Itthon » Intézmények

Élőben a szeptemberi tanácsülésről: Udvarhelynek kell ilyen vagány városnak lennie

Erdőügyek és városi buszjáratok, ifjúsági és szociális lakások, településrendezés, babakelengye – izgalmas témáink lesznek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

tanacsules0921
Szeptemberi tanácsülés. Fotók: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. szeptember 27., 07:30
0 hozzászólás. 

9:00 Szeretettel köszöntjük ezen a hideg csütörtöki napon olvasóinkat a városháza Orbán Balázs tanácsterméből. A mai tanácsülés kivételes, ugyanis a koalíció múlt havi hiányzásai miatt az RMDSZ tanácsosa, Arros Orsolya vezeti az ülést. 18 tanácsos van jelen, Berde Zoltán RMDSZ-es képviselő hiányzik. Az augusztusi tanácsülés jegyzőkönyvéről érdeklődik Arros, időközben megérkezett Berde Zoltán is.

Mike Levente hiányolja a legelők kapcsán a módosító javaslatait az augusztusi jegyzőkönyvből. Időközben rájövünk, hogy a hosszabbító saját magába van bedugva, ezért nem megy az áram a laptopokba. Amíg ezzel bajlódunk, elfogadják az előző rendkívüli és rendes tanácsülések jegyzőkönyveit a Mike Levente által javasolt módosításokkal együtt.

tanacsules0914

9:03 Gálfi Árpád polgármester köszönti a jelenlévőket, majd elmondja, az előterjesztett 26 napirendi pontban szerepel a hivatal tisztségjegyzékének módosítása, a szociális osztály ezentúl igazgatóságként kell, hogy működjön, és néhány más iroda szervezeti felépítése is változik.

tanacsules0912

Pénzt kap a város! – be kell foglalni a költségvetésbe. Két zonális terv elfogadása is szerepel a tervek között, egy ipari létesítmény és egy lakóövezet érintett. Az oktatási intézmények igazgatótanácsába választanak önkormányzati képviselőket és a városi könyvtár által használt épület bérleti szerződését hosszabbítják meg. Gálfi meghív az október 6-ai ünnepségre is. 

9:08 Átadom a szót elnök asszonynak, de mielőtt ezt megtenném, visszavonom további egyeztetések végett a 2. napirendi pontot, mondja Gálfi. Fogadjuk el a napirendi pontokat - súgnak Arros Orsolyának a többi tanácsosok, ő ugyanis nagyon proaktív lévén már rá is térne a tennivalókra.

tanacsules0911

9:10 Benedek kifejti, hogy örül annak, hogy a második napirendi pontot visszavonták, a Székelyföldi Filharmónia munkatársainak az alkalmazotti státusát szüntetné meg a második tervezet, ami hosszú távon az intézmény megszűnéséhez vezetne.

tanacsules0915

Többen felháborodásukat fejezték ki emiatt, többek között pécsi neves filharmonikusok is. Hajdó szerint csak formai változásokról van szó, amelyek az alkalmazottak nettó bérét nem érintik. Állandó munkatársak nélkül maradt volna az intézmény, csak alkalmi fellépésekre kötött szerzői jogi szerződések alapján dolgoztak volna a munkatársak – vág vissza Benedek.

9:16 Két határozatot is egyöntetűen elfogadnak. Az első az önkormányzati testület alárendeltségébe tartozó intézmények, a második a polgármesteri hivatal szakkapparátusának szervezeti működését érinti. Mindenfajta intézménynek szüksége van belső szervezeti struktúrára, működési szabályzatra, és mivel sok módosítás történt 2016 óta, napirendre tűzték a változásokat, magyarázza a tanácsosoknak a hivatal alkalmazottja a változtatások szükségességét. 

9:17 Gyorsan haladunk, már a Villanytelepi óvoda épületéről van szó. A Villanytelepihez tartozó Napsugár napköziben ősztől református óvoda működik, az épületet visszaadták a reformátusoknak, a tanácsosok elfogadják a tervezetet.

Készült egy megvalósíthatósági terv a "ganyételephez", összértéke 224.029 RON, egy mezei út felújításáról van szó a Cekenden.

