Itthon » Közélet

Élőben a júliusi tanácsülésről

Huszonkét napirendi pontról tárgyalnak ma a városatyák. Hamarosan kezdünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

9
A buszjegyeken vitatkoztak Fotók: Dávid Anna Júlia
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. július 26., 07:14
1 hozzászólás. 

8:48 Az Orbán Balázs teremben még csend van, még a kávé sem érkezett meg a tanácsosok asztalára.

A tanácsülés ezúttal a polgármester nélkül fog lezajlani, Gálfi Árpád ugyanis elutazott – tudtuk meg Derzsi Lászlótól, aki az RMDSZ-es élő közvetítés előkészületeit figyeli a teremben. 

Lassan beszivárog az összes képviselő, köztük Arros Orsolya, aki legutóbb szóvá tette a nem környezetkímélő kávétejet, ezért most úgy tűnik, hozott alternatívát, egy liter Keresztúri tejet.

9:03 A mai ülést Berde Zoltán vezeti, köszönti a tanácsosokat, a városháza munkatársait és a sajtó képviselőit is. Jó reggelt kíván, háromszor is.

Mind a 19 tanácsos jelen van, határozatképes a testület. Elsőként a februári ülés jegyzőkönyvét fogadják el, majd a márciusi rendkívüli ülés, illetve a rendes havi ülés jegyzőkönyvét. Ugyanígy tesznek az áprilisi, májusi ülések jegyzőkönyvével is.

2

A legeltetéssel kapcsolatos napirendi pontot elhalasztják - mondja Orbán Árpád. Költségvetési kiigazítások, infrastrukturális beruházások, földterületek magántulajdonba helyezése, közszállítással kapcsolatos határozat, kulturális programok és egyházi támogatások - ezek a mai fontosabb témák. Reméljük, hogy Isten áldásával hamar a végére érünk - jegyzi meg az alpolgármester.

Az első határozattervezet egy korábbi tanácshatározat kijavítása a prefektúra kérésére. Észrevételek nincsenek, mindenki egyetért, első határozat kipipálva.

9:10 Az első negyedévi zárszámadás a következő pont, Hajdó közben az online sajtót figyeli, ha jól látjuk, a Tusványosi fotók villantak fel a képernyőjén.

8

Az RMDSZ tartózkodik a második napirendi pontnál, jót kuncognak is ezen, a negyedévi zárszámadás a téma.

Költségvetési kiigazítás és hitelátcsoportosítás következik, a tömbházak hőszigetelésével kapcsolatban, a Tamási Áron Gimnázium felújítása miatt, illetve az Udvarhely Néptáncműhely és a Tomcsa Sándor Színház javára is csoportosítanak át pénzeket.

9:17 A város önkéntes tevékenységeit szabályoznák a következő tervezettel. A szakbizottságok módosító javaslatait belefoglalták, de az nem derül ki, hogy pontosan miről szól ez a szabályozás. A lényeg, hogy elfogadták.

A Mihai Eminescu és a Dózsa György utca korszerűsítésére rendelt meg egy tanulmányt az önkormányzat, ez az elavult esővízhálózat cseréjét foglalja magában, ennek értéke 2 millió 942 ezer lej. Derzsi javasolja, hogy a jövőben a tervezési dokumentációkat úgy kellene összeállítani, hogy tartalmazzák a kábelek földbe helyezését is. Ha ezeket az utcákat alapjaiban újraépítjünk, akkor célszerű előre gondolkodni - érvel. A tervezetet elfogadták.

A csereháti közvilágítás kibővítése a következő téma. A megvalósíthatósági tanulmány értéke 164 ezer lej, ezt fogadják el most egyöntetűen, eddig nagyon jól haladunk. A Budvár, Sósfürfő és Borsai rét utcák felújítását is megterveztették, amelynek értéke 6 millió 4 ezer lej, ezt is mindenki támogatja. A Bányai János Műszaki Szakközépiskolában tervezett munkálatokról szóló korábbi határozatot is ki kell javítani, pillanatok alatt megtörténik.

A főispánság (Orbán Árpád kedvenc kifejezése) vagyis a prefektúra kéri azoknak a határozatok kiegészítését, amelyek a közúti infrastruktúra fejlesztéséről rendelkeztek. Máris a 11-es határozattervezetnél tartunk.

9:25 Egy következő pontnál a csereháti közvilágítás bővítése miatt kéri a villamossági vállalat, hogy kapjon területeket a munkálatok idejére. Mindenik szakbizottság támogatta, elfogadták a kérést.

A tanácsosokon vagy a borús idő, vagy a vakáció utáni vágy lett úrrá, csendes, lapos a hangulat. Senki nem kötekedik semmivel. "Ki támogatja? Mindenki" - ismétlődik félpercenként.

9: 31 Végre találtunk egy szolgáltatót, aki a közszállítást vállalja, 2 lejért adná a jegyeket, a fogyatékkal élőknek ingyenes lenne az utazás - ismertetik röviden a tervezetet, amely a menetrend szerinti járatokkal való személyszállítási közszolgáltatás esetén alkalmazandó tarifákra és kedvezményekre vonatkozó szabályzat jóváhagyásáról szól.

A jogi szakbizottság nem fogadta el ezt a tervezetet, a szociális viszont igen. Orbán Balázs kér szót, elmondja, "2016 óta vannak kedvezmények a közszállítási szolgáltatásra bizonyos személyeknek. Kettős célunk van: legyen egy jól működő és kihasznált közszállítási rendszer, és a kedvezményezettek élhessenek a jogaikkal. A frakció azt gondolja, hogy 90%-os kedvezményt kell adni a nyugdíjasoknak, fennmaradó 10% szimbolikus támogatás lehetne a közös felelősségvállalás jegyében.

