Színes » Életmód

Ne pánikoljunk, ha a gyerek a forró levesbe esik (videó)

A székelyudvarhelyi mentőszolgálat főorvosa adott válaszokat a szülők legborzasztóbb rémálmaiban felmerülő kérdésekre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Illusztráció/ Szabó Apor

Óraátállítás: utoljára ugrálhatunk az időben

Az Európai Unió megszavazta, hogy az idei lesz az utolsó...
Kilyén Károly, a tökös gazda fotó: Szabó Apor

Tökös gazda: nyolcan hozták fel a kertből

Az első két kísérlet sem volt semmi, harmadszorra...
Bara Kinga elárulta, hol nyaralt Udvarhely fotók: Simó Veronika

Szeretjük, ha ellátják a bajunkat

Tudjuk, hol süttetted a hasad a nyáron, és azt is, hol...

Zsebszotar6
Dr. Ambrus József, fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. március 10., 14:25
3 hozzászólás. 

Ötödik állomásához érkezett a Zsebszótár előadássorozat, amelyen az uh.ro munkatársa, Balogh Réka Adrienne ezúttal Dr. Ambrus Józseffel, a Hargita megyei mentőszolgálat székelyudvarhelyi főorvosával beszélgetett a kiskori balesetek megelőzéséről, illetve arról, hogy ha esetleg megtörténik a baleset, hogyan kell eljárnia a szülőnek.

A kisgyerek egy kíváncsi természet, tudni akarja, mire jó a konnektor, mi fő a fazékban, milyen ízű a tisztítószer. A harminckét éve elsősegélynyújtást oktató főorvos szerint az elsősegélynyújtás alapjait már az óvodás korban tanítani kellene, hiszen a gyermekek vészhelyzet esetén történő jó reakciójával életeket lehetne menteni. Ha a cukorbeteg anyuka gyermeke időben felismeri, hogy anyu nem azért nem beszélget, mert nincs kedve szóba állni vele, akkor rögtön mentőt hív: tudja, hogy mit kell tennie és mit ne, ameddig a mentő érkezik. Ezzel a tudással, valószínűleg édesanyja életét menti meg.

A főorvos szerint a szülők között is ritka az, akinek ismeretei vannak az elsősegélynyújtásról : a kávézóban arra kérte a jelenlévőket, hogy kéznyújtással jelezzék, tudják-e, melyek a helyes lépések vészhelyzetben. Mindössze két személy nyújtotta fel a kezét. A meghívott elmondta, hogy az a legnagyobb probléma, hogy a legtöbb esetben elveszíti a fejét a szülő és pánikba esve nem tud jó döntéseket meghozni.

Egyedi eset ez a Románia

A beszélgetőtársak ezután a lehetséges eseteket taglalták, de még előtte Dr. Ambrus József fontosnak tartotta elmondani, hogyan kell helyesen mentőt hívni. Elmondta, hogy egyedül Romániában van az országon belüli egységes hívószám (112), amelyet ráadásul a csíkszeredai rendőrség épületében tartózkodó telekommunikációs hölgyek vesznek fel, nekik semmi közük nincs az egészségügyhöz. Ők teszik fel az első kérdéseket, mielőtt kapcsolják a tűzoltóságnál levő diszpécserszolgálatot, ahol egy tűzoltó altiszt és egy mentődolgozó tartózkodik.

„Nem elég, hogy a telefont felvevő hölgy, a diszpécser is kérdezősködik, erre már a hozzátartozó idegbajos, ebből meg semmi jó nem származik" – hívta fel a figyelmet a főorvos, mennyire fontos higgadtnak maradni. Főként azért, mert ameddig jelentik, hogy Székelyudvarhelyről van egy hívás, majdnem tíz perc telik el, viszont ha megáll a szív és a légzés, az újraélesztést négy percen belül el kell kezdenünk, hiszen az agysejtek nem bírják tovább oxigén nélkül.

Zsebszotar9

Higgadtan el kell mondanunk a beteg nevét, életkorát, és részleteiben azt, hogy milyen probléma jelentkezett, nem annyit, hogy rosszul van, ugyanis nem mindegy, hogy milyen egységet küldenek ki a helyszínre. Van olyan eset is, hogy a higgadtság hiányában a telefonáló már azelőtt lecsapja a kagylót, mielőtt elmondaná, hogy hová kell mennie a rohamkocsinak. Dr. Ambrus József arra is felhívta a figyelmet, nem kell fejjel rohanni a falnak, a telefonáló élete a legfontosabb: ha egy autó belezuhan a Küküllőbe, nem szabad életünket kockáztatva utána ugranunk.