Mike Levente: a jövőre nézve arra kell törekedni, hogy a megközelítés minél könnyebb legyen az udvarhelyi gazdák számára, tehát Bethlenfalva felől is meg kell oldani, ha kell, ingatlancserékkel a közlekedést. Mivel legelőnek minősül, elég korlátozó törvények vannak, tehát ki kell vonni a mezőgazdasági szabályozás alól. Megszavazzák a határozatot, ketten ellene vannak: Mike Levente és Ketesdi Imre, mindketten koalíciósok.

9:20 Az Orbán Balázs általános iskola sporttermének kialakítása következik. 7 millió lejes beruházásról van szó, nincs hozzászólás, nincs ellenszavazat, sem tartózkodás.

tanacsules0902

Szilágyi István (nem az új munkatársunk, hanem a keresztapja) a költségvetési kiigazításokról beszél, a kormány országos döntése értelmében 4 millió 300 ezer lejt működési és fejlesztési költségek bővítésére szánták. A színház kapott támogatásokat, a kórház is kérte a beruházási lista jóváhagyását egyhangúan fogadja el a tanács. Balázs Sarolta mutatja be a hatodik napirendi pontot, a középiskolai igazgatótanácsokba való kinevezéseket terjeszti elő. A tavalyi évhez képest maradtak nagyjából ugyanazok a tagok, a Refihez érkezett egy új kolléga: Orbán Balázs. Ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadva.

9:25 A minőségellenőrzési bizottságok változatlanok maradnak - elfogadva.

A következő napirendi pontot  anyanyelvén, románul mutatja be a hivatal munkatársa, most tesztelhejtük, milyen lenne, ha nem magyarul zajlana a tanácsülés. A tanácsosok körében megemelkedik a morajlás szintje. Arros megköszöni románul a bemutatót, majd magyarul elfogadják.

tanacsules0906

Nem mellékesen a terelőúton található UID2 ipari és tároló egységek területi szabályozása – ipari csarnok kiépítése és csatlakoztatása (Székelyudvarhely, Nicolae Bălcescu utca) elnevezésű településrendezési terv jóváhagyássáról van szó, amint a tanácsülés napirendi pontjainak szerzői megfogalmazták. Elhangzik, a teljes területnek egy tulajdonosa van. Felmerült korlátok: régészeti helyszín, magasfeszültségű áram. Megvan minden szükséges engedély. Arros Orsolya ülésvezető örvend, hogy minden rendben. Elfogadva.

9:31 Mike Levente: a jövőre nézve jó lenne kivetíteni a terveket, a média által a polgárok számára is hasznos volna.

9:32 A Farcádi utcai beruházás következik, a Lejtő utca és a Farcádi utca között található lakóépületekről van szó, a két utcát összekötő új utca javasolt szélessége 12 m, nincs építkezési tilalom. Az utca az általános urbanisztikai terv értelmében "intravilánnak" számít, tehát következhetnek az urbanizációs munkálatok.

tanacsules0909

9:34 Derzsi László kér szót, szeretné, ha az új főépítész is megtisztelné az ülést az ilyen jellegű napirendi pontoknál.

9:35 A következő napirendi pont a Városi Sportklub létrehozása mint a polgármesteri hivatalhoz tartozó intézmény. Kiegészítik az alapszabályzatot, olyan módosításokat fogalmaznak meg, mint például az, hogy a bowlingot a tekétől külön kell választani. Amint elfogadja a helyi tanács, várhatóan a sportminisztérium is jóváhagyja majd az új szabályzatot. Kérdések, megjegyzések hiányában egyhangúlag elfogadva.

9:38 Visszatérnek a Bethlen utcai napközi pontjához. A Napsugár óvoda átkerül a Refi gondozásába. Megszavazva.

