Itthon » Közélet

Csökkent a kórházban hagyott gyerekek száma

Jelenleg egyetlen elhagyott gyerek sincs a városi kórház újszülött osztályán – idén viszont összesen három csecsemőt „felejtettek" ott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/elhagyottgyerekek
Itthon_Kozelet/elhagyottgyerekek
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. november 09., 12:33
0 hozzászólás. 

A gyerekosztályon öt olyan beteg kisgyerek van, akit nagyon ritkán vagy egyáltalán nem látogatnak a szülei. Évente körülbelül négy-öt olyan gyerek van, akit a gyermekvédelmi felügyelőég helyez el nevelőszülőknél – tudtuk meg a kórházban. A jelenség nem csak Udvarhelyen tapasztalható évek óta, hanem az egész országban – az általában nehéz szociális helyzetben levő, nagyrészt roma szülők nem mindig vállalják a gyerek felnevelését, inkább a születés után sorsukra hagyják a gyerekeket, aki állami gondozásba, illetve nevelőszülőkhöz kerülnek.

Itthon_Kozelet/elhagyottgyerekekAchim Ildikó, a gyermekosztály főasszisztense kérésünkre megmutatta azt a kórtermet, ahol azokat a kisgyerekeket ápolják, akiknek a családi körülményeik nem megfelelőek ahhoz, hogy a kicsik egészségesen nevelkedjenek. Jelenleg öt ilyen kisgyerek van a kórházban: szüleik általában csak „érdeklődnek" a gyerekek állapota felől, de nem látogatják őket. A gyereket betegen behozzák a kórházba, de később nem jönnek utána, egyszerűen ottfelejtik.

Megtörténik, hogy két-három hónap után sem jelentkeznek a szülők a gyerekért. A kicsi meggyógyulása után a szociális munkás, illetve a gyerekvédelmisek feladata, hogy felkeressék a szülőket és a már egészséges kisbabát a gondjaikra bízzák.

„Ebben az évben három olyan esetünk volt, amikor szülés után az anya a kórházban hagyta a gyerekét és később sem jelentkezett érte" – mondta el Benedek Réka, az újszülött osztály főasszisztense. Az ilyen esetekben a szülők hivatalosan lemondanak a gyerekről, a kicsik így nevelőszülőkhöz kerülnek néhány hónapos koruktól.

Itthon_Kozelet/elhagyottgyerekek

Ám néha történik olyan is, hogy egy-két éven belül a szülő mégis jelentkezik és „visszakéri" a kicsit – az idevonatkozó törvények ezt is megengedik, illetve azt is, hogy a szülő megakadályozza a gyerek örökbefogadását. Ahhoz képest, hogy évente általában 9-10 gyereket is a születése után a kórházban hagy az édesanyja, idén ez a szám jóval kisebb: mindhárom elhagyott gyerek már nevelőszülőkhöz került.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."