Itthon » Közélet

Élő közvetítés az áprilisi tanácsülésről

Lesz itt csörte is, legalábbis ez a megérzésünk. Költségvetés, PUG, vár, Cserehát. Az, hát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSC1984
Egyelőre jó a hangulat, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. április 26., 20:31
0 hozzászólás. 

Az ülés véget ért, köszönjük megtisztelő figyelmüket!

11.18 Az alpolgármester szerint nem minden pénz kérdése, figyeljünk egy kicsit jobban egymásra. Közli azt is, hogy nem ment át a Székely Támadt vár projektje egy uniós pályázatán, nem nyert. A két műemlék (vár és iskola) egyszerre letett pályázatát nem fogadták el. Változtatni kell a projekten, beszélni kell róla, illetve más alapok felé kellene menni, akár a norvégok, akár az anyaországiak felé. A Jézus Kápolna viszont nyert többszázezer eurót.

Ványolós felállva köszöni meg az ülést kollégáinak. „Egy fejjel magasabbak vagyunk" – mondja, szép napot kíván. Megválasztják Szarvas Zsuzsánnát a következő ülés elnökének a Koalíció javaslatára. „A legfiatalabb hölgy és a legidősebb pasi" – jegyzi meg viccesen Ványolós végszóként.

DSC 1963

11.09 Arros Orsolya a parkolóhelyekkel kapcsolatban jegyzi meg, hogy a turisták szempontjából biztosan nem jó, hogy a városközpontban nem lehet parkolóhelyet kapni 8 és negyed öt között, mert a hivatal munkatársainak autói elfoglalják azokat a központban.

Orbán Árpád egy kisfilmet mutat be arról, amit a külföldi diákokkal készítettek a kerekesszékek előtt álló akadályokról. A filmben azt látjuk, hogy kerekesszékkel közlekedni majdhogynem lehetetlen a városban. Rácsodálkoznak a tanácsosok is, néhányan döbbenten nézik a képsorokat. Az alpolgármester megemlíti kollégánk, Katona Zoltán kísérletét is, aki kb. nyolc évvel ezelőtt ugyanezt megcsinálta a város központi részén kísérletként és tapasztalatait újságcikkben megírta. Akkor is, most is katasztrofális volt a helyzet.

11.03 Biró Edith lakossági panasszal fordul a polgármesterhez: hiányzik a Nyári esték rendezvény, sok kispénzű embernek ez volt az egyetlen szórakozása. Nem tudja, hogy ezek mennyibe kerülnek, de meg lehetne tartani. Nem külföldi együtteseket kell hívni ezekre, hanem udvarhelyi amatőröket. Szeretné, ha folytatódna. Arros Orsolya hozzászól, ezt Kolumbán Imola „vitte", ez nem anyagi kérdés Arros szerint, úgyhogy biztosan meg lehet oldani.

DSC 1956

Mike Levente beszél, szerinte komoly veszélyt jelent a külterületeken levő juhnyájakhoz tartozó kutyákkal – személyes tapasztalata is van erről, a pásztorokat nem érdekli, hogy mi történik a kirándulókkal. „Nagy iramban kellett távoznunk" – mondja Mike, mire többen felnevetnek.

Egy másik téma az, hogy a város aktiválódott a passzivitásból, sokat akar megvalósítani. Néhány ügyet eszébe juttat a polgármesternek, pl. a telekkönyvi hivatalban uralkodó állapotokat. Gálfi azt mondja, hogy körbejárta a legelőket, felszólított pásztorokat, tulajdonosokat, hogy kijelölt területre vigyék a juhokat. A város kaszálóin legeltetnek. Tegnap is volt beszélgetésem egy majorral, nem lehet a belterületeken legeltetni. A telekkönyvi hivatal felújítását prioritásként kezeli, hiszen Udvarhelyszéket szolgálja ki.

10.55 Nagy Pál megyei tanácsos beszél – nemcsak vízre, hanem csendre és rendre is szükség van. A Csereháton lakik, ahol a természetben motorozók okoznak gondot a tavasz érkezésével. Nemcsak ott, hanem másutt is vasárnaponként „zúg az erdő" – rendnek kell lenni, nem lehet összevissza vadmotorozni a természetben. Szerinte kezdeményezze Udvarhely egy munkacsoport felállítását, ahol az érintett települések is benne lennének – találjunk egy olyan megoldást, ami mindenkinek megfelelne. Össztársadalmi összefogás kellene ahhoz, hogy rend legyen, de a kedeményezést fel kellene vállalni.

