Itthon » Közélet

Szász: Nyirő hamvainak hazahozatala közös feladat

Nyirő József hamvainak hazahozatala nem Bunta Levente polgármester „új találmánya", tehát nem mai történet – derült ki Szász Jenő és Balázs Árpád tanácsos szerdai sajtótájékoztatóján.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. szeptember 10., 14:28
7 hozzászólás. 

A téma kapcsán a médiában megjelent „a terv kezdeményezője Bunta Levente polgármester" – információt Balázs Árpád tanácsos és Szász Jenő alpolgármester nem csak szóban, de írott dokumentumok, fotók bemutatásával is megcáfolta.

„A spanyolviaszt nem Bunta Levente polgármester találta fel, az már régen ki van találva, sajnálom, hogy valakik, netán rosszindulatból megvezették a polgármestert" – fogalmazott Balázs Árpád, aki a történet hátterét vázolta. Emlékeztetett arra, hogy az ügy egyáltalán nem új keletű. Nyirő József végakaratának teljesítésének (hamvai hazahozatala, eltemettetése) Székelyudvarhelyen már jóval korábban is több kezdeményezője volt, többek közt néhai Pál Gyula nyugalmazott ügyész.

Szasza

A Nyirő József utcai villa

„Anélkül, hogy Pál Gyula bácsinak a kezdeményezéséről tudtam volna, 1995 májusában, mint akkori tanácsos, benyújtottam kezdeményezésemet a városi tanácshoz" – közölte Balázs. Elmondta, hogy akkori javaslatában szerepelt egy, a Haáz Rezső Múzeum tulajdonában levő emlékház létesítése a Kós Károly által tervezett Nyirő villában, illetve az utca elnevezése az íróról. Ez utóbbi meg is történt. Az emlékház létrehozását az ingatlan máig tisztázatlan tulajdonjogi kérdése hiúsította meg - tájékoztatott a tanácsos. Hozzáfűzte: tudomása szerint a szombatfalvi Nyirő villa ma is az Urbana Rt. tulajdona, a benne lakó idős házaspár a lakbért a közüzemeknek fizeti.

Az 1995-ös időszak hazai politikai „széljárása" sajnos nem kedvezett a megvalósításnak, ám az eltelt évek során folyt a háttérmunka és az ügynek több neves pártfogója is akadt, többek között Lányi Zsolt, a Független Kisgazda Párt képviselője, aki a Nyirő család tagjaival segített felvenni a kapcsolatot. A helyi színtársulat az író Jézusfaragó ember című művének színrevitelével járult hozzá a kezdeményezéshez és Csoóri Sándor, mint a Magyarok Világszövetségének akkori elnöke is felkarolta az ügyet – sorolta a tanácsos.

Szasza

Az almudenai temető térképe

2004-ben felavatták Nyirő József szobrát az Emlékezés Parkjában. A „nyolc gyurcsányi év" letelte után idén tavasszal, a Székelyudvarhelyért Alapítvány ünnepi díjkiosztóján Szász Jenő elnök bejelentette: megszületett az egyezség a budapesti székhelyű Ábel és a székelyudvarhelyi alapítvány között, hogy a Nyirő család leszármazottaival együttműködésben és az író eltemettetéséről 1953-ban gondoskodó Magyar Köztársaság madridi nagykövetsége támogatásával 2011-ben hazahozzák a madridi Almudena temetőből és újratemetik Nyirő József hamvait.

Az ügy Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke védnökségét élvezi – ismertetett további részleteket Szász Jenő, aki az exhumálási kérés típusnyomtatványát, a madridi almudena temető térképét, valamint a Nyirő síremlékről készült fotókat is bemutatta. Elhangzott: nem csak a hamvak hazahozatala a cél, de az is, hogy 2013-ig, az író halálának 60 éves évfordulójáig több eseménnyel is tisztelegjenek a neves személyiség emléke előtt.

Szasza

Nyirő József síremléke Madridban

A javaslat-csomagban szerepel a Nyirő villa kiváltása, rendbetétele és az emlékház létrehozása, ahol egy Kós Károly emlékszoba is helyet kapna. Javasolják továbbá, hogy a Városi Könyvtár felvegye Nyirő nevét, az intézmény elé egy egészalakos szobor elhelyezését, Nyirő konferenciák szervezését a jelenkori magyar irodalom elitjének bevonásával, itthon és Budapesten.