4 1

Derzsi László kér szót, újabb módosító javaslatot szeretne tenni. Orbán javaslatáról elmondja, örül annak, hogy belátták, a város költségvetésében nem akkora tétel a kedvezményes jegyek biztosítása. Azokat az embereket, akik 25-30 évet ledolgoztak az életükből, nem lehet makrogazdasági adatként kezelni. Ők elég felelősséget vállaltak ebben a városban ahhoz, hogy a városvezetés értékelje őket - mondja Derzsi. Éppen ezért a nyugdíjasok számára 10%-os kedvezményt kellene biztosítani a városi tömegközlekedésben. Egy havi bérlet 66 lejbe kerül egyébként.

5

Bíró Edit megkérdezte a nyugdíjasokat a témában. Nagyon sokan azt hiszik, hogy ingyen utazást kapnak, nem gondolnak arra, hogy az utazást a városnak ki kell fizetnie. A 10%-os jegyár megfizethető - vonja le a következtetést. Azt is hozzáteszi, még egy járat beindítására lenne szükség a Hősök sírja irányába. Megtudjuk, hogy a harmadik járat már szerepel a tervekben.

Orbán Balázs továbbra is kitart amellett, hogy szükséges a kedvezményezettek hozzájárulása is az utazáshoz, nem az anyagi vonzata, hanem a közös felelősségvállalás miatt.

Derzsi: nem gondolom azt, hogy demagóg és populista lenne, hogy az elmúlt két évben működő 100%-os kedvezményt megtartanánk.

Sinka Arnold szerint a diákoknak is ingyenessé kellene tenni a közszállítást, mert ez jelentősen felszabadítaná a reggeli forgalmat a városban. Bíró Edit odasúg Hajdónak, hogy akkor már lassan indíthatunk ingyen járatokat.

Hajdó Csaba szerint ingerszegény a napirendi lista, muszáj valaminál szóváltásokba keveredni. Két lejnek a 10%-ról beszélünk - jegyzi meg, hozzáteszi, műbalhénak érzi az RMDSZ-es frakció felszólalásait.

19

Lőrincz Edit: én nem akartam hozzászólni, de nem kéne a nyugdíjasokat olyan emberekként kezelni, mint akiknek nincs felelősségtudatuk. Biztos, hogy egy szimbolikus hozzájárulást minden nyugdíjas kifizet, ne hasítsuk ezt a szőrszálat tizenöt felé.

A nézőpontok nem közelednek egymáshoz - jegyzi meg az ülésvezető. Az RMDSZ 100%-os kedvezményt adna, de a koalíció nem szavazza ezt meg, nem módosítják így a tervezetet. Az eredeti forma természetesen az RMDSZ-nek nem tetszik, tartózkodnak a szavazáson, de átmegy a határozat.

9: 51 Az augustzus 20-i ünnepségre terelődik a szó, könnyű- és komolyzenei programok, új kenyér megáldása lesz a programban. Az ünnepség költségvetését feltöltötték a közös felhőbe, de ezt nem mindenki látta. Ezért borús kicsit a hangulat.

20

Már majdnem az utolsó napirendi pontnál az egyházak részére 200 ezer lej támogatást adnának. Észrevétel, javaslat nincs, mindenki támogatni szeretné az egyházakat. Az Udvarhely Néptáncműhelynél az állások átminősítésére van szükség, a Tomcsa Sándor Színház tisztségjegyzékében szintén módosítani kell, ezeket is megszavazzák.

9: 58 Egy óra alatt lezavarták a kötelezőt, jönnek a különfélék.

Bíró Edit visszatér a buszos témára. Nem volt kihangsúlyozva, hogy a fogyatékkal élő gyerekek és szüleik is ingyen utaznak. Azt is elmondja, számára furcsa lenne, ha teljesen ingyen utazhatna a városi buszokon.

26

Sinka Arnold: a múltkori tanácsülésen kaptam egy fél szót, akkor feltettem pár kérdést, azóta sem kaptam rá választ. Most írásban tettem le őket. A Villanytelep utca és a Tompa László utcáknál a járdák minősége nagyon rossz, babakocsival és kerekesszékkel nem lehet közlekedni rajtuk, meg kell javítani.

18

Lőrincz Zsuzsa a Míves Emberek Sokadalmával kapcsolatban szólal fel. A polgármesteri hivatal évekkel ezelőtt ígérte, hogy átveszi a rendezvényt, ez azonban még mindig nem történt meg. Zsuzsa néni fojtott hangon mondja, hogy ő nem tudta elengedni az esemény kezét, de számított a városháza támogatására. Az együttműködés munkával jár, én dolgoztam - mondja. Orbán Árpád sajnálja, hogy valami elcsúszott, és megpróbálta megnyugtatni Zsuzsa nénit, hogy jövőben lesz Míves Emberek Sokadalma.

16

A következő ülést Péter Balázs vezeti, a júliusi tanácsülés 71 perc alatt véget ért. Köszönjük a figyelmet.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
csz
2018-07-26 10:08:42
"Bíró Edit odasúg Hajdónak, hogy akkor már lassan indíthatunk ingyen járatokat."

Végre egy jó gondolat... sírunk, hogy sok az autó, de egy igazi bomba intézkedés csak poén szintjén akad.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."