Gálfi Árpád azt mondja, hogy a múlt heti udvarhelyszéki polgármestetr-találkozón, Méréfalván is szó volt erről a témáról. Abban maradtak, hogy megoldást találnak erre, közösen.

10.51 Gálfi visszavonja a határozattervezetet, egy „elmúlt nyolc év" itt is elhangzik. Paprikás a hangulat, Ványolós a különfélékre írja fel a jelenlevőket. Többen is jelentkeznek, összesen heten. Ő kezdi, egy lakótelepi panaszt tolmácsol – küldjenek a lakóbizottsághoz olyan listát, amiben világos, hogy a hivatalban ki mivel foglalkozik, a könnyebb, gördülékenyebb ügyintézés miatt. Szarvas Zsuzsánna jelentkezik, nem iratkozott fel, de „egy hölgyet nem lehet visszautasítani". Szarvas azt mondja, hogy ez a lakószövetségi elnökök dolga. Ványolós azt mondja, hogy egy listáról van szó, amin fel lennének sorolva a szakemberek. Az alpolgármester szerint nincsen akadálya, megoldják.

DSC 1977

Derzsy László beszél most, szerinte az Aqua Nova jogalap nélkül szolgáltat vizet a városnak, a visszavont határozat pont erről szólt, a szerződés felbontásáról. Azt javasolja, hogy találjanak megoldást a következő ülésig arra, hogy mi fog történni az Aqua Nova után. A polgármester szerint amiben nincsen egyetértés, visszavonja – ma kettő volt ilyen.

10.42 Közben visszajönnek, Gálfi hevesen gesztikulálva magyaráz Arrosnak – mint idehallatszik, az mondja Arrosnak, hogy neki szakember kell a bizottságba. Lassan az körvonalazódik, hogy Benedekre nincs szüksége a polgármesternek. Berde Zoltán szerint az a kérés jött, hogy mást nevesítsenek. Az RMDSZ azt javasolja, hogy vonják vissza a tanácshatározatot, a polgármester oldja meg rendelettel. Gálfi még egyszer elmondja, hogy a két frakcióból nevesítsenek egye-egy képviselőt. „Ha tudnak jelölni egy olyan személyt, aki érdemben fogja támogatni a munkámat. Ha nem, akkor visszavonom a határozattervezetet és rendelettel nevesítem ki a tagokat. Nincs szükség olyan emberekre, akik politikai játszmákat akarnak játszani." – mondja.

Most kimondja: ne olyan személy legyen, aki az elmúlt nyolc évben volt tanácsos. Ez a kérése. Megvan a megoldás, ez a baj, amit éreztünk. Magyarán: Gálfi nem szeretné, hogy Benedek legyen a bizottságban. Félórája megy a történet, most bújt ki a szög a zsákból. Arros sajnálja, hogy Gálfi ennyire kategorikusan elutasította a javaslatukat. Ványolós még két hozzászólást enged, szerinte ez parttalan vita.

DSC 1955-001

Orbán Balázs azt javasolja, hogy vonja vissza a határozatot, ugyanezt mondja Péter Balázs is. Sajnálja mindenki a helyzetet, legalábbis ezt mondják.

10.32 Szünet. Nem gondoltuk volna, hogy ebből lesz ekkora vita. 

10.31 Jogi rés van itt, Ványolós szerint. Azt is mondja, hogy az egyéni ambíciók szépek, de alább kellene hagyni ezekből, a jogköre mindenkinek meg kell legyen, Jakab Attila szerint egy ilyen bizottság létrehozását polgármesteri döntéssel is meg lehet tenni. Ám az előterjesztők úgy gondolták, hogy beszélni kell róla. Jakab szerint az összes tagot a polgármester nevesíti, úgy, hogy tehetnek javaslatot.

Arról van szó, hogy van-e értelme tanácsi határozatnak? – teszi fel a kérdést Ványolós. Mert akkor vissza kell vonni, s a polgármester kinevezi. Péter Balázs koalciós tanácsos szerint ez azt jelenti, hogy az RMDSZ nem akar résztvenni ebben – Arros replikázik, hogy de, támogatja. Elmondták a szakbizottságban is, hogy egy tanácsos a kettő közül legyen RMDSZ-es. Benedek szerint erre nem kell tanácshatározat – a polgármester nevezze ki, ha nincsenek a nevek benne. Mindkét út járható szerinte.