A babának nincs Orbit

A lehetséges esetek közül Balogh Réka Adrienne arra volt kíváncsi, mi a teendő, ha egy szilárd test kerül a gyerek légcsövébe. Elsősorban a megelőzés a fontos, már az étel megakadása is nagyon veszélyes lehet, ezért el kell kerülnünk, hogy a gyerek autóban, nevetés közben egyen, és próbáljuk meg minél apróbbra vágni neki az ételt. Kisgyerekeknek a rágógumi sem ajánlatos.

A meghívott elmondta, csak akkor szabad megpróbálnunk eltávolítani a tárgyat, ha az látjuk a légcsőben, alá tudunk nyúlni, és mint egy horgot eltávolítani. Ha csak ujjheggyel érjük el, csupán bennebb nyomjuk, és azzal elősegítjük a fulladást. Ilyen esetben a csecsemőt az alkarunkra kell fektetnünk, és tenyerünkben tartva a fejét, a hátát ütögetünk.

Ha ez nem eredményes, akkor megáll a keringése, ilyenkor mellkas-kompressziót kell alkalmaznunk. A mellkas-kompressziót a felnőttekhez hasonlóan (ütemesen nyomogatva a mellkast, körülbelül százat percenként), a szegycsont alsó harmadában végezzük, de csecsemők esetén két ujjal, gyerekek esetén egy tenyérrel. A főorvos a légcső elzáródásának kapcsán a Heimlich fogást is szemléltette, amit kizárólag felnőtteknél alkalmazhatunk.

Zsebszotar7

„Vérzés esetén, ha nincsen egy gézdarab, akkor zsebkendővel, de nem papír zsebkendővel a sebet egyszerűen megnyomjuk, és úgy hagyjuk, míg a segítség érkezik" – tért rá a vérzéses sérülésekre Dr. Ambrus. Amennyiben végtagon van a vérző sérülés, ugyanezt tesszük amellett, hogy felemeljük a vérző végtagot. A leszorítás módszerét egy ideje nem alkalmazzák, hiszen a szövetek vérellátás hiányában nagy eséllyel el fognak halni.

Egy balesetet szenvedett személynél a belső vérzésre utaló jelek a következők: túl csendben van, sápadt, izzad. Ebben az esetben rögtön meg kell vizsgáltatnunk. A gyereknél a koponyán belüli vérzést is nagyon nehéz kiszúrni, de jele lehet az, ha a kicsi aluszékony és sugárban hány. Nagyon rossz volt hallani egy kisgyerekekkel kapcsolatos előadáson nyílt törésről meg a tüdő borda általi átszúródásáról.

Ittas gyerek kerülje a sekély vizet, de a mély levest is

A meghívott főorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy ha magasról esik le a gyerek és esetleges gerincsérülése van, nem szabad mozgatnunk a bénulás megelőzése érdekében. „Sekély vízbe felelőtlenül fejest ugrik, enyhén ittasan, a nyaki gerinc megsérül és egy életre le van bénulva" – példálózott Dr. Ambrus.

Zsebszotar5

A nyílt töréseknél létfontosságú a mentő hívása, hiszen ha alakváltozás van és rögzíteni próbálunk, többet ártunk, mint segítünk. A törött végek ugyanis jobban vágnak, mint bármilyen kés és könnyedén nyisszanthatnak el izmot, inat, ideget. Kutyaharapás esetén is feltétlenül orvoshoz kell fordulni, hiszen a harapott sebet nem szabad varrni. Elvileg tetánusz-oltást is kellene kapnia a gyereknek, csakhogy ez általában nincs. „Ilyen a rendszer" – jegyezte meg a főorvos.

Az égési sérülések sem maradhattak kibeszéletlenül, Dr. Ambrus felvázolta az égési sérülések szintjeit. Elmondta, a negyedfokú égés az már az elszenesedés, azzal már nincs, amit kezdeni. A másik háromnál a legjobb dolog, amit tehetünk, a hűtés hideg vízzel, jéggel, fagyasztott borsóval: mindegy mivel, csak hűtsön. Ilyen esetben nem szabad népi gyógymódokkal kezelni a sebet. Elmesélte, találkozott már olyannal, aki nyers krumplit, olajat tett az égett felületre, de még olyannal is, aki sót – ezzel azt érte el, hogy nem engedte lélegezni a bőrt.