9:39 A polgármester átveszi a szót: meghosszabbítottuk a Városi Könyvtár bérleti szerződését, de szándék van mindkét fél részéről, hogy a város megvásárolja az épület felét. A bérleti összeg csupán a törvénynek megfelelő összeggel növekszik, ezt a szakbizottságok is jóváhagyták. Arros: ha sikerülne megvásárolni, akkor tudjunk róla időben, ne rendkívüli ülésen kerüljön rá sor. Jóváhagyva.

tanacsules0917

9.41 A mezőgazdasági osztály igazgatója, Sándor Alpár terjeszti elő a tervezetet. 

A kitermelendő famennyiség listáját jóváhagyták, hótörés és széltörés, illetve a szárazság miatt kell módosítani a korábban jóváhagyott kitermelendő famennyiséget, ivói és varsági területekről van szó. 2341 köbméter, túlnyomórészt fenyőfa, plusz 50 köbméter egyéb fa, amit ki lehet írni kitermelésre és értékesítésre, valamint cserefát vághatnak a Kerekerdőn. 

Vágtér, életkor, vágásmód befolyásolja az átmérőt, ezt is figyelembe vették az árak megszabásakor. Bíró Jolán megkérdezi: a fűtésszezon következik, ha szeretnék vásárolni, akkor kihez kell fordulnom, és milyen áron tudom megvásárolni (120 lejtől 450 lejig mozog a tűzifa ára), illetve ugye csak udvarhelyiek vásárolhatnak?

tanacsules0918

Sándor Alpár azt mondja, nagy a távolság Varságról, ezért a környékről szokták rendezni, különben is fenyőfáról van szó többségében, ami nem a legalkalmasabb tüzeléshez. A cserefa a legdrágább, de az nem is hasznosítható tűzifaként. Bükkfát készítenek elő, a tanácshoz kell fordulni kéréssel, az árat is ők állapítják meg, január közepe után. Arros: szóval, ha hidegek lesznek, érdemes máshonnan is beszerezni addig.

9.50 A Cekend sétányon található két darab 9 négyzetméteres lakások kiosztása (Orbán Árpád kissé keserűen megjegyzi, majdnem tíz)- már a múltkori szakbizottságon téma volt, csak hiányzott a kvórum, de most el lehet fogadni és el is fogadják.

9.52 A polgármesteri hivatalhoz tartozó szociális lakások bérleti keretszerződésén kiegészítéseket eszközöltek: nem haladhatja meg a bér a család nettó jövedelmének 10%-át, a szerződő felnőtt udvarhelyi munkaszerződéssel rendelkezzen, 12 hónapból 6 hónapot kell, hogy lakjon a lakásban és fenntartják az ellenőrzési jogot. Senki nem emeli kezét ellene.

tanacsules0922

9.54 Megüresedett egy ANL-s lakás, amit egyhangúlag kiad a tanács.

9.56 Egyszerű csere történik a lakásokat kiosztó bizottságban, új taggal bővül: Hilbel Réka lép Horváth Katalin helyébe, kissé pironkodva terjeszti fel saját magát, Orbán Árpád közbeszól: mi javasoltunk téged.

9.58 Tömegközlekedés Udvarhelyen - ügyvitel, díjszabások, kedvezmények - a szabályzatot már a múltkori ülésen jóváhagyták, de mivel nem hitték volna, hogy Udvarhelyen létezik ilyen, kimaradt a 65 év felettiek nyugdíjjal nem rendelkező kategóriája.

Derzsi László: az RMDSZ frakció ismételten javasolja, hogy adják meg minden 65 év feletti személynek, feltétel nélkül az ingyenességet.

Bíró Edith: Jelképes összegről van, ne ingyen adjunk kiváltságokat, nem mindenki veszi igénybe és a 10% (6 lej valamennyi bani) nem megterhelő összeg.

Megosztja a tanácsot a szavazás. Ki az egyik, ki a másik javaslat esetében tartózkodik, végül az eredeti formájában kerül jóváhagyásra.

tanacsules0920

10.03 Jakab Attila: az októberi programokat summázza, megfeledkezik a román hadsereg napjáról, de az sem marad el. A tervezetben benne van a programok részletes bemutatása. 3 tartózkodás: Mike, Ketesdi és Sinka.

10.05 A Budvár utcai szociális épület termeinek átadása következik a Caritas egyesületének, amely programokat szervez az ottani gyerekeknek és a támogatás igényléséhez szükség van az ötéves, meghosszabbítható szerződésre.

