Itthon » Közélet

Hogyan csaljunk lakást 2010. októberében?

Egy olvasónk levélben panaszolta el szomorú esetét, melyből szeretné, ha mások tanulnának, elkerülve, hogy becsapják őket. A levelet változatlan formában tesszük közzé.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. október 29., 10:04
40 hozzászólás. 

Székelyudvarhelyen, államosított lakrészben laktak igen kedves nagyszüleim. A forradalom után nyílt lehetőséggel élve évek hosszú során való törlesztés mellett megvették a lakrészt. Közben nagytatám elhunyt, a lassan kilencven felé járó egyedül élő nagymamát a szüleim tervezték magukhoz venni és az eléggé elhanyagolt állapotban levő lakást eladni. A lakás egyetlen „húzóereje", a központi fekvés. A beütő gazdasági válság miatt azonban, az árak annyira leestek, hogy ez utóbbinak nem volt értelme.

Alig két hete azonban mégis „ránk mosolygott a szerencse". Egy ingatlanközvetítő kereste meg szüleimet azzal, hogy egy környékről elszármazott és Németországban dolgozó fogorvos, központi helyen szeretne fogászati rendelőt nyitni, s erre alkalmasnak találták a meghirdetett lakrészt. A helyszín megtekintése után számunkra kedvezőnek mondható árat alkudtak ki szüleim és nekiláttak az iratok intézéséhez. Mire minden szükséges irat elkészült, „hazaérkezett Németországból" a választékos öltözetű és beszédű, talpig úriember, végtelenül kedves megnyerő „fogorvos". A lakást ő is személyesen szemrevételezte, kitűnőnek találta a lakrészt fogászati rendelő megnyitására, és hozzáértően ecsetelte szakszavakkal, hogy miként is fogja azt berendezni. Jóindulatát bizonyítandó többször is hangoztatta, hogy az eladó családja jelentős kedvezménnyel részesülhet majd fogászati kezelésben.

A szüleim, akik a vásárt az idős nagymama helyett intézték, hogy számunkra nagy összegnek számító kézpénzzel ne legyen dolguk, banki átutalásban egyeztek ki a lakás kifizetési módját tekintve. A banki „tranzakció" után kiderült, hogy egy kis időbe telik, amíg az e célból nyitott számlán az összeg megjelenik, addig hadd intéződjön a közjegyzői procedúra. Végül maradt a számlaellenőrzés és az aláírás. Az „ingatlanközvetítő" félrehívja szüleimet, hogy ne raboljuk a „doktor úr" drága idejét, meg, hogy mennyire rendes volt mindenben, nem hiányzik, hogy megsértsük őt. Írják csak alá a papírokat, ezt követően szívesen látják őket áldomásként ebédelni egy vendéglőbe. Azután ellenőrzik a számlát, hogy közbe beérkezett-e nevükre a már átutalt összeg, és mindenki jól járt.

Azt mondják, hogy mindenki magából indul ki, becsületes, jóindulatú szüleim, akik soha nem adtak vagy vettek még lakást, nem is gyanították az ebben rejlő csapdát, és engedtek a határozott rábeszélésnek. Hisz az „átutalás" végül is megtörtént! Az ebéd után a vásárlók, felsőkategóriás luxusautójukon, édesapámmal a bank felé vették az irányt. Megérkezvén a banképület elé, édesapám kiszállt, majd azt vette észre, hogy nem jönnek utána a „vevők" és, hogy az autó is „felszívódott". Akkor neki is leesett! Ingyen íratták át az „örökséget". Persze a számlán semmi. Irány a rendőrség, érdeklődés ügyvédismerősnél. Úgy az említett ügyvéd, mint a rendőrségnél már a kapustól kezdve mindenki, rákérdezett, hogy nem-e XY közjegyzőnél történt a dolog, mert ott sorozatban verik át az embereket. Az aláírás után – hisz az adásvételi szerződésben benne áll, hogy a lakás ellenértéke kifizetődött – semmiféle módja nincs a törvényes igazságszolgáltatásnak, a csalókat, szélhámosokat felelősségre vonni a hazugságokkal részletekbe menően jól megtervezett és kivitelezett rablásért. Sajnos épp annál a közjegyzőnél volt a színházi előadás, profi szereposztásban, pazar díszletekkel, makulátlan forgatókönyv alapján és elképesztő mennyiségű szélhámossággal.

