Itthon » Közélet

Megy a bölcső vándorútra

Egyik helyről a másikra. Faragott bölcsőt igényelhetnek hat hónapra a többgyermekes családok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

bolcso2
Bölcsőt avattak, fotó: Dávid Anna Júlia
szerkesztoÍRTA: DÁVID ANNA JÚLIA
2018. július 30., 16:25
0 hozzászólás. 

Vándorbölcső indult útnak a székelyudvarhelyi Szombatfalvi Szent György plébánia közösségébe, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és felesége, Anikó asszony ajándékaként. A vasárnapi, ünnepi szentmisén átadott bölcsőben Dénes Attila és Simó Zsuzsa harmadik gyermeke, az újszülött Gáspár ringhat elsőként.

Csak kérni kell

A vándorbölcső programot székelyföldön Sepsiszéki Nagy Balázs néprajzkutató indította el az Úz völgyéből legszebb magyar ellenállás a bőséges gyermekáldás!" mottóval. Ezzel a mozgalommal hívnák fel a figyelmet a többgyermekes családok támogatásának szükségességére és a gyermekvállalás fontosságára.

bolcso3

A mozgalom 2015-ben indult, azóta csak udvarhelyszéken több, mint tíz bölcsőt igényeltek. A bölcsőket a legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik, akár interneten keresztül megkeresve a program felelősét, akár az egyházközösségben jelezve igényüket. A programba adományként kerülnek bölcsők, és aki hozzájárul egy bölcsővel a programhoz, annak a neve felkerül a bölcsőre, s majd ugyanúgy az összes kisbabáé, akiket a bölcsőben ringattak. A bölcsők félévet maradnak egy-egy családnál, majd továbbadják őket.

bolcso1

Sepsiszéki Nagy Balázs az eseményen tartott beszédében elmondta, hogy tervei között szerepel, hogy a közeljövőben a bölcsőkben ringott gyermekeknek és családjaiknak nyári táborokat is szerveznek.

Olyan jó elringani

Éppen harmadik gyermekükre vártak, amikor jött az ötlet, hogy mózeskosár helyett inkább bölcsőben ringatnák – emlékezett vissza Nagy Balázs. Kutatóként a tudományos érveket is számba vette, meggyőzőnek találva, azokat melyek szerint jó a gyermeknek, ha bölcsőben ringhat.

bolcso4

A világhálón böngészve is számos nézet szerint a ringatózó kiságy az újszülötteknél segíti az idegrendszer fejlődését, az egyensúlyérzék kialakulását, e mellett stabilitást is jelent a babáknak, mert a ringató mozgás a születés előtti időszakot idézi fel bennük, amitől könnyebben megnyugszanak. Nagy Balázs saját bevallása szerint gyermeke nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, amióta elringatja magát.

Elindult a program

A szombatfalvi közösség első bölcsőjének átadásán a miniszterelnök szavait Tóth László, a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője tolmácsolta. Elmondta, hogy a magyar kormány jövőképének középpontjában a család áll, ezért támogatják a kezdeményezést. Ugyanakkor Szász Jenő a program elnöke és felesége, Ildikó asszony, mint fővédnökök közösen indították útnak a közösség első, László Attila plébános által felszentelt bölcsőjét.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."