezetni.

000-bubu-01

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városháza tanácsterméből, ahol a novemberi tanácsülés kezdődik el hamarosan. Megérzésünk szerint hosszú lesz az ülés, amennyiben nem vonnak vissza napirendi pontokat, illetve ha mindent nem beszéltek meg előre a szakbizottsági ülésen.

ok-IMG 1372

Többek között napirendre kerül a sokat vitatott víz- és szennyvízhálózat kérdése, de szó lesz a szemétszállító cégről és a Transgaz kontra Székelyudvarhely perről is.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szp
2017-11-29 22:49:57
Ketesdi
Ketesdi akar valamit tevékenykedni mint “tanácsos” , akár konstruktiv javaslattal jönni, vagy továbbra is egy bábu marad és lötyög a laptopján, és a folyosón ?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."