Itthon » Közélet

Pont ma - Élőben a forradalomból

Talpra magyar! A Pilvax kávézóban gyülekezik a forradalmi ifjúság, hogy kiszabadítsák a rendkívüli dísztanácsülés börtönéből Táncsicsot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

forradalmaselobe7
Forradalom.ma, fotó: Dávid Anna Júlia
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. március 15., 15:18
0 hozzászólás. 

Most, vagy soha: a forradalom délutánjába csöppentünk, ahol rendkívül feltüzelt már az ifjúság. Ahogy két évvel ezelőtt, a Tomcsa Sándor Színház szervezésében ma is átélhetjük, mit éreztek Pesten a márciusi fiatalok. Forradalom.ma 2.0

forradalmaselobe2

16:22 Megérkeztek a márciusi ifjak a Pilvax kávéházba, amit manapság Mokkának neveznek, és ahol egyre nagyobb a tömeg. Az emberek alig várják, hogy fellázadhassanak. Mondhatni, lázasan várakoznak.

forradalmaselobe1

16:30 Jelen vannak az városnak a vezetői, akik kokárdákkal a mellkasukon feszítenek, akárcsak a diákok, az egyetemisták, és a pórnép. A városvezetők hamarosan meglépnek a forradalomból, mert nekik Táncsics Mihályt kell fogságba ejteniük a dísztanácsülésen, amit a Szent István terem nevű börtönben tartanak.

A sajtószabadság láthatóan bajban van, egyetlen sajtós sincs szabadságon.

forradalmaselobe6

16:36 Ahogy 170 éve Európához képest pár napos, Székelyudvarhelyen a helyi hagyományokhoz híven, hat perces késéssel kitört a forradalom, megérkezett Petőfi és Jókai. Szabadság, egyenlőség, testvériség - kiabálja a tömeg. Éljen a forradalom. Dobogtatnak, visítanak és kiabálnak az emberek.

forradalmaselobe23

16:37 Jókai felolvassa a tizenkét pontot, előbb a proklamációt. Mit más népek karddal vívtak ki maguknak, mi elérjük puszta kézzel. Éljen a magya szabadság! - kiáltja Jókai, és a tömeg vele ordítja: Éljen!

16:39  A tizenkét pont mindegyikét megéljenzi a nép.

forradalmaselobe3

16: 40 Halljuk Petőfit! - skandálja a tömeg. Talpra magyar, hí a haza! – szavalja nemzetünk ifjú költője, Petőfi Sándor, alias Antal Csaba. A magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk – a nép Petőfivel kiáltja a szabadságharc jelszavaivá nemesült verssorokat.

Elnézést, elkapott a hév – hagyja el hangja a költőóriást, aki egy asztal tetejéről szavalja Nemzeti dalunkat.

Elszabadult a pokol – Szabadítsuk ki Táncsicsot! Gyertek, testvéreim, szabadítsuk ki Táncsicsot! Szabadságot! – kiabálják a fiatalok és a székely ruhás idősebbek.

forradalmaselobe24

16:46 Menjünk, menjünk – biztatja édesapját annak nyakában a kisded.

Megyünk, ki kell szabadítsuk Táncsicsot, felel édes szülője.

forradalmaselobe5

Tűnjön el a tömeg, aztán mi is megyünk – mondja egy nagyobbacska gyermek, aki egyet ért ugyan a forradalommal, de higgadtan lázad.

Egy férfi nem lehet jelen, de mobiltelefonon követi az eseményeket. Éljen!

forradalmaselobe25

16:48 A pincérek keresik, hogy ki nem fizette ki a kávéját.

16:57 A tömeg nagy része gyalogosan, a fiatalok a modern kor vívmányait kihasználva, babakocsival érkeztek. A polgármesteri hivatal udvarán Táncsics Mihály (Tóth Árpád) buzdítja az embereket. Először csak néhányan mehetnek be a tanácsülésre, később azonban mindenkit beengednek, mert mindenki egyformán fontos - kiáltja. A nép helyeslően kiáltja, Éljen!

forradalmaselobe4

A diákok nagyon élvezik az egészet, ezt abból sejtjük, hogy a mai modern szlenggel élve harsogták: "Ez kurva jó!"