Sok minden van még e mögött, de ez történetünk légyege összefoglalva. Álljon ez itt mindenki számára sokatmondó tanulságként, hátha néhányan ennek fényében elkerülik a hasonló hihetetlen átveréseket.

Nem elég, hogy az örökség „elment a háztól" még a „nehéz" fiúktól való félelem is hatalmába kerített, ami talán még az előbbinél is rosszabb. Helyesbítem ezt a korábban itt lévő bekezdés helyett, hisz akaratom ellenére bántóan félreérthető lehet előbbi kijelentésem, annak rovására, aki az ügyünk mellé állt. Szándékom csak az volt, hogy néhány magunkfajta gyanútlant talán ezáltal menthetek meg a hasonló átveréstől.



40 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Isty
2010-10-29 10:13:59
Le vagyok dobbenve!!! Ilyenek leteznek??!! Ha ezt a rendorseg nem fogja megoldani es bortonbe juttatni az elkovetoket akkor tunhetnek Udvarhelyrol...a rendorok mind..
avatar
agressziv kismalac
2010-10-29 10:35:01
Klasszikus csel...
a kozjegyzot mindenki tudja ki az, csak rajtunk mulik hogy meddig van munkaja a varosban, meg sok mashoz is lehet menni
avatar
mimoza
2010-10-29 10:34:44
Miert nem tudhatjuk meg a kozjegyzo nevet ,aki amugy is legy korrupt alak,hogy ne keveredjenek gyanuba a becsuletesen ,torvenytiszteloen dolgozo kozjegyzok.Miert kell kimelni egy csalot?
avatar
Isty
2010-10-29 10:41:01
En sem megyek tobbet ahoz a kozjegyzohoz biztos (gondolom tudjatok melyik az)....nagyon sajnalatos az eset...
avatar
Szkíta
2010-10-29 10:47:41
Isty igen csodák még vannak csak az a kár hogy most a gonosz tündér osztogatja , a redröhögség azért nem csinál semmit mert ők is megkapják a százalékukat , és az olyan közjegyző amelyik ilyen dolgokat csinál megérdemelné a nyilvános kövezést , és nem kellene elhallgatni a nevét hanem mindenhova kiírni hogy még a vak is lássa hogy kiről van szó .
avatar
oszomke
2010-10-29 10:55:21
ez a bizonyos kozjegyzo Marton Jozsef?
csak igen kell vagy egy nem.ennyi
avatar
möjszömbágpulá
2010-10-29 10:57:02
Métt nem csapdossa meg a setéccség az eggyiket is s másikot is? Csendben.
avatar
Isty
2010-10-29 11:01:22
oszomke: szerintem az igen.
Fel kellene gyujtsuk a rendorseget mint 89-ben...
avatar
Isty
2010-10-29 11:13:07
http://www.szekelyudvarhely.net/?p=398

Tessek szepen alairogatni a fennti linken...remelem igy tehetunk valamit aa rendorseg ellen...
avatar
zsoltika
2010-10-29 11:12:24
Gratulálok az uh.ro-nak!
Végre nem csak Szőke Laci foglalkozik azzal, amivel kell. Külön gratulálnék, ha lenne folytatása is a cikknek, és megszólaltatnátok végre a rendőrséget is meg a drágalátos közjegyzőt!!!
avatar
szocske
2010-10-29 11:15:44
lássak tisztán
Lakást szeretnék vásárolni, szeretném ha valaki felvilágosítana mindenféle információval, ami fontos lehet egy ilyen nagy lépés megtételénél. persze hitelből (Első lakás program) tudom csak megvalósítani a lakásvásárlást, úgyhogy arról is szeretnék információt akár a szerkesztők részéről vagy a hozzászólók részéről, hogy mire kell figyelni, mik a követendő lépések, kit és mit kell messze elkerülni, stb, stb. persze a banki kamatokról és feltételekről is szívesen olvasok bármilyen véleményt. ha ugyanebbe a hajóba evezel mint én vagy eveznél, írj hozzászólást, hogy tudjunk esetlegesen egymásnak segíteni.
köszi
avatar
Isty
2010-10-29 11:28:33
Volt kepe Buntanak kijelenteni hogy Udvarhelyen nincs lakasmaffia...rohejes.
Ezek utan talan meg ossze is "dolgoznak"...