A gordiuszi csomót vágd el – mondja Ványolós a jegyzőnek. Három név vetődött fel, de két hely van a bizottságban. Sinka szerint komédiát csinálnak a tanácsülésből. Szavazzanak meg három személyt, ez a felvetés is előjön.

DSC 1953-001

Benedek kijelenti, hogy nem szeretne részt venni a bizottságban, ha ez ekkora dolgot jelent – ilyen az elmúlt években sem volt, hogy az ellenzék ne vegyen részt. A polgármester most azt mondja emelt hangon, hogy legyen hét ember a bizottságban, csak ne politikai alapon nevezzék ki a tagokat, hanem olyanokat, akik szakmai alapon kerülnek bele. Szünetet kér. Az lesz. „A kompromisszumok a politika művészete" – jelenti ki Ványolós.

10.21 Tegyünk pontot az i-re – mondja Ványolós, miután visszatérnek. A határozattervezet egy bizottság létrehozásáról szól, ami megvizsgálná a szeméttároló körüli bonyodalmakat. Mind jogi, mind környezetvédelmi szempontból körbejárná ezt a témát. A szakbizottság pozitívan értékelte. A hozzászólásoknál Arros Orsolya azt mondja, hogy két tanácsos lesz a bizottságba, az RMDSZ Benedek Árpád Csabát nevesítené. Gálfi azt mondja, hogy a javaslatot megfontolja.

Az elmúlt nyolc hónapban háromszor járta körbe gumicsizmában a szeméttelepet – foglalkozni kell a kérdéssel. Fogja értesíteni a döntéséről a frakciót. Jakab Attila is hozzászól, hogy módosították a határozatot – eszerint három személyt a polgármester jelöl ki. A Koalíció Péter Balázst javasolja. Arros úgy emlékszik, hogy öttagú a bizottság, két tanácsos, egy hivatali szakember, a polgármester és még egy illető. Módosítani szeretnék a javaslatot, Gálfi ragaszkodik ahhoz, hogy ő megfontolja a javaslatokat, a döntését pedig közli.

DSC 1976

Kiderül, hogy a szakbizottsági ülésen nem került bele a jegyzőkönyvbe a módosítási javaslat. Kicsit ködös ez az egész. Benedek szerint azt fogadták el, hogy a tanács két személyt delegálhat, mert ennyi hatása és joga van, hogy azt a két személyt az önkormányzat jelölje. A többi két személyt lehet polgármesteri rendelettel nevesíteni.

10.07 A város hozzájárul a megye szociális gondozóközpontjainak járó támogatásról, ugyanez a helyzet a gyermekvédelmi tevékenységek támogatásával, 147 lejt kell fizetni havonta minden udvarhelyi gyerek után. Ez is átmegy, és az utolsó napirendi ponthoz értünk. Derzsy László öt perc szünetet kér, kimennek az RMDSZ-esek.

10.04 Szintén a várral kapcsolatos a következő határozattervezet a város magánvagyonából kivesznek két tételt. A következőben földterületeket helyeznek személyes tulajdonba.

10.00 A nyolcadik pontban a II. Rákóczi Ferenc utcában egy bemutatóüzlet zonális rendezési tervéről van szó, ezt mindenki megszavazta. A következő pont (az ivóvíz- és szennyvízellátási közszolgálata jogi helyzetének szabályozásáról szól) az, amit levett napirendről a polgármester. A város közvagyonát képező javak leltárát összeállító bizottság összetételét kell aktualizálni, több új személyt javasolnak. A neveik nem hangzanak el, de átmegy a tervezet. Ugyanehhez kapcsolódik a következő határozattervezet: a város egy projektet fog készíteni a csillagvizsgálóval kapcsolatosan. Az alatta és mellette levő terület helyzetét viszont tisztázni kell a pályázat miatt, ezért kell módosítani a város közvagyonát képező javak leltárát. Mindenki mellette van. Csak működne már a csillagvizsgáló, olyan sok éve beszélünk róla és gyakorlatilag rendszerváltás előtti állapotában van!

DSC 1961

A következő határozattervezet szerint egy területet közvagyonba vesznek, a Lakatosok utcájának 987 m2 nagyságú útszakaszát veszik be a város köztulajdonába – ez is átmegy.

