Itthon » Közélet

Szász: Tőkés húsz évet késett

Sajtótájékoztatón reagált és fejtette ki pártja álláspontját Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke az EMNT pártalapítási terveivel kapcsolatosan.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

MPP_MPP1
MPP_MPP1
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 05., 18:02
5 hozzászólás. 


Ismeretes, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Választmányának
hétvégi nagyváradi ülésén felvetődött egy új, valóban az autonómia ügye mellett elkötelezett politikai párt alapításának ötlete. A javaslatot az EMNT november 27-i Országos Küldöttgyűlése elé terjesztik. Szász Jenő ma sajtótájékoztatón ismertette az MPP ezzel kapcsolatos pro- és kontra érveket is tartalmazó álláspontját.

MPP_MPP1

„A szabadság választását hirdető párt elnökeként csak azt tudom mondani, hogy minden kezdeményezés jót tesz, ami az erdélyi magyarság demokratizálódási folyamatát erősíti. Mi a közösségi szempontokat fontosabbnak tartjuk, nem önmagunkért jöttünk létre, hanem azért, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösség sorsán próbáljunk javítani. Első számú alaptétel, hogy a demokráciában a politikai pluralizmusra szükség van. A versenyhelyzet jót tesz egy közösségnek" – fogalmazott Szász.

A pártelnök ugyanakkor bírálta Tőkés Lászlót, aki véleménye szerint az RMDSZ-en kívüli élet alternatívájának felkínálásával alaposan elkésett.

„Tőkésnek 1990. januárjában kellett volna egy pártot bejegyeznie, nem pedig egy posztkommunista pártnak a tiszteletbeli elnökségét vállalnia. Tőkés húsz évet késett és véleményem szerint meglehetősen, végérvényesen elkésett" - fejtette ki Szász. Hozzátette, hogy Tőkés ezzel a kezdeményezéssel úgy is, mint az RMDSZ ex-tiszteletbeli elnöke, jelenlegi RMDSZ tag és Európai Parlamenti képviselő tulajdonképpen a szövetség munkájáról és belső viszonyairól állít ki egy bizonyítványt.

Mint mondta, kíváncsi a fejleményekre és arra, hogy „Tőkés hogyan rendezi az RMDSZ-szel való viszonyát, a jelenlegi tagságát, és ha megszakítja az eddigi kötődését, akkor mi lesz a jelenlegi mandátumával?". Kételyeit a gyors pártalapítással kapcsolatosan is taglalta: saját tapasztalata és a jelenlegi nem konkurencia-barát pártalapítási törvények fényében Romániában „pártot bejegyezni nem egyszerű sétagalopp".

Szász hangsúlyozta: a „Tőkés-párt" megalakulása elsősorban az RMDSZ háza táját érintené, tagjai sorát tizedelné meg. Az uh.ro kérdésre válaszolva határozottan kijelentette: saját pártjára nézve az új párt nem jelent sem veszélyt sem konkurenciát.

„Nem úgy tekintek erre az új pártbejegyzési kezdeményezésre, mint konkurencia, hanem mint egy másik erő, aki óriási fáziskéséssel ugyan, de arra a következtetésre jutott mint mi, hogy az RMDSZ-en kívüli politikai élet megfogalmazásával lehet az erdélyi magyar közösség ügyét előmozdítani. Ettől a pillanattól kezdve számomra ez nem egyéni szimpátia kérdése" – válaszolta. Ugyanakkor elismerte, hogy „vannak nekünk olyan embereink, akiket a kongresszus megfosztott az MPP tagságtól. Ezek az emberek azóta is folyamatosan Tőkés mellett agitálnak, tehát nagy valószínűéggel abban a pártban fognak helyet kapni, amelyet Tőkés úgy hoz létre, hogy abban nem vállal szerepet" - utalt egyértelműen a kitagadott bihari szervezetre Szász.

Az elnök arra a kérdésre, hogy jónak tartja-e, hogy három párt képviselje az erdélyi magyarságot kitérő választ adott.

„Nyugtával kell dicsérni a napot. Azt gondolom, hogy várjuk meg, lesz-e ebből párt egyáltalán, mi lesz a neve, kik vállalnak benne szerepet, kik támogatják és milyen politikai programot vállal. Ennek függvényében lehet a hozzá való viszonyulást megfogalmazni."



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lala
2010-10-05 21:22:29
Ó te szerény kisokos!!!
avatar
kuszekat
2010-10-06 07:48:25
"Mi a közösségi szempontokat fontosabbnak tartjuk, nem önmagunkért jöttünk létre, hanem azért, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösség sorsán próbáljunk javítani."-mondja Szász.
Hát, mit ne mondjak, mást se tesznek. És az eredmények is látszanak. Például: ööööööööööö..., na, nézd meg, most hirtelen egy sem jut eszembe... Jaj, de igazságtalan vagyok, mert egy mégis csak eszembe jutott: a közalkalmazottak majdnem fizetés nélkül maradtak miattuk...
avatar
agressziv kismalac
2010-10-06 13:53:22
"Szász hangsúlyozta: a „Tőkés-párt" megalakulása elsősorban az RMDSZ háza táját érintené, tagjai sorát tizedelné meg.../ saját pártjára nézve az új párt nem jelent sem veszélyt sem konkurenciát."
Én ezt úgy értelmezem ,hogy Jenőt így lehet kizárni a csapatból a legegyszerűbben. Nem kell választmányi gyűlés, pártkongesszus, mit tudom én mi, majd szépen átállnak az új pártba ,megvárják Jenő mikor marad egyedül, probléma megoldva.
avatar
Mareszke
2010-10-18 01:41:34
re:
Mit sirtok h romaniaban mi tortenik???
Legyetek mar egyszer ferfiak es erosek!!!!!!
Kinek kell Romania?? Vigyek,de mi szekelyek vagyunk.Csak sajnos idovel az igazi szekelyek kihaltak amint tapasztaljuk./
Csak a a BLABLABLA maradt
avatar
Mareszke
2010-10-18 01:50:57
re:
avatar
kuszekat
"Mi a közösségi szempontokat fontosabbnak tartjuk, nem önmagunkért jöttünk létre, hanem azért, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösség sorsán próbáljunk javítani."-mondja Szász.
Hát, mit ne mondjak, mást se tesznek. És az eredmények is látszanak. Például: ööööööööööö..., na, nézd meg, most hirtelen egy sem jut eszembe... Jaj, de igazságtalan vagyok, mert egy mégis csak eszembe jutott: a közalkalmazottak majdnem fizetés nélkül maradtak miattuk...
jhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaa
1 pecsetet kellett kerjek egyn KOZALKALMAZOTT0OL;, munkaidoben ,hajnali 10.420tol vartam 13.10ig,turelmesen,merthat 1000000 fontosabb dolga akadt a fizetett koztisztviselonek,mint pld "a szomszedasszony elsozta a levest"""+na stb-ert a FKV
legyel boldog anyaddal
avatar
Mareszke
Mit sirtok h romaniaban mi tortenik???
Legyetek mar egyszer ferfiak es erosek!!!!!!
Kinek kell Romania?? Vigyek,de mi szekelyek vagyunk.Csak sajnos idovel az igazi szekelyek...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."