„A hamvak haza fognak kerülni, ez már biztos. Ezért kezdeményezzük, Bunta polgármester hozzáállásán felbuzdulva, hogy az Ábel Alapítvány és a Szekelyudvarhelyért Alapítvány mellé harmadikként bevegyük az udvarhelyi önkormányzatot is, azért hogy ez az ügy egy közös akció legyen. Nyújtjuk a jobb kezünket, hogy ne egymással versenyt futva, hanem egymás mellé állva ezt a nemes feladatot megvalósítsuk. Nyirő emléke ezt mindenképpen megérdemli" – zárta mondanivalóját Szász.


7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Csedo
2010-09-10 14:40:58
Nem ertem miert kell, barmi jelentoseget tanusitani emberi maradvanyoknak.
avatar
kalman
2010-09-11 11:37:45
Balazs Arpi mar 1995-ben elinditotta a dolgot es hol tartanak, igaz? Sehol, pedig fel Fidesz vezerkar is nekik segitett. Es mindezt ugy, hogy Pal Gyula anno hatarozottan kijelentette, ez nem szabad politikai dolog legyen - most meg ez a tarsasag nagy lendulettel hivatkozik ra, mikozben ult az ugyon eredmeny nelkul evtizedeket; persze, Jeno alatt nem sikerult elore lepni, akkoriban inkabb anyagi gondokat oldottak meg. Hat nezzetek akkor es tanuljatok, milyen az, ha egy ember nem csak a szajat tepi: Bunta nem csak nyilatkozgat, fokent nem naponta valami gyulolettol csepego kinyilatkozasokat, hanem megvalosit, ahogy megismertuk nala az elmult 2 evben: o tenyleg hazahozza es neki ehhez eleg lesz 2 ev is! Es az, aki eloszor akarta ugy igazabol hazahozni es nem politikai kampanycelbol, az marpedig Bunta Levente polgarmester, tetszik-nem tetszik. Szegyelljetek magatokat, sok szajhos!
avatar
zizibalazs
2010-09-11 11:58:09
Bunta nem fogja osszemocskolni a kezet a Szekelyudvarhely Alapitvannyal. Jeno az tobbek kozott, az arvizpenzeket igy akarja fenyesre mosni.
avatar
Krisztián
2010-09-11 14:02:46
http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyir%C5%91_J%C3%B3zsef
57 év elteltével, 2010-ben végre döntés született: a budapesti székhelyű Ábel Alapítvány és a székelyudvarhelyi Székelyudvarhelyért Alapítvány (Nyirő József első köztéri szobrát ez a két szervezet állította 2004-ben Székelyudvarhelyen, az Emlékezés Parkjában) a Nyirő család leszármazottaival együttműködésben és a Magyar Köztársaság támogatásával 2011-ben hazahozzák a madridi Almudena temetőből és Székelyudvarhelyen újratemetik Nyirő József hamvait, valamint az író szellemi hagyatékának méltó ápolása érdekében átfogó programsorozatot szerveznek
avatar
kalman
2010-09-11 16:47:13
re:
avatar
Krisztián
57 év elteltével, 2010-ben végre döntés született: a budapesti székhelyű Ábel Alapítvány és a székelyudvarhelyi Székelyudvarhelyért Alapítvány (Nyirő József első köztéri szobrát ez a két szervezet állította 2004-ben Székelyudvarhelyen, az Emlékezés Parkjában) a Nyirő család leszármazottaival együttműködésben és a Magyar Köztársaság támogatásával 2011-ben hazahozzák a madridi Almudena temetőből és Székelyudvarhelyen újratemetik Nyirő József hamvait, valamint az író szellemi hagyatékának méltó ápolása érdekében átfogó programsorozatot szerveznek


A Polgar Jeno meg mindig nem nyugodott bele, hogy a varost nem o vezeti. Csak ajanlani tudnam, hogy az ilyen konkret megallapitasokat azert jo lenne feltetelesebb modon fogalmazni, ugyanis par dolog mar nem csak tole fugg; csinalt mar szoborparkot a varosbol amikor azt csinalt amit akart, most legalab tisztelje anyira varosat hogy rabizza ezeket a dolgokat es nem csina...
avatar
Krisztián
2010-09-11 17:10:07
Nem a Román Komunista Párt vezeti az országot, de a várost se, szólásszabadság van, nem?
avatar
guru
2010-09-18 07:51:54
Mit csináltatok az ügybe jenő 15 évig? Semmit ! Na azt csináljátok tovább is!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."