Az emberek fölött drón köröz, hogy megörökítse az eseményeket. - Ez nem a mi drónunk - jelenti ki magabiztosan egy fiúgyermek.

forradalmaselobe27

17:04 A hölgyeknek a csinos fiatalemberek tetszenek. Ez a csávó olyan jóképű, remeg tőle a lábam! - fejti ki egyikük, aki Anna névre hallgat.

forradalmaselobe14

17:10 Bevonulnak a Szent István terembe, ahol a polgármester szól a néphez, küldötteknek nevezi az összegyűlteket. Üdvözli a fiatalokat, az elhangzottakkal egyetért – mondja.

forradalmaselobe10

17:15 A fiatalok követeléseit olvassák fel. Ez is 12 pont. Jobb legyen a jövőnk, szabadnapot az ünnepen – hangzik el, jelenti szerkesztőségünk szabadságharcos Katonája. A tanácsosok készen állnak a terem első soraiban.

forradalmaselobe12

Sportuszoda, tömegközlekedés, kerékpárutak, parkolóház, közösségi kultúra a várba - sorolják. Városi mozit, szabadtéri színházat, ösztöndíjat, Székelyudvarhely legyen digitális város - követelik. Éljenek!

17:20 Csanády Györgyről beszél Orbán Balázs tanácsos. Ma arról döntenek hogy Csanádyról és Nyírőről neveznek el egy aprócska teret és a könyvtárat. Nyírő Józsefről, a székely apostolról mondja: a román ügyészség szerint nincsen terhelő adat rá nézve. Éljenez a tömeg. Orbán Árpád idézi az író utolsó ismert írását.

forradalmaselobe9

Elfogadják a határozatot, majd Biró Edith mesél Csanády életútjáról. A székely himnusz szerzőjéről a tömeg csendben hallgatja a történetet, majd éljenzi a képviselő asszonyt. Biró Edith köszönetet mond mindenkinek, aki rendszeresen ünnepel Csanády születésnapján. Szavazás: 11 igen. A székely himnusz éneklése az utolsó esemény itt. A tömeg a színházhoz megy.

forradalmaselobe13

17:32 A tömeg elhagyja a városháza dísztermét és levonul a Művelődési Házhoz.

A tömeg az utcán vonul a színház irányába, skandálják a forradalom jelszavát, Petőfit éltetik. A Küküllő leapadt közben, akkora menet van.

forradalmaselobe15

17:38 Beértünk a színházba, ahol a Bánk Bán megy. Katona József drámájában Bánkot Barabás Árpád, Gertrudist Finczisky Andrea alakítja. A terem lassan megtelik.

17:42 Nem jutott mindenkinek hely a teremben. Gertrudis a színpadon. Elsötétül a terem, elcsendesedik a nép. Bánk és Gertrudis párbeszél a színpad közepén.

forradalmaselobe16

17:48 Bánk monológját, a tömeg némán figyeli. Gertrudis térdre borult előtte. Bánk egy tőrrel leszúrja A forradalom vezetői a színpadon! Kossuth Szűcs-Olcsváry Lajos Gellért beszél.

forradalmaselobe17

17:55 Tapsolnak. A reformokról beszél, a magyarok dolgairól ne Bécs, hanem Buda döntsön. A munka napja következik, ami az egész hazáé. Nyugalom kell. Éljen a magyar ifjúság!

forradalmaselobe19

17:58 Táncsics beszél a néphez, majd bejön Laborfalvi Finczi Róza Andika. Asszem, ő volt, mert nem mutatkozott be. Az is lehet hogy Teleki Blanka. A nőkről beszél. Most meg Jókai van a színpadon. Beszéde után táncos jelenik meg, aki verbunkost jár.

forradalmaselobe21

18:05 Táncosok a színpadon, majd a Táncsicsot alakító Tóth Árpád - most már Petőfiként mondja a Dicsőséges nagyurak című versét. Vasvillara veluk! Ezt már néhány gyerek nem bírja, sírva viszik ki őket a teremből az anyukák.

forradalmaselobe26

18:12 Jó is, mert a vasvillázás után botozóst járnak a táncosok, egyikük elejti a botot. Közben éljenez a tömeg s tapsol. Még egy beszéd jön, aztán a Hazám, hazám Sinka Ignác előadásában. Óriási tapsot kap. A színészek zenekarral és a diákok kórusával éneklik a Nemzeti dalt.

forradalmaselobe20

18:20 A tömeg állva tapsol. Ez a finálé. Eléneklik a himnuszt, és mindenki hazamegy eltölteni a kivívott szabad idejét! Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza! Menjünk haza!

forradalmaselobe28



címkék:

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."