A Székely Támadt vár a következő téma: a várfalat, illetve a Telegdi tornyot a Haáz Rezső Múzeumnak adták használatba, most ezt kiegészítenék a három bástya, a Hajdú, Bánffy és Fóris tornyokkal. Orbán Balázs koalíciós tanácsos szerint arról van szó, hogy el kell kezdeni a vár turisztikai potenciáljának kihasználását, s erre a múzeum az alkalmas. Mindenki elfogadja. "Tizenhét lájkot kap!" - viccelődik Bodnár jegyző. "És a jegyző úr is egyet" - toldja meg a viccet az ülésvezető. 

9.49 Tényleg három perc volt, visszajönnek. A hivatal munkatársa románul mutatja be a határozattervezetet, az a lényege, hogy a mostanit meg kell hosszabbítani 2018 végéig. Mivel hosszú ideje nemvolt frissítve a PUG, a közben megszerzett engedélyek érvényessége lejárt – mint mondja, a jövő héten ezzel kapcsolatban lesz egy megbeszélés. Ványolós is románra vált, a szakbizottságok pozitívan véleményezték.

Szabó Gyula szerint az RMDSZ-frakciónak van egy módosító javaslata, a dátumot módosítanák 2017 december 30-ára. Mint mondja, nyolc hónap alatt meg kellene csinálni, minél hamarabb el kellene fogadni. Mike Levente fenntartja azt a véleményét, hogy minél hamarabb el kell fogadni. Az operativitás kedvéért javasolták a legtávolabbi időpontot – mondja Mike. Szerinte a város megtette amit tudott, „a labda nincsen nálunk, hanem a tervezőnél". Minél hamarabb be kell szerezni a szakhatósági engedélyeket. Ő is szeretné, ha minél hamarabb elfogadnák.

DSC 1970

A polgármester is hozzászól, Gálfi megerősíti a tíz hónappal ezelőtti ígéretét. „Nagyon-nagyon fontos és sürgős a PUG elfogadása" – mondja Gálfi. Erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy most arról tudjanak beszámolni, hogy elkészítették a módosításokat. A tervező jövő szerdán idelátogat. Nem az időt szeretnénk húzni, hanem a törvény adta lehetőségeket szeretnénk betartani, s ez nem azt jelenti, hogy jövő év végéig tolódik. Szakmai alapon hoznak döntést, az egyéni érdekek ezt nem fogják felülírni, ahogy szerinte az elmúlt években volt. 

Arros Orsolya megjegyzi, hogy elfogadhatták volna a javaslatukat, de az a lényeg, hogy minél hamarabb meglegyen. A módosítási javaslatot nem fogadják el, tartózkodnak a koalíciósok, akik az eredeti előterjesztésre szavaznak igennel, tehát a terv elfogadásának határideje 2018 december 30.-a. Nem volt vita, talán nem is lehetett.  

DSC 1971

9.34 Az ötödik pont jön, ez azon feltételek megállapítására vonatkozik, amelyekkel hozzáférési jog biztosítható Székelyudvarhely Megyei Jogú Város magán- és közterületeihez, elektronikus kommunikációs infrastruktúra telepítése céljából. Az alpolgármester hozzászól, az infrastruktúra átszervezéséről van szó, a vezetékek a földbe kerülnek. Orbán szerint őszre megoldódik, szebb képe lesz a városnak. Más nem szól hozzá, egy apró módosítással elfogadja mindenki, az RMDSZ is igennel szavaz. A következőben a Hargita Business Center javára 2017-ben fizetendő éves tagsági díjról beszélnek. Egy megerősítő akta ez a város részéről, 193 ezer lejt kap az inkubátorház a várostól – a gazdasági bizottság pozitívan értékelte ezt, hozzászólás nélkül átmegy.

Jön az Általános Városrendezési Terve (PUG) hatálya frissítésének jóváhagyása, előtte Benedek Árpád Csaba három perc szünetet kér, kimennek a folyosóra, az ülésvezető is velük tart.

9.29 A következő határozattervezet a Csereháttal és a csillagvizsgálóval kapcsolatos, a városrész rendezéséről, a terület újrakonvertálásáról és újrafelhasználásáról, valamint a csillagvizsgáló leromlott épületének újbóli működésbe helyezéséről szól. Fel kell frissíteni egy korábbi határozatot, mert formai dolgok változtak – ez is átmegy.

