Itthon » Közélet

Forradalom.ma - Éljen az ifjúság! - Élő

A' Pilvax kávézóban gyülekezik a' nép. Írók és olvasók vagynak jelen. Készül a fekete leves.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Várjuk Sándort fotó: Kakasy Botond
Várjuk Sándort fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. március 15., 09:04
1 hozzászólás. 

8:50 Valami forradalmi van a levegőben. Petrovicsot nem látjuk, de ha megérkezik, biztos, hogy botrány leend. Főleg, ha megiszik valamit, mert rég tele van a hócipője.

8:55 Megérkeztek a' fiatalok. Zakariás polgártárs, a' cserkészek, Vass Orsolya honleány épp most lépe be az ajtón. Olyan az atmosphera, mint 1789 Párisában.

Szarvas Zsuzsanna honleány köszönt a forradalmi ifjúságnak. Ezt mondá: sziasztok.

9:13 Éljen a haza! Éljen az ifjuság! Hozzák haza fiainkat a hadból! − kiáltják a honleányok. Üvöltözés tölti be a' termet. Urak és asszonyok rontanak be a' kávéház ajtain. Teleki Blanka, az első nőnevelő intézet igazgatója folytonosan bemutatkozik.

ifjusag

Nemzeti lobogókkal felékesítve, szívük felett szalagrózsával járják körbe az asztalokat. Attól félek, megint írt egy verset - Sándort keresi a felzúdult tömeg. Sándor nem a pontosságáról híres. Majd tsak megérkezik - szóla Kossuth.

- Szívjad, ki tudja, meddig szívhatod! - mondá Kossuth.

pilvax4

Úgy sejtjük, Petőfire várnak, aki késik. Csengesd meg! − utasítják egyik társukat. Több kupa italt is magukba döntenek. Az utolsó két pálinka nem kellett volna tegnap éjszaka − jegyzi meg egyikük.

szivja

"Ma az utolsó cigis nap, és az első forradalmi nap. De ez nem azt jelenti, hogy le is tesszük: sem a cigarettát, sem a fegyvert!" − kiáltja Kossuth, amíg egyre sürgeti Sándor megérkezését. - Van-é itten free wifi? - kérdé Kossuth polgártárs.

pilvax5

Teleki Blanka a' sajtóval paktál. Szabad sajtót - kiált. A' sajtónak is átad egy röpiratot.

pilvax6

Az események hevéken a' honleányok nevetése már felszabadult.

pilvax7

Landerer urat láthatjuk, az Pesti Hírlap kiadóját, amint fenntartja a' magyar nemzet kivánalmát. Nagy robajjal megérkezik végtére Sándor. Támaszkodik. Mindenre, mi él és mozog.

petofi

9:25 Petőfi Jókai által támogatva pulpitusra emelkedik, és vizet kér, Unikummal. Jókai ismerteti a mai nap czéljait: először is kiszabadítják Táncsicsot.

Jókai felolvassa a márcziusi ifjuság követeléseit. Elsőként a sajtó szabadságát akarják a censura eltörlésével. Ezzel magunk is egyetértünk.

A francia forradalomban is hallott Szabadság, Testvériség, Egyenlőség szavakat használják. Mondjuk, hogy hasonlít 1789-re, de ez nem lázadás, ez FORRADALOM!
9:30 Petőfi szaval! Talpra magyar! A tömeg vele együtt skandálja, hogy Esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk! Sándort éljenzi a' tömeg! 

Történelmet írnak ifjaink! A' Pilvax népe felkerekedik, az egyetemekhez vonulnak át. Aki magyar, velünk tart! − kiáltják. Ma nagy dolgok történnek még. Az ifjuság elszánta magát, hogy önnön kezébe vegye sorsát. Péter Ildikó honleány arcza könyves homályba borul.

9:38 Elhagyák a' Pilvax kávéházat, Petőfi megy elől, az uton egyre gyűl a' tömeg. A tömeg, élén a márcziusi ifjakkal szabadságot kiált. Tudósítónkat éppen Jókai Mór üdvözli, küzben lépésben haladnak a' városközpont felé. Teleki Blanka buzdítja a' tömeget, egy polgártársnő az útközépen vigyázza a' biztonságot.

