Itthon » Közélet

Ismét pusztított az ár Udvarhelyszéken

Ma délután indult meg az áradás, ami a Nyikó és Gagy mentén több falut is érintett, Keresztúron még nem öntött ki a víz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

arviz_Kobatfalva_0044
arviz_Kobatfalva_0044
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA, SZASZA
2010. július 14., 23:52
5 hozzászólás. 

Az utóbbi hetek esőzései és kisebb-nagyobb áradásai után ma egy, az öt évvel ezelőtti árvízhez hasonlítható mértékű áradás érte el a Nyikó és Gagy mente több faluját, települését is.

Kobátfalván a víz körülbelül combközépig ért az út közepén, udvarokat öntött el és hidakat rongált meg. Amint azt a tűzoltóság emberei is megerősítették, az út több helyen is járhatatlanná vált Székelyszentlélek és Székelykeresztúr között, így Kobátfalván is nehézkes volt a közlekedés. Az ár 500 méteres sávban érkezett és a főutat is érintette, így le is zárták azt a közlekedés elől, egy órával ezelőtt csak a tűzoltóautó tudott továbbmenni. A jelentések alapján itt 40 háztartást érintett az árvíz.

arviz_Kobatfalva_0006

Etéd községben is súlyos problémák adódtak, legalább 30 háztartás került víz alá, 100 személyt evakuáltak, nagy részük a sportcsarnokban tölti az éjszakát, néhányan pedig a rokonoknál húzódnak meg. A polgármester szerint a településen a '70-es évek óta nem volt ekkora árvíz.

Siménfalván és Énlakán egyaránt körülbelül 30 házat említettek, melyeket érintett az áradás, Gagyban pedig egy hidat is átszakított a zúduló ár, valamint telefon- és villanypóznákat is kidöntött. Az elektromos áramellátás megszakadt a településen, az Electrica emberei a helyszínen vannak és megpróbálják orvosolni a problémát.

arviz_Kobatfalva_0009

A siménfalvi polgármester, Péter Zoltán elmondta: „szerencsére haláleset nem történt, viszont rengeteg pincébe bement a víz, sőt a házakba is és mezőgazdasági területeket is elárasztott." Mint hangsúlyozta, a mérési pontnál 320 centimétert mértek, a veszélyesnek pedig 150 centimétertől számít a vízszint. A helyszínen a keresztúri és a siménfalvi önkéntes tűzoltók, valamint a székelyudvarhelyi tűzoltók szivattyúzták a vizet. Az első feladatok között a falu elöljárója az iszaptakarítást, a víz által hozott szemét eltakarítását nevezte meg. Természetesen várnak minden segítő kezet.

Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere arról tájékoztatott, hogy 23 óra körül még nem volt áradás, a Gagy akkor érte el a Budai Nagy Antal utcában található Gyárfás-kúria melletti híd alját. A folyó valamivel később kiöntött, a helyszínen tartózkodók homokzsákokból rögtönöztek gátat, míg tetőzött az ár és apadni kezdett a vízszint.

arviz_Kobatfalva_0018

Hargita megye prefektusát, Ladányi László Zsoltot, aki egyébként a katasztrófa-elhárítás megyei vezetője is, terepszemlén értük el. „A kárfelmérés holnap fog elkezdődni és remélhetőleg összeget is tudunk majd mondani" – fogalmazott a prefektus, aki megerősítette: halálos áldozatot nem követelt az árvíz, de az anyagi kár jelentős, hiszen magánházakat, mezőgazdasági területeket, utakat, hidakat rongált meg az ár, tudtuk meg az éppen Etéden tartózkodó tisztségviselőtől.


A fényképek Kobátfalván készültek.

Fotó: Balázs Attila


5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
feryke
2010-07-15 00:05:07
Ez mind annak koszonheto hogy irtsak az erdoket az emberek, ennel egyre csak rosszabb es rosszabb leszz, lesznek ennel meg nagyobb arvizek is sajnos.
avatar
Krisztián
2010-07-15 09:48:36
A verestói Alapitvány ültessen csemetét,ne pénzmosással foglakozzon.
avatar
rinaldo
2010-07-15 12:39:35
"Küküllő akkor érte el a Budai Nagy Antal utcában található Gyárfás-kúria melletti híd alját" a Gagy pataka érte el a híd alját a Küküllő nem itt folyik el
avatar
kolompar0920
2010-07-15 23:24:32
Kedves Szerkesztők!
Azok után, hogy uborka szezonban a zetelaki gátas sztori milyen felkapott volt, egy kb. 2500 leütésnyi iromány jelenik meg a Homoród menti áradásról!? Az látszik a feltöltés időpontjából, hogy nem aludtatok a tegnap este, és becsülettel megírtátok a dolgot. De ennyi?!
A Galac menti árvizekről érteném, hogyha csak ennyi lenne ide be copy-pastelve, mert ugye kicsit tőlünk odébb van.
Kedves Szerkesztők, csak én tartom a témához való hozzállást kevésnek?
avatar
möjszömbágpulá
2010-07-16 00:05:05
re:
A géteresknél és az erdőgazadság vezetőinek az ajatjában kell reklamálni drága gyermekeim, onnan jön az árvíz.

Sok tudós-.jól mondja Feryke.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."