Jo lenne itt egy altalanos tisztogatas a varosban: rendorseget, polgarmesteri hivatalt, kozjegyzoket es minden sotet alakokat akik ezek kore tomorulnek...
avatar
fekete-feher
2010-10-29 11:32:06
A közjegyző természetesen Márton József, az ingatlanügynök neve Sándor Dénes, az (ál)fogorvos neve pedig Erdély Károly-Szilárd. Nyilván, nem az ő nevükre került a különben kb. 60 ezer eurós lakás a Városháza térről. A boldog tulajdonos neve hamarosan, de sejtésem szerint a Fekete-Fehéren leggyakrabban említett két arc közül az egyik;)...
avatar
Laces
2010-10-29 11:53:05
hihetetlen
avatar
zterex1
2010-10-29 11:59:41
re:
avatar
Laces
hihetetlen

Nem hihetetlen, hanem a Való Világ. Ébredjetek már fel.
avatar
zterex1
2010-10-29 11:58:09
Ha valaki ennyire naív és tájékozatlan, hát az a saját bőrén , de drágán tanul.
Márton Józsefről már évek óta tudni lehet, hogy csaló.
sajnálatos ami történt, de biztos vagyok benne, hogy az üzlet nem fog leállni és még fognak csőbe húzni embereket. Ha nem itt akkor falun, az mindegy. De ők is meg akarnak élni és mivel a csaláshoz értenek, hát azzal próbálkoznak. Ha kapnak átverhető embert akkor biztosan próbálkoznak még.
avatar
tipetupa
2010-10-29 12:01:11
A kozjegyzoknek nincs valami erdekegyesulete, ahol esetleg visszaeles vadjaval fel lehetne jelenteni az illetot? Esetleg kizaratni? Torbe csalni es tettenerni? Nem akarom elhinni, hogy egy allitolag jogallamban ilyent megtehet valaki. Az, hogy nem ember, azt meg elhiszem, de hogy buntetlenul megusszon tobbrendbeli atverest, iszonyat. NEM AKAROM, HOGY A GYEREKEIM ILYEN VAROSBAN NOJJENEK FEL. Felek.
avatar
fekete-feher
2010-10-29 12:10:37
Ha olvassa a sértett is az oldalt, kérem, keressen meg az udvarhely@fekete-feher.info mail-címen vagy a +36-30-504.68.74-es telefonszámon. Az adásvételi szerződést én megtámadnám bíróságon! Ehhez a beadványhoz én csatolnám azokat a hangfelvételeket, melyekben elhangzik, hogy Márton József feltehetően csaló...
avatar
fekete-feher
2010-10-29 12:16:41
Bocsánat, a nevem Szőke László, azaz hozzám tartozik a Fekete-Fehéres mail-cím és a telefonszám ;)...
avatar
oszomke
2010-10-29 12:22:45
Lenne egy javaslatom: megkérném az áldozatot, vagy az uh.ro szerkesztőségét, hogy a megjelent levelet küldje át az Udvarhelyi Híradónak, hogy a levél a nyomtatott sajtóban is jelenjen meg. Hiszen nagyon sok ember, akik ezeknek a disznóknak az áldozatául esnek, idősek, tehetetlenek, de a napi sajtót ők is megveszik, de nem nagyon hiszem, hogy a fekete-fehér.info-t vagy bármelyik online csatornát követnék.
avatar
Isty
2010-10-29 13:11:11
Igen, nem csak az internetes sajtoban kellene ez terjedjen hanem az irtottban is...Ha mar ez sem fog megjelenni az Udvarhelyi Hiradoban akkor elmehetnek a bubanatba es dzsihad lesz...
avatar
ttg
2010-10-29 13:31:11
NEM TUDOM A NAGY OSZEGNEK MIT ERTENEK DE TUDTOM SZERINTA BANKBA FEL KELL MUTATNI VALAMI BIZONYITEKOT HOGY HOGY MIERT IS KULDUNK A MASIK FELNEK EKKORA OSZEGET.
avatar
kukucska
2010-10-29 13:49:40
gondolom ezutan meg jeletkezik meg az ingatlankozvetito is hogy felvegye a jol megerdemelt honorariumat.ez szep tortenet. es meg nincs lakasmaffia.
avatar
ttg
2010-10-29 14:01:58
azt nem ertem nem akarok senkit kritizalni mert meg eshetek en is bele esek ilyen godorbe, hogy a bankba mind ket fel ott tartozkodik keresre meg tudjak mondani mennyi penz is van az vevo szamlajan nem???????????????? ha mar banki at utalot nem neztek vagy nem mutatak meg.
avatar
ooloo
2010-10-29 14:16:25
Ez egy hatalmas átverés volt, szándékosan, előre kitervelten! Kétség nem fér hozzá. Ez egy olyan dolog amiért normálisabb országokban kötél. Ez egyáltalán nem maradhat büntetetlen. És persze a legnagyobb nyilvánosság elé tárni. Az összes médiumhoz eljuttatni az estet és a közvélemény is legyen szemmel ezeken.