9:40 Most érkezének meg a' főtérre, ahol már összegyűlt a' nép. Iskolás gyermekek paskolják kisded lábaikat. Népi muzsikaszó hallszik a' háttérben.

patko-fele

A Szép magyar vitézek, aranyos leventék lejtik nemzetünk legvitézebb táncait a' főtéren.

patko

9:52 A "márczuisi ifjak közül Jókai és Petőfi a' főtéren felállított színpadra emelkedik, és gyülekezésre szólítják a' diákokat. Iskoláink ifjusága tömött sorokban érkezik a' forradalmi színtérre. A márcziusi felkelők idvezlik a' tanárokat, kisgyermekeket, népünk reménységét. A hon- és emberszetetet gyújtotta lángot élesztgetik a gyermeklelkekben. Éljen a szabadság! − kiáltja Jókai.

patko2

Ennek a rendszernek zsoldosai vannak, de hívei nincsenek − üvölti Jókai. Minden népnek haladnia kell, haladnunk és boldogulnunk kell nekünk is. Legyen béke, szabadság, egyetértés! − mindenki éljenzi, majd újfent felolvassa a 12 pontot.

patko3

10:00 Petőfi újfent elszavalja a Nemzeti dalt. A' tömeg vele zengi az utolsó sort: Esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!

patko-tomeg

Petőfi és Jókai többezres tömeggel nyomában elindul a nyomda felé, hogy meglátogassák Irinyi Jánost, és hogy kinyomtassák a tizenkét pontot. Jelszavaikat skandálják az uccán, tömött sorokban tartanak úti czéljuk felé, miközben egy televízió Teleki Blankát interjúvolja.

10:07 A' tömeg a nyomdához ér, ahol a kinyomtatott tizenkét pontot az összegyűltek kezébe nyomják. Közben egyre terebélyesedik a' tömeg, az eltévedt automobilt is visszafordítják. Irinyi nevét kiáltja a tömeg, mikozben az ifjuság megtölti a teret.

marc15-nyomda

Megérkezik Irinyi, a nyomda melletti kerítésre emelkedik, a szabad sajtó első példányait szórja szét a' tömegben. Szabadság, egyetértés - a' tömeg megéljenzi.

marc15-nyomda2

10:10 Irinyi beszéde után összeölelkezik Petőfivel az utcza közepén, az ifjuság pedig elindul a Nemzeti Museum irányába. Nincs egy igaz magyar honpolgár sem, aki ne akarna részese lenni a forradalomnak!

10:15 Az tömeg végighömpölyög a' város központján, és megérkezik a' Nemzeti Museum (Művelődési Ház) elé, ahol Kossuth Lajos beszél majd a' márcziusi ifjuságnak.

marc15-nyomda3

Zeneszó hangzik, a' tánczosok járják forradalmi tánczaikat. A rend szorgalmas őreinek Petőfi segít a' forgalom irányításában, Irinyi egy babakocsis honanyát segít. A Nemzeti Museum lépcsőjén tánc.

marc15-nyomda4

10:21 Teleki Blanka áll ki a Nemzeti Museum lépcsőjére. A' tömeg szabadságot skandál. Az udvarhelyi ifjuság tizenkét követelését is felolvassák, hangos éljenzéssel.

marc15-nemzeti

Az Udvarhely Néptánczműhely tánczosai ropják. Teleki Blanka, jobbján Petőfivel, átszellemülten figyel.

marc15-nemzeti2

10:30 Széchenyi István és Kossuth Lajos szól a néphez a Museum lépcsőjéről. Elsőként Széchenyi. Két fegyver van a kezünkben: a sajtó és a kard. A magyar nemzet ismét dicső és szabad! − éljenzik.

Felszólítanak minden hazafit a nemzetőrség, a fegyveres önerő gyarapítására. A nép legyen bizalommal választott vezetői iránt, és nemzete érdekeit soha el ne felejtse − szólítja fel a' tömeget. A mai napon körölbelül 1848-ik alkalommal hangzik fel a Szabadság! kiáltás.

pilvax8

Új évszak jön, új idők jönnek. Az eddigi sérelmeket meg kell bocsátani! − szólít fel. Éljen a haza és a szeretet − a' tömeg lelkesen tapsol.

10:35 Kossuth emelkedik szólásra, a' nép megéljenzi. Dörgő szavai nyomán ünneplik a'
forradalom nagyjait. Nekünk más törvények Bécsből nem kellenek! − kiáltja, a' tömeg helyesel.

pilvax10

Most a' munka napja következik: a' munka gyümölcse az egész hazáé. Jogszerű rend és jogszerű nyugalom kell − szól az ifjusághoz. A nemzeti őrsereg, a közteherviselés, a képviseleti rendszer behozatalának felelőssége az ifjuság kezeiben nyugszik, reájuk bízza a hazát.

 

pilvax9

10:42 Nemzeti lobogó gördül le a Nemzeti Museum előtt. Szabadságot kiált a' nép. Kossuth énekel, Széchenyi gitározik, egy nemzetőr synthetizátoron kíséri őket. Elzengik a Nemzeti dalt, a forradalmi ifjuság a lépcsőre vonul.

Ezennel lejárt a' nap első mozgalma, a' tömeg szétszéled. Maradjanak velünk, hisz' hamarosan viszszatérünk nemzetünk fiainak dicső tettét megünnepelni a' főtéren.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
makro polo
2016-03-15 11:38:26
Zsíííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííííír!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."