10.07 Derzsi László mutatja be az idén végzett udvarhelyi egyetemistákat támogató jutalomprogramot. Meghatározott pontrendszer alapján történne a jutalmazás, tudományos fokonként növekvő összegekkel: alapképzésre ezer, mesterire kétezer, doktorira háromezer lej járna.

Derzsi: Van egy negatív jogi-gazdasági jelentés, amely érthető, de nem elfogadható, hiszen ellentmond Románia minden vállalásának. Évek óta működnek ilyen programok más városokban, ezért érdemes kitartani mellette. Javasolja Ványolós Istvánt az RMDSZ-től, az UFF részéről Vass Orsolyát, az UIET részéről Nagy-Nagy Lajost. A koalíció részéről javasolják Lőrincz Editet és Orbán Balázst. A héttagú bizottságba még két városházás kerülne be.

Orbán Balázs viszont öttagú bizottságot javasol: két tag a városháza részéről, hárman a pártok részéről. Derzsi László nem tartja szerencsésnek ezt, hiszen gesztus az ifjúsági szervezetek felé és nem csak a középiskolásokkal foglalkoznak. Arros Orsolya hozzáteszi: a mai középiskolások vélhetően a jövő egyetemistái lesznek.

10.12 Öt perc szünet az RMDSZ frakció kérésére, hogy megtárgyalják a bizottság összetételét. Arros, Derzsi és Hajdó kupaktanácsot tartanak, próbálnak kiegyezni. Rövid tanácskozás után oszlik a miniparlament.

tanacsules0931

Néhány percig érthetetlen és követhetetlen zsivaj támad a teremben. Nehéz visszatérni a terembe, van akinek kávé, van akinek, még pisilni kell. Mire visszajön az egyik, megy a másik. Hiányos a testület, de folytatni kell a munkát, kvórum végülis van így is.

Orbán Balázs fenntartja a csökkentett (öttagú) bizottság javaslatát. Mellette szavaznak négyen, a többiek tartózkodnak. Nem megy át. Az eredeti elképzelés szerint héttagú lenne, a városháza részéről Szentgyörgyi Éva és Balázs Sarolta lesznek a tagjai.

10.19 Alpolgármester: Udvarhely kell annyira vagány város legyen, hogy egy ilyen határozatot el tudjon fogadni. Toljuk ki november 30-ra a határidőt, dec. 14-ig legyenek eredmények, fellebbezések 20-ig, kifizetések történjenek meg december 29-ig. Benedek Árpád Csaba kockázatosnak tartja dec. 20 után a kifizetéseket, mert mi lesz, ha bezár a kincstár.

Megjegyzés a jegyzőtől: nem tudom támogatni jogilag, nem fogom ellenjegyezni, mert nincs erre különtörvény, ami szabályozná, tehát az önkormányzat nem tehet hozzá a törvényhez. Ugyanez érvényes a következő pontra is. A jegyző szavára a terem is elsötétül, áramszünet lehet. 

Hajdó Csaba: "Tisztázzuk: ha a prefektus nem ellenzi, akkor érvényes marad". Jegyző: igen, így van.

10.23 Végül egyhangúlag fogadják el az egyetemistákat támogató programot.

10.24 A babakelengye program következik. 2017 októberében terjesztette fel Lőrincz Edit, ő mutatja be. A gyermeknevelési támogatás általában késik, ezért nagy segítséget jelentene a kisjövedelmű családoknak az 500 lejes babakelengye. Azok részesülnének benne, akik stabil udvarhelyi lakóhellyel és munkahellyel rendelkeznek. Ezt azért fontos leszögezni, mert a kórházunkba nem csak a környékről, hanem máshonnan is jönnek szülni a kismamák.

tanacsules0930

Egyre több városban alkalmazzák ezt az adományozási formát. Úgy tudja a kezdeményező tanácsos, hogy Udvarhely lehetne az első város Székelyföldön. Miért ne tennénk egy ilyen gesztust azok iránt, akik itthon maradnak, szülnek és nevelnek gyerekeket? Egyfajta köszönet, üzenet számukra, hogy számítanak és fontosak a város számára. Támogatásra kéri a kollégákat.