avatar
Isty
2010-10-29 14:33:28
ttg: te kicsit felrebeszelsz...nem ertem mit akarsz de tuti hogy semmi koze nincs a temahoz...vagy nem erted teljesen a cikket es a tortenteket.
avatar
ttg
2010-10-29 15:03:58
azt nem ertem ha penzt nem kapot miert irta ala
istyke te nem olvasod a ciket bocs
avatar
Isty
2010-10-29 15:37:07
re:
avatar
ttg
azt nem ertem ha penzt nem kapot miert irta ala
istyke te nem olvasod a ciket bocs


Te ttg, letepem a hajamat. Nem erted hogy meggyoztek irja al a szerzodest es utana lemennek a bankba ellenorizni a penzt? Ez a lenyege az egesz atveresnek..meggyoztek az eladot hogy minden rendben van es rendesek..nem is tudom miert allok szoba veled :-). Johiszemuen mert rendes emberek alairtak a szerzodest es amikor mentek le a bankba ellenorizni a penzt a csalok mar leleptek mielott bementek volna....fujj....olvasd el tobbszor ha nem erted..
Mit bankozol annyit? Nem jart senki a bankba..
avatar
blackbird
2010-10-29 15:34:58
Mindig racsodalkozom, hogy mi a feneert van a rendorseg. A legtobb, amit tenni tudnak ilyen esetben, az, hogy felhivjak a szerencsetlen porul jart emberek figyelmet, hogy jobb nem ugralni, mert ezek "nehezfiuk" :shock:
Egyebkent, sajnos nemcsak varosunkban vannak ilyen esetek, sajnos falurol is hallani ehhez hasonlo eseteket,ahol a romak verik at az embereket, csak ott nincs ennyire szem elott es raadasul az emberek sem tudjak, hova kellene fordulni segitsegert :(
avatar
Isty
2010-10-29 15:43:45
Misi: semmi koze a cikknek ahoz amit irsz. De ha mar itt tartunk a doktorok nem kerik a penzt. En azt mondom az a bunko aki adja...ezek szerint te vagy az...:-))

PS. Nehogy azzal gyere most hogy ha nem adsz nem allnak szoba..Dehogynem. Te vagy a buta hogy adsz. Joszantadbol adtad, az nem szamit lopasnak. Ha nem adna senki akkor mi lenne? Semmi...ugyanugy megy tovabb minden. Csak te es a hozzad hasonloak szoktatjak ra oket az adomanyokra :) gondolkozz el kicsit..
avatar
www.udvarhely.eu
2010-10-29 17:15:08
re:
Ezt a felgyújtás ötletet remélem nem gondoltad át mielőtt leírtad … (amúgy valószínűleg nem ti gyújtottátok fel, hanem azok akik a nyomokat szerették volna megsemmisíteni, úgy mint a gyárakban is … van aki tudja, miről beszélek).
Feljelenteni kell őket ( kattints ide ) és lecserélni. Előbb utóbb kerül a munkáját jól végző rendőr.

A közjegyzőről pedig küldjetek fotókat ( learns50story@photos.flickr.com ) , az irodájáról és magáról a fazonról. Vigyázat, előbb nem árt kideríteni pontosan, ki az illető, hogy ne legyen boszorkányüldözés a dologbál. Ha kiderül, közszemlére kell tenni, hogy mindenki elkerülje az irodáját, utána jöhet a rendőrségi feljelentés ellene.

udvarhely.eu
avatar
szkiny
2010-10-29 21:25:04
gratula
:cheer: gratula az uh.ro - nak, hogy vegre lehozott egy esetet a sok kozul. csak igy tovabb, a kozosseg kell, hogy mukodjon, nem lehet kozombosen nezni azt ami tortenik udvarhelyen. koszi.
avatar
www.udvarhely.eu
2010-10-29 21:41:10
Vigyázat! Csaló közjegyző Udvarhelyen!
Olvasd el az alábbi bejegyzést és ne ülj karba tett kézzel!
A te városod, pucold ki a szemetet:

Csaló közjegyző segít az Udvarhelyiek kisemmizésében! (kattints ide)
avatar
zotykaa
2010-10-30 00:49:58
Hat ez "nagybuli" volt. En megmondom oszinten nem tudom elkepzelni hogy egy ilyen erteku ingatlant hogy tudnak igy elherdalni...gratulalok...a sok ilyen iq harcosnak ajnlom az ingatlankozvetitott...nem vagyok ezekkel a tolvajokkal de egy kicsit megerdemeltek...a 10 eves ocsem is tudja, mig nincs cash addig nincs alairas....

