Itthon » Közélet

Kispiacok a „nagyok” árnyékában

Székelyudvarhely lakótelepi kispiacai a városi piac, illetve a nagyáruházak, kisebb élelmiszerüzletek „árnyékában" húzódnak meg. Nem fizikai értelemben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

piac0909
piac0909
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 09., 18:33
1 hozzászólás. 

A városi, illetve vidéki kiskertek zöldség- és gyümölcstermésének egy része ezeken a kőasztalokon talál gazdára. Egy reggeli, délelőtti bevásárlás talán hangulatosabb is, mint a nagyáruházak, üzletek polcai között bóklászni, mert a kínai fokhagyma, az olasz saláta és a holland hagyma helyett galambfalvi káposztát, hodgyai murkot vagy fenyédi hagymát találhatunk.

piac0909

Székelyudvarhelyen négy lakótelepi, kőasztalos kispiac van: a Bethlen-lakótelepen kettő (a Kisköved és a Győzelem utcákban), a Szigetben és a Táborban pedig egy-egy – utóbbi többször üres képet mutat, de ez annak is köszönhető, hogy az itteniek újabban szívesebben pakolnak ki a lakótelep központjának számító kőlépcsőre és környékére.

piac0909

A kispiacok vegyes képet mutatnak: megtalálható a kertjében zöldséget termesztő kisnyugdíjas, de a lerakatokból vásárló kereskedő is, aki az előbbihez hasonlóan engedélyt vált és helyet bérel a kőasztalon – így kerül a kispiacra is az olasz szőlő és a spanyol paprika.

piac0909

Ami az általános felhozatalt illeti, szeptember elején már piros a vöröshagyma (2-2.50 lej egy kötés), a paszulyszemek üvegben vagy zacskóban (2, illetve 3 lej) várják a vásárlót, lehet már főzőtököt is kapni – utóbbit nagyságától függően árulják. De van itt zeller (1.50-2 lej a kötés), petrezselyemzöld (1 lej), friss murok (1.5 lej a kötés), házi paradicsom (2.5-3 lej a kilogramm), néha méz is (9-10 lej a fél liter). Aki arra utazik, hogy az importált zöldségek helyett az ittenit fogyassza, a kispiacok az ideális „áruház" számára.

piac0909

A déli megyékből származó paradicsom, padlizsán, zöldpaprika ára nagyjából megegyezik az áruházakban, illetve a városi piacon tapasztalt árakkal. Az árusok némelyike már 10-12 éve ezeken a kispiacokon értékesíti terményfölöslegét, legtöbbjük vásárlóköre stabilnak mondható, naponta 30-40 ember is vásárol zöldséget-gyümölcsöt.

piac0909

Mint mondják, megélni nem lehet belőle, de a nyugdíjat, kis fizetést ki lehet pótolni. S lehet alkudozni is, hiszen mint minden piacon – legyen az nagybani vagy városi – az alkudozás az egyik velejárója a vásárlásnak.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2010-09-10 08:53:34
Ha egy lehetőség van én is a helyi termelőket választom.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."