Arros Orsolya: minden gyerek után jár-e, illetve hogyan kellene eljárni a gyakorlatban?

Lőrincz Edit: Azonos a támogatás, a módszertanban szerepelnek a szükséges iratok, amelyeket le kell adni a városházán.

Alpolgármester: Örvendek, hogy megléptük ezt, viszont cseréljük már ki a határozatban szereplő domaint varoshaza.ro-ról udvarhely.ro-ra. A tanácsosok az utolsó napirendi pontra kezdik elveszíteni a türelmüket, egyre nagyobb a zsongás. Az alpolgármester asztalkopogtatással fegyelmezi a képviselőket. Az alpolgármester szerint nem kellene pénzt adni, mert vannak családok, ahol a pénzt egyébre költenék, "nem mennék bele, hogy mire".

Kisebb vita alakul ki arról, hogy a csomagnak mit kellene tartalmaznia: ha három gyerek van, nincs szükség három lázmérőre. Csak magas láz esetén - nevet Ványolós István. Az RMDSZ amellett karkoskodik, hogy pénzt adjanak, mert mindenkinek másra van szüksége, minden anyuka eldönti, milyen krémet, pelenkát, babaruhát stb. kíván használni, nem lenne jó, ha Bivalyröcsögéről küldene egy cég ki tudja milyen minőségű tárgyakat. 

tanacsules0916

Derzsi arra módosít, hogy vásárlási utalványt kapjanak a családok, amelyet szaküzletekben vásárolhatnak le. 

A koalíció inkább a csomag mellett érvel. A kelengye legyen kelengye. Olyan, mintha nem is akarnák elfogadni a tervezetet. Vicces, hogy ezen az "apróságon" vitatkoznak a legtöbbet, minden "nagyléptékű" terv simán átment. 

10.40 Arros Orsolya összegzi a javaslatokat. Az eredeti mellett kilencen, Derzsi változata mellett ugyancsak kilencen szavaztak. Készpénz mellett csak öten. Néhányan tartózkodnak, van aki nem tudja, mitévő legyen. 

tanacsules0905

Benedek Árpád Csaba: Minimum tíz személy kellene megszavazza, mivel a preambulumon változtattunk, 9+1 tanácsos szükséges egy tervezet elfogadásáhiz. Lőrincz Edit kéri az újraszavazást. Benedek: nem lehet, mert ugyanazt a tervezetet nem lehet egy ülésen belül megszavazni.

Arros Orsi: egy éve húzódik, szedjük össze magunkat és döntsük el, adjunk esélyt a családoknak, a városnak meg arra, hogy gesztus tegyen. 

Hajdó Csaba: világos, hogy az RMDSZ-frakció meg akarja akadályozni az elfogadást.

Arros: ne személyeskedjünk! 

tanacsules0928

Mindenki ideges, a felterjesztő, aki több mint egy éve lobbizik, a leginkább. Három perc hangos szünet tanúi lehetünk, ezután Benedek Árpád Csaba jön a mentő javaslattal - úgy tűnik, ő érti leginkább a tanácsülések menetének szabályait - a rendes tanácsülés után azonnali tanácsülésen tegyék újra napirendre.

Idegbaj van, és még nem is kerültek sorra a különfélék, amelyek a legtöbb vitát ki szokták váltani. Rég nem láttunk valódi vitát a tanácsülésen, kicsit gyanús is ez a nagy sterilitás, izgatja a fantáziánkat, vajon mi mehet végbe a nagy egyetértés mögött a háttérben?

Hajdó Csaba: kelengye vagy ajándékjegy? Döntse el a polgármesteri hivatal, hagyjuk nyitva, ez lesz a végső döntés.

Benedek kiviharzik a teremből, ajtócsapkodás, de nem világos az ok-okozati összefüggés.

Arros Orsolya: megállapítjuk, hogy ebben a formában nem mehetett át.