U.I:Orvendek h kozze tettek, legalabb a sok popor nem koveti el meg1x ezt a bakklovest..
avatar
möjszömbágpulá
2010-10-30 10:15:32
re:
Az orvosos hozzászóláshoz megjegyzés.

Ne légy sákfáj bázeg. Ez még mindíg aprópénz. Gondolj bele, más normális országokban az orvos havi 8-12.000 euró átlagfizetéssel van ellátva. Meg gondolkodj el azon, hogy ő dolgozik és járt vagy plusz 12 évet egyetemre, volt rezidens stb., Miközben te nyaraltál Adrián, Korzikán, addig lehet, hogy valamelyik gettó korház csonkoló szakosztályán gyakorolta azt a műveletet, aminek hála összerak téged...ne légy sákfáj. mert szólok anyádnak.

Nézzeg Afrikában, Kambodzsában, ahol egy tál rizsért és vagy egy fürt babánért műtenek...amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten.

És ne reklamálj, mindneütt így van.
És nem csak a kórházban. Adsz pénzt, van riszpekt. Nem adsz pénzt: van lócsecs.
avatar
möjszömbágpulá
2010-10-30 10:20:29
Tényleg ezek az illetők akik a cikkben osztják alapokat, a liber facierumon fenn vannak-e? Vagy hol lehet megnézni őket, hogy ha összefutok velük a kossuth uccában, akkor kívánjak egy kúrvajónap nekik?

Ha fenn lesz a fotó sorozat, meg címek, meg miegymás, azeccé szent, hogy félve fognak ezek az illetők közlekedni este 6 után. gondolj bele 37000 ből csak egy embernek boruljon el az agya. Hát annak már van esélye. Nem is értem, hogy mit mint kombinálják a sorsukat maguk ellen ezek az illetők.

Emberek:

Fotót.
Címet.
Tudjuk meg.
Lássuk.
Rendszámot.
Telefonszámot.

Le legyetek sákfájék.
avatar
lala
2010-11-01 10:19:18
re:
Valakinek a johiszemusege nem jogosit fel senkit arra, hogy kiraboljak. Ugyanugy, mint az ero sem jogosit fel a gyengebb kirablasara.
Utolag konnyu okosnak lenni!

avatar
zotykaa
Hat ez "nagybuli" volt. En megmondom oszinten nem tudom elkepzelni hogy egy ilyen erteku ingatlant hogy tudnak igy elherdalni...gratulalok...a sok ilyen iq harcosnak ajnlom az ingatlankozvetitott...nem vagyok ezekkel a tolvajokkal de egy kicsit megerdemeltek...a 10 eves ocsem is tudja, mig nincs cash addig nincs alairas....

U.I:Orvendek h kozze tettek, legalabb a sok popor nem koveti el meg1x ezt a bakklovest..
avatar
kozebellbi
2010-11-05 08:11:24
Konnyu vadaskodni, de kerdezte meg valaki a masik ket fel allaspontjat?
gondolt bele valaki, hogy egy max 20.000 euros lakast mert akarnak eladni 60.000-ert. Nem gondoljatok, hogy az elado esetleg penz kapott.
NE LEGYUNK MAR IGYEN SZEMELLENZOS, CSOKONYOS, BUTA EMBEREK, AKIK CSAK AZT HISZIK EL AMIT, LEIRNAK, HANEM GONDOLKOZZUNK IS EGY KICSIT!
avatar
fekete-feher
2010-11-06 16:14:32
Természetesen igen, közvetve és közvetlenül és kérdeztem a másik felet, az álfogorcost. Válasz semmi!
Szőke László
avatar
kozebellbi
2010-11-08 11:01:24
http://www.honline.ro/?action=emberek&phase=5673
ezt nem marton jozsef irta at
akkor sok csalo van?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."