DSC 1983

9.27 A második napirendi pont is egy formai kötelezettség Vass Szabolcs szerint, a város idei első negyedévi költségvetésének zárszámadását hagyják jóvá. Ez is úgy megy át, mint az előbbi, a tíz koalíciós tanácsos igennel, a nyolc RMDSZ-es tartózkodik. A harmadik pontban a költségvetést módosítják, a színház a Nemzeti Erőforrások Minisztériumától kapott egy 30 ezer lejes összeget pályázaton. Orbán Árpád alpolgármester szól hozzá, a Káosz előadásról van szó, jó példának tartja, hogy sikerült a színháznak pénzt szerezni a produkcióra. „Teremtő káosz volt" – viccelődik Ványolós. Elfogadják.

9.22 Felsorol még néhány napirendi pontot, a szerinte fontosabbakat. Ványolós rátér az első határozattervezetre, ez a tavalyi költségvetés zárszámadásáról és költségvetésének jóváhagyásáról szól. Vass Szabolcs, a hivatal munkatársa mutatja be a határozattervezetet, számokat sorol, 91,30%-os volt a hatékonyság. A bizottságok pozitívan véleményezték, hozzászólás nincsen, a tíz koalíciós elfogadjam az RMDSZ-frakció tartózkodik.

9.16 Orbán Árpád alpolgármester egészíti ki, május 24-én egy budapesti szakembercsoport is jön a Szejkére, az infrastruktúrára pedig pályáztak, reméli, hogy nyernek is. A polgármester az ivóvízellátás helyzetéről szóló napirendi pontot elnapolja. Az előterjesztések közül néhányra kitér. Módosítják a költségvetést, a színház egy magyarországi pályázaton 30 ezer lejt nyert. Az említett városrendezési tervvel kapcsolatban azt mondja, hogy szakemberek és Mike Levente tanácsos közreműködésével ez elkészült, de a törvényesség betartása miatt meg kell hosszabbítani a mostaninak az érvényességét.

DSC 1962

9.12 Gálfi Árpádot kéri, hogy vonjon vissza egy napirendi pontot, ez megtörténik. Bíró Jolán szólal fel napirend előtt. Szerinte a város lakóinak joga van tájékozódni arról, hogy hogyan halad a Szejkefürdő rehabilitációja. Székelyudvarhely nyerje vissza üdülővárosi jellegét, a hivatal munkatársai szerinte tesznek azért, hogy ez meg is valósuljon. A Szejkén jelenleg nincs víz- és csatornahálózat, de bele van foglalva a költségvetésbe. Amennyiben a gáz megfelelő, a mofetta jövőre működtethető lenne. Nem szakértője, hanem elkötelezettje a dolognak. „Kincsünk van a Szejkén" – mondja, megköszönve az elköteleződést.

9.04 Nagyjából mindenki megérkezett a terembe, nyílnak az ásványvizes palackok, nyomják a termoszból a kávét. Ványolós köszönti az egybegyülteket. Mint mondja, a szakbizottságban mindent letárgyaltak, reméli, hogy operatív lesz az ülés. Egy ajándékszatyorból csokoládéval kínál mindenkit. „Mikor leszel még elnök?" - veti közbe Bodnár László. A testületből csak Hajdó Csaba (Koalíció) hiányzik. Mindenekelőtt megszavazzák a legutóbbi tanácsülés jegyzőkönyvét. 

DSC 1953

Köszöntjük kedves olvasóinkat a városháza tanácsterméből! Rendes havi tanácsülésen vagyunk ma délelőtt, az ülésen 18 napirendi pontban kell döntést hozniuk a városatyáknak a terv szerint. Az ülést Ványolós István vezeti. 

Van több fontos téma is, többek között a költségvetést fogják módosítani, de szó lesz a Székely Támadt várról és az Általános Városrendezési Tervről (PUG) is. Apropó PUG: tegnap az RMDSZ frakció kifogást emelt, mert szerintük a régi, nem aktualizált tervet akarják ma elfogadni.

Arros Orsolya, az RMDSZ-frakció tagja Facebook-bejegyezésében azt írta, hogy a Koalíció a választási ígérete ellenére a mostani Városrendezési Terv (PUG) érvényességét kitolná 2018. december 31-ig. „ Amikor a tegnapi szakbizottsági ülésen felolvastam ezt a választási ígéretet, egészen egyszerűen a szemembe kacagtak és ezt a cinikus választ kaptam: Azért nyertünk!" – írja Arros. Meglátjuk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."