„Keresztelőre készülnek, húsz literes fazékban főzik a levest, a gyerek tipeg-topog, beleesik a levesbe, ilyenkor meg kell fogni, fürdőkádba hideg vizet engedni és beletenni, különben meg fog halni" – mondta Dr. Ambrus. A ruhát rögtön le kell venni, kivéve, ha már beleégett a sebbe, akkor feltétlenül ott kell hagyni. Kisbabáknál ezekben a helyzetekben a fájdalomcsillapítóval is kell vigyázni, nehogy túladagoljuk.

Zsebszotar8

Az előadás végén a közönség kérdéseket tehetett fel a főorvosnak. Volt, akit az érdekelt, hogy van-e lehetőség arra, hogy az ember magyarul beszélhessen telefonon, ha mentőt hív, hiszen pánikhelyzetben nagyon nehéz megtalálni a megfelelő szavakat. Dr. Ambrus elmondta, minden váltásban van valaki, aki magyarul is beszél, de elárulta azt is, hogy Udvarhelyen egyelőre működik a 0266-216-100-as telefonszám, amelyen rögtön a rögtön a helyi mentőszolgálatot érhetjük el. Amint elmondta, mindenki pötyögni kezdett a telefonján.

Ezen a Zsebszótáron is rengeteget tanultunk, de főként azt, hogy próbáljunk meg higgadtak maradni még a legnehezebb helyzetekben is.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pendulum
2016-03-10 18:07:08
Ha igaz lenne, jó lenne...
Ha tényleg változott a dolog a helyi mentőszolgálat telefonszámával kapcsolatban az akkor nagyszerű.
Saját tapasztalatom az volt, hogy csak akkor indult el a mentő miután a 112-t is felhívtam,
mint ahogyan említettem a hozzászólásomban itt:

http://uh.ro/itthon/kek-feny/22294-megsem-szunik-meg-a-mentoszolgalat-helyi-telefonszama
avatar
Mancs79
2016-03-11 14:33:25
Vigyázni kell, mert félreérthetnek magyarul
Figyelni kell, mert nem beszélnek jól magyarul és könnyen félreértenek dolgokat! Én egy sérült biciklistához hívtam a 112-őt, kértem, hogy magyarul beszélhessek, mondta a hölgy, hogy nyugodtan, mert érti. Ám amikor a sérült magához tért, mozogni kezdett, én meg beszélni kezdtem hozzá, hogy balesete volt, ne mozogjon, mindjárt jön a segítség, minden rendben lesz, a diszpécser hölgy rendre úgy értette, hogy minden rendben van, nem kell mentő. Én tisztelem az ott dolgozókat és nagyra értékelem, amit tesznek, de egy idő után világos lett, hogy ez így nem lesz jó, a sérült egyre többet mocorgott, egyre többet kellett nyugtassam, a jelenlevőkhöz is kellett beszélnem, amikor meg akarták mozdítani a fejét, a hölgy meg egyre többször nem értette, hogy most akkor mi van. Kinyomtam, és hívtam a 216100-at, ahol meg nekem estek, hogy miért mondtam, hogy nem kell mentő. Kiderült, hogy a diszpécser visszaküldte a már majdnem helyszínen levő mentőt, mert félreértett.
avatar
ijano
2016-03-11 22:05:47
Ha egy földön fekvő emberhez hívnak mentőt,akkor annyi ösztön (és nem becsület) legyen benne,hogy menjen oda,szoljon hozzá vagy finomam mozgassa meg,hogy ezek után tudja felmérni,hogy miért is hív mentőt !Sokan nagyon ügyesen cselekszenek mikor a bejelentés érkezik,mivel elmondanak egy pár dolgot a páciens állapotáról,viszont sokan az autóból veszik észre és riasztják a mentőket !És semmi konkrétumot nem tudnak mondani,mivel,hogy "vezetek és láttam egy embert a földön fekve xy helyen'" .Na ez a bosszantó,amikor látjuk embertársunkat a földön fekve és nem állunk meg !!!! Az a pár perc!Az a pár perc annak az embernek az életébe is kerülhet,aki éppen lehet egy anya,apa,nagyszülő vagy gyerek! Több figyelem embertársaink iránt ! :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."