10.49 Jöhetnek az egyebek.

Mike Levente: egyre gondoltam, mást kaptam. Azt szeretném, amit a földtörvény kér: a polgármesteri hivatal ki kell, hogy függessze havonta a telkekre vonatkozó információkat (tulajdonos, földrajzi hely, méretek stb.) Érdekes lehetőséget ad a törvény: lehet igényelni a magánház körüli, állami birtokban lévő területeket (például udvar, kert, járda), amennyiben az nem kollektivizált terület. Tanúval lehet igazolni a tulajdonjogot, és a tulajdonjogot december 6-ig lehet érvényesíteni a földosztó bizottságtól. 

Kéri a hivatalt, hogy tájékoztassa a lakosságot erről a lehetőségről.

Sinka Arnold tovább nem vár. Több mint 90 nappal kérdezte a polgármestert: a vár körüli ingatlanokkal mi a helyzet, elképzelés? A Szentimre utca meghosszabbítása Remete felé milyen fázisban van? A prefektushoz fog fordulni, amiért nem kapott válaszokat.

Szarvas Zsuzsa, a színház volt munkatársa szólal meg. Két, a városhoz tartozó intézménynek volt szép rendezvénye az elmúlt hetekben: táncháztalálkozó és Dráma fesztivál, nem mehetünk el szó nélkül mellettük. Arros jóváhagyja a dicséretet.

tanacsules0926

Orbán Árpád válaszol a vár körüli ingatlanok témában: tájékoztatom Sinka Arnoldot szóban, hogy tárgyaltunk a Vár körüli tulajdonosokkal, beleegyeztek a felmérésbe, ennél többet nem tudok mondani. De ez Sinkát nem elégíti ki, hiszen ő írásban kérte a választ. Az alpolgármester megígéri, jegyzékbe veszik és kiküldik a tanácsosoknak írásban is az elhangzottakat.

10.53 Válaszol a polgármester is, aki elmondja, nincs akadálya a közérdekű információk kifüggesztésének. A mezőgazdasági osztályon már sokan jelentkeztek, iktatták a kéréseket, tájékoztatják a lakosságot a lehetőségekről a sajtón keresztül.

Biró Edith mindenkit meghív a 90. évfordulóját ünneplő Balázs Ferenc vegyeskar holnapi eseményére. Egy emlékkönyvet mutatnak be délután 6 órától, szombaton kórustalálkozó lesz, Keszthelyről és Szovátáról jönnek testvérkórusok.

A polgármester tájékoztatja a testületet, hogy az elmúlt időszakban hol és mikor képviselte a várost. Több magyarországi kiszállást említ, Vácra, Budára, Törökbálint testvértelepülésre sikerült eljutni többek közt. Az elmúlt két évben mind a tizenöt testvérvárost felkereste a polgármester, hogy szorosabbá fűzze a kapcsolatokat.

tanacsules0933

Hangsúlyozta: a fő cél természetesen nem az oda-vissza kirándulás, hanem a hatékonyabb együttműködés.

11.00 óra van, kezdődhet az azonnali ülés, amelyet Benedek javaslatára, a jegyző egyetértésével irányoztak elő.

A Bányai iskola jelentősebb összegben fog részesülni - 2,5 millió eurós támogatás jut a szakoktásra a kormánytól, jöhet a szerződéskötés. Rábólintanak.

A Szentimre utca, a Kőkereszt tér és az Iskola utca felújítási tervét fogadják el egyhangúlag, hogy le tudják adni a doszárt Bukarestben. Összesen 9 millió lejes beruházási projektről van szó.

A kelengyeprogram újratöltve: pénzt vagy utalványt? Egyéves huzavona után végül az utalvánnyal fogadják el a programot. A polgármesteri hivatalra bízzák a pontos kivitelezés csínját-bínját.

Hajdó megdicséri Arrost, hogy nagyon hatékony volt az azonnali tanácsülésen, kijött az egy napirendi pont per perc arány.

tanacsules0934

Mi lassan búcsúzunk, a teremben még zajlik az élet, érződik, hogy felgyűlt a feszültség, és ki kell beszélni. A későbbiekben javítjuk, kiegészítjük a cikket. Köszönjük a figyelmet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."