Itthon » Közélet

Ünnepeltünk – de kit és mit?

Kíváncsiak voltunk, vajon mit tudnak az első ízben, három éjjel-három nappal megünnepelt jeles napról és annak névadójáról, Szent István királyról városunk lakói.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE, SZASZA
2010. augusztus 21., 18:14
4 hozzászólás. 

Fényképezőgéppel, mikrofonnal „felszerelkezve" tettünk egy kört az ünnepség színhelyén, a Kossuth utcában és arra kértük az éppen arra járókat, válaszoljanak két, az ünneppel kapcsolatos kérdésünkre:

1. Mit ünnepelünk augusztus 20-án?

2. Milyen kapcsolat volt Vajk és Szent István között?

Mint az alábbi összefoglalóból kiderül: második, egyébként beugratós kérdésünk csapdájába sokan beleestek, de volt, akinek már az első kérdés is igazi kemény diónak bizonyult.

Első alanyunk Bokor Balázs röviden csak annyit válaszolt, hogy Szent István napját ünnepeljük, ám a Vajk és István közti kapcsolatot firtató kérdésünkre már csak hümmögés volt a replika. Nem úgy Katalin, aki válaszolt, ám helytelenül. Szerinte ugyanis Vajk és Szent István testvérek voltak. Ő egyébként első kérdésünkre pedig szintén csak az első magyar király nevét említette.

Aug_20

Tamás Réka

Ezután Antal Árpádot kaptuk mikrofonvégre, aki már bővebben beszélt, elmondta ugyanis, hogy az államalapítást ünnepeljük, ám második kérdésünknél testvéri kapcsolatra gyanakodott - tévedett. Egy hölgykoszorúból szúrtuk ki soron következő áldozatunkat, Tamás Rékát, aki helyesen vélekedett, mikor azt mondta, hogy az ünnep az államalapító királyról szól, a Vajk- Szent István kapcsolatról pedig egy bizonytalan apa-fia válasz után helyesen állapította meg az azonosságot.

Az idősebb korosztály sem menekült mikrofonunk elől: Anna néni szerint az Új Kenyér ünnepe a mostani, amivel nem tévedett, hiszen az idők során ezzel a jelentőséggel is felruházták augusztus 20-át. Sajnos a második kérdés rajta is kifogott, de nem úgy Géczi Leventén, aki az ünnep lényegét érintő kérdésünkre is helyesen válaszolt, sőt, az államalapítás kérdéses dátumáról is szólt.

Aug_20

Géczi Levente

Juci néni a kereszténység felvételének dátumát is találgatta, ám ő sem tudott semmi pontosat Vajkról. Jakab Csaba tudta, hogy Szent Istvánt ünnepeljük és a koronázásra tippelt, mint az ünnep fő témája, ám ezzel nem találta el a teljes igazságot. A második kérdésünknél az apa-fia kapcsolaton is vacillált, ám végül kimondta a helyes választ: a kettő ugyanaz a személy.

Utoljára egy fiatalembert sikerült szóra bírnunk, aki feltette az ünnepi kérdésre a koronát: Szerinte Kukorica Jancsit, azaz János Vitézt ünnepeljük. Rövid történelemlecke után feltettük Máténak második kérdésünket is, amelyre szintén meglepő választ kaptunk, az ifjú gondolkodó szerint ugyanis Vajk és István testvérek voltak, méghozzá az előbbi a szent király lánytestvére volt.

A letaglózó eset után jobbnak láttuk abbahagyni a további kérdezősködést, mielőtt még ennél is cifrább, urambocsá ünneprontó, válasszal rukkol elő néhány, az ünnepre készülő udvarhelyi lakos.

Aug_20

Jakab Csaba

Okulásként álljanak itt a válaszok is: Augusztus 20-án első magyar királyunkra, az országalapító Szent István királyra emlékezünk. A magyarok első királyát 1083-ban ezen a napon avatták szentté: Szent László király VII. Gergely pápa engedélyével a magyar egyházfők jelenlétében oltárra emelte I. István király ezüst ládába zárt ereklyéit. Augusztus 20. ugyanakkor az Új Kenyér ünnepe is, valamint 1949 és 1989 között a Magyar Népköztársaság Alkotmányának hivatalos állami ünnepe volt. A jeles napot 1991. március 5-én az első szabad változásokon létrejött Magyar Országgyűlés a Magyar Köztársaság hivatalos nemzeti és állami ünnepének nyilvánította.

Mint látható, a magyarság egyik legfontosabb dátumát sokan sokféleképpen értelmezik, így több jelentősége is van ennek a napnak, ám a második kérdésre ennél jóval egyszerűbb a válasz, hiszen Vajk minden kétséget kizáróan Szent István eredetileg (a kereszténység felvétele előtt) viselt neve.


4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zagI
2010-08-22 15:39:34
A kedves olvasó azon gondolkozott-e el hogy hány embert ölt meg és hányat öletett meg ez a szent ember.
avatar
ooloo
2010-08-23 09:18:15
re:
avatar
zagI
A kedves olvasó azon gondolkozott-e el hogy hány embert ölt meg és hányat öletett meg ez a szent ember.


Ennyi???
avatar
zagI
2010-08-23 22:01:50
A Kossuth utca szűknek és rövidnek bizonyult Polgár mester úr nagy volt a tolongás ,jövőre meg kell szélesíteni azt az utat.
avatar
trabant
2010-08-23 22:13:48
re:
avatar
zagI
A kedves olvasó azon gondolkozott-e el hogy hány embert ölt meg és hányat öletett meg ez a szent ember.

:shock:
Elgurult a gyógyszered v mi van barátom????

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."