Gazdaság » Trendek

Tanulj, hogy okos legyen a házad!

Geréb Róbert megtanít spórolni az energiával és darabokra szedi az IT-t, hogy mi is megértsük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

gerebrobert05
Elférne még a piacon egy-két konkurens cég. Fotók: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. szeptember 21., 09:28
0 hozzászólás. 

Róbert a munkaidő utolsó perceiben csípett el minket, hogy meséljen az informatika és az energiatakarékosság kapcsolatáról az Uponsmart irodájában, ami a nevéhez hűen az inkubátorház legfelső emeletén van, itt készülnek azok a rendszerek és szoftverek, amelyek épületek fűtés- vagy hűtésrendszerét automatizálják.

Ez mit jelent a gyakorlatban? Kábé azt, hogy egyetlen érintőképernyőről képes vagy vezérelni egy egész ipari létesítmény hőmérsékletét, páratartalmát stb. Vagy a mobilodról úton hazafelé föltekered a fűtést, hogy mire hazaérsz, kellemes meleg várjon.

gerebrobert02

Mi kell ehhez? Egy saját fejlesztésű szoftver és egy ilyen doboz, amibe kábelek mennek be és jönnek ki. Na jó, ennél azért bonyolultabb a dolog, de egy földi halandónak egyelőre azt a legfontosabb megérteni, hogy az épületek automatizálása a jövő, és egy távvezérelhető termosztát lehet az első lépés az okosházak felé. Sőt, az energiatakarékosságban is van szerepe, mert nem fűtesz fölöslegesen.

E-mailben küldi el a betörőt

Robi 2015-ben alapította a vállalkozását, és több mint egy éve költözött be az inkubátorházba két kollégájával együtt. Az okostermosztát ötletét azóta továbbfejlesztette, most készül bemutatni egy kamerával bővített változatot, az inkubátorház hétvégi konferenciáján.

 

A cég egyébként oktatással is foglalkozik, kezdő és haladó webfejlesztő, IOT (internet of things) tanfolyamokat tartanak szakmabelieknek, a legújabb képzés pedig diákoknak szól.

 

„Az IT az emberek fejében egy nagy elvont valami. Vonzza őket, de fogalmuk sincs, hogy mit kell kezdeni vele. Ezért tartjuk a pályaválasztás előtt állóknak ezt a képzést, amiben szétszedjük az informatikát. Megnézzük, hogy mit jelent az automatizálás, mechatronika, számítástechnika, mit csinálnak a programozók, a webfejlesztők, mi történik az autóiparban, stb. Melléje adunk egy kis tanulási technológiát is."

 

Ennek a lényege, hogy a felokosított és távvezérelhető hőszabályozó mellé egy kamera is bekerül, ami figyelni kezdi a teret, amikor a tulajdonos elhagyja a házat.

gerebrobert04

„Arra nem alkalmas, hogy távolról nézzem a kamera képét, de azt tudja, hogy ha mozgást érzékel, akkor azt a felvételrészletet elküldi nekem e-mailben. Vagyis figyelmeztet, hogy te nem vagy otthon, de valami mozgás van, így azonnal beazonosítható a betörő, tudod, hogy valaki jár nálad" – magyarázza.

A szoftver egyébként arra is képes, hogy jelezze, ha nem változik a hőmérséklet a lakásban, annak ellenére, hogy elindítottad a fűtést. Innen tudod, hogy elromlott a kazán, vagy nyitva maradt egy ablak.

Bármeddig fejleszthető

Az okostermosztátra más érzékelők is csatlakoztathatók, tervben van például egy beázás-érzékelő, ami elzárja a főcsapot, ha csőtörés van és folyni kezd a víz, vagy az árnyékolástechnika bevonása, ami a nap állásához viszonyítva szabályozza a redőnyöket – osztja meg a további terveket Róbert.

De nem csak a lakásban, hanem például gyárakban is jól jöhet egy hasonló rendszer. Az Uponsmart telepített már ilyet tejfeldolgozóba, ahol a hűtőszekrények megfelelő hőmérsékletére kell fokozottan figyelni. Miután elromlott 15 ezer liter tej, érdemesnek találták befektetni – jegyzi meg a fejlesztő.

gerebrobert03

Jelenleg a Borszéken épülő wellness központ rendszerén dolgoznak, ami a „pincétől a padlásig" automatizálva lesz, a padlófűtés, légbefúvás, zsaluk, szellőztetés, fűtés-hűtés stb. mind okosan fognak működni.

A legjobb az egészben, hogy az ügyfél igényeire tudjuk szabni a rendszert, nem ő kell, hogy igazodjon a kínálatunkhoz – fogalmaz Róbert.

Nyeld le szépen!

Az automatizálást egyelőre le kell gyúrni az emberek torkán, még nem elég tudatosak ilyen szempontból, főleg a magánszektorban – vélekedik az Uponsmart vezetője.

Németországban már csak okosházakat építenek, itthon még hosszas folyamat szükséges, amíg valaki meggyőzödik, hogy érdemes ebbe fektetni. Éppen ezért a marketingköltségek jelentik a legnagyobb kiadást Róbert számára. Szerinte elférne még a piacon két-három konkurens cég, akik által még ismertebbek lennének ezek a technológiák.

Hogy a tudatosságot növelje, igyekszik felhívni a figyelmet olyan trükkökre, amik anyagi befektetés nélkül segítenek csökkenteni az energiafogyasztást.

gerebrobert08

Például óriási hiba letekerni a fűtést, amikor rövidebb időre elmegyünk otthonról. Ha 48 óránál kevesebb ideig vagyunk távol, akkor csak 1-2 fokkal érdemes alacsonyabbra állítani a hőmérsékletet, különben kihűlnek a falak és a tárgyak, azokat visszafűteni pedig sokkal többe kerül. További tippek egyébként ide kattintva olvashatók.

„A legjobb az, hogy környezettudatosnak érzem magam, amikor valahova felrakunk egy rendszert, akkor tudom, hogy onnantól kezdve kezdenek spórolni. Az egy jó érzés" – foglalta össze Róbert a szakmája örömeit.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."