Itthon » Közélet

A Nagy Testvér a Városházán?

Minap kaptuk a hírt: bekamerázzák a Városháza folyosóit. Pletyka vagy valóság az információ? Ha igaz, akkor milyen célt szolgál az új megfigyelő rendszer?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/phkamera1910
Itthon_Kozelet/phkamera1910
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 19., 18:52
2 hozzászólás. 

„Nem pletyka, igaz" – erősítette meg az információt Tikosi László, a városháza műszaki osztályának vezetője. További részletekkel azonban nem tudott szolgálni. „Azon kívül, hogy tudom, hogy vannak a folyosón kamerák, és viselkedek is rendesen, az a kamerázás nem az én bulim" – közölte félig viccesen. További felvilágosításért Farkas Györgyhöz, a polgármester kabinetfőnökéhez fordultunk.

„A megfigyelő kamerák felszerelése folyamatban van, nincs ebben semmi titok. Két kamerát szereltünk fel a kapunál, ezek a ki- és bejövőket figyelik, egyet a kasszába, a többi négyet pedig a folyósokon helyeztük el" – közölte Farkas. Hozzátette, hogy az összesen hét kamerából álló megfigyelő rendszer felszerelését elsősorban a védelmi, biztonsági szempontok tették szükségessé.

„A hivatalban naponta rengeteg ember megfordul. A közelmúltban több lopás is volt, a jegyzőnek például pár hónapja a pénztárcáját emelte el ismeretlen tettes. Elsősorban az ilyen és ehhez hasonló estek miatt fontosak a folyosókra felszerelt kamerák, és nem azért, mint sokan ezt feltételezik, hogy a hivatalban dolgozó kollégákat, kolléganőket lessük" – világosított fel és egyúttal cáfolta a városban terjesztett, pletyka-szintű infót a kabinetvezető.

Itthon_Kozelet/phkamera1910

Azt is megtudtuk: a kamerákkal egyidőben egy elektronikus beléptető rendszert is elhelyeztek a kapunál és a hivatali garázsnál. Ennek a kártyás beléptető rendszernek – melyhez hasonló már évek óta működik és bevált az Ikos Conf Rt.-nél – az előnye, hogy jelentősen megkönnyíti a hivatali alkalmazottak jelenlétének nyilvántartását.

„Tudom, hogy sokaknak nem tetszik és felháborodva fogadták az eddigi igazolatlan és indokolatlan lógásoknak véget vető új rendet" – ismerte el Farkas. A pontos nyilvántartást és az alkalmazottak mozgását követő beléptető rendszer népszerűtlenségének oka  szerinte elsősorban az, hogy sokaknak nem tetszik, hogy nem lehet, mint eddig csak úgy kilépni a városba. Az új rendszabály értelmében, minden alkalmazott, aki munkaidőben elhagyja a hivatalt, kénytelen nem csak engedélyt kérni a főnökétől a távozásra, de ki- és belépéskor is be kell húzza a személyes adatait tároló kártyáját. Aki ezt elmulasztja, azt a kamera buktatja le. Ugyanakkor a kabinetfőnök azt is elmondta: hasonló, kártyás beléptetőt szereltek fel a hivatalon belül is: a szerverterembe és az archívumba csak az arra engedélyezett személyek léphetnek be.

„Ez a kamerás rendszer, ami szerintem hasznos is, jó is és véleményem szerint a kollégák is megbarátkoznak majd vele, nem az udvarhelyi polgármesteri hivatal specialitása. Hasonló beléptető- és kamerás rendszerek már évek óta beváltan működnek helyi, megyei és országos szintű közintézményekben" – tette hozzá Farkas György kabinetfőnök.

A hét kamera által rögzített mozgást egy, a kapusszobában elhelyezett képernyőn a kapus figyeli, a felvételeket elmentik és archiválják. A helyi költségvetésben szereplő beruházás (kamerák, a beléptető rendszer és az azt kiszolgáló számítógépes program) összege 32 000 lej.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
petraslajos
2010-10-20 11:14:27
Brávó! És F.GY lesz a Nagy Testvér! Megszorításra szükség volt? A kamerákra viszont volt keret. Sok Poirot felügyelőt néztek ezek.
avatar
zdorfy
2010-10-20 12:36:44
Jo otletnak tartom a kamerakat es foleg a belepteto rendszert. Mar korabban felkellett volna szereltetni. Gondolom ezzel a folyosokon torteno szivarazasok es kavezasok megszunnek vagy csokkenek, mert akarhanyszor megyek ugyintezni mindig talalkozok egy ket alkalmazottal aki tetlabol a folyoson cigivel a kezeben. Ezek az intezkedesek a modern tarsadalom velejaroi.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."