Itthon » Közélet

Székelyudvarhelyen helyezik örök nyugalomra Kovács Sándor főesperest

Életének hetvenedik évében, súlyos betegség után hunyt el Erdély egyik legismertebb egyházi méltósága. Temetése pénteken lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

KovacsSandor
Fotó: Romkat.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2017. december 26., 12:01
0 hozzászólás. 

Karácsony első napján, hétfőn este fél tíz előtt néhány perccel egy Kolozsvár-közeli klinikán elhunyt Kovács Sándor kanonok, a Kolozs-Dobokai Főesperesi Kerület elöljárója, a kolozsvári Szent Mihály templom plébánosa. Kovács Sándor huszonhárom évig, 1984 és 2007 között volt Székelyudvarhelyi Szent Mikós-hegyi plébánia plábánosa, később kerületi főesperes is lett.

Kovács Sándor Székelykálban született 1948. április 25-én. Középiskoláját Marosvásárhelyen, teológiai tanulmányait Gyulafehérváron végezte, ahol 1972. április 9-én Márton Áron püspök szentelte pappá.

Sepsiszentgyörgyön (1972–1976) és Marosvásárhelyen (1976–1979) volt segédlelkész, plébánosi működését Csíkszentgyörgyön kezdte (1979–1984).

Pálfi Géza plébános halála után Kovács Sándor 1984-ben lett plébános Székelyudvarhelyen, ksőbb kerületi főesperes is lett, összesen huszonhárom évig szolgált Székelyudvarhelyen. Ehhez a periódushoz kötődik a Kis Szent Teréz templom és plébánia létrejötte, a szombatfalvi plébánia önállósulása, a változások után a város pezsgő egyházi életének megszervezése.

2007-ben bízták meg a Kolozs-Dobokai Főesperesi Kerület és a kolozsvári Szent Mihály plébánia vezetésével. Befejezte a Szent István templomot, előkészítette a főtéri templom felújítását, támogatta az oktatási intézmények életét, óvodát és bölcsődét alapított a jövő nemzedék nevelésére.

A kolozsvári Szent Mihály Plébánia hétfőn este közölte a temetés rendjét is.

Eszerint Kovács Sándort kedden délután 5 órakor felravatalozzák a Szent Mihály-templomban és az esti, 6 órától kezdődő szentmisét lelki üdvéért ajánlják fel.

„Végakarata szerint, a szentmise után elindítjuk koporsóját Székelyudvarhely felé, ahol nyugodni kívánt. Két este virrasztást tartunk szentmisével a Szent Miklós templomban: december 27-én és 28-án, este 6 órai kezdettel" – írja a kolozsvári plébánia közleménye.

A temetés pénteken, december 29-én délelőtt 11 órától kezdődik a Szent Miklós templomban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."