Itthon » Közélet

Antal: van megoldás a recsenyédi feszültségre

Több törvényt és azok módosítását érintve, külön a recsenyédi esetre kitérve tartott ma sajtótájékoztatót Antal István parlamenti képviselő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. november 11., 19:15
1 hozzászólás. 


Ahogy erről már beszámoltunk, nem fogadták el a nyugdíjtörvényt Traian Băsescu módosításával, ellenben további módosítások várhatóak jövő héten – tudtuk meg a képviselőtől, aki kihangsúlyozta: „a tény az, hogy ennek a törvénynek meg kell születnie. Hogy milyen egyezség születik én arra nem tudok választ adni, viszont az RMDSZ frakciói határozottan felkérik a feleket: tárgyalóasztalhoz kell ülni és kompromisszumos megoldást kell keresni annak érdekében, hogy a 2011-es költségvetést lehessen elfogadni. Hiszen a jövő évi költségvetés a nyugdíj és az egységes bérezési törvénytől függ, ezek nélkül nem lehet sarokszámokat megállapítani."

Szó esett a tanügyi törvény elfogadásának herce-hurcájáról. Antal megjegyezte, ennek vannak pozitív hozadékai is: „az elmúlt hetekben sokat beszéltek az alkotmány 32. cikkelyének harmadik bekezdéséről, ami kimondja, hogy a nemzetiségek saját anyanyelvüket tanulhatják és erről román politikusok beszéltek. Megszülethet az a törvény, amit 20 éve várunk."

„Azt a moratóriumot, amiről mostanság annyit beszélnek, kössék meg, azért, hogy a törvényhozás is tudjon tevékenykedni. A kormány azt a programot, amit elindított tudja kivitelezni. Teljesítse azokat a feltételeket, amelyeket az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap támaszt annak érdekében, hogy stabilizálódjon a gazdaság és induljon el a növekedés" – mondta a minap Traian Băsescu által javasolt türelmi időről a képviselő.

Az egységes bérezési törvényről folyik a vita, ebben az esetben a politikus az RMDSZ javaslatára hívta fel a figyelmet: „39 milliárd a béralap, ebből kell gazdálkodni. Mi nem azt mondjuk, hogy általánosan minden fizetés növekedjen x százalékkal (12-14 százalék között van ez a szám), hanem azt, hogy a 600 és 750 lej közötti bérek 33,3 százalékkal növekedjenek, így kb. 930 lej lenne a bér ebben az esetben. A 751 és 1000 lej közötti fizetéseknek 25 százalékkal kellene emelkedniük, ami 1120 lejt jelentene, míg az 1000 lej fölötti fizetések nőnének egységesen 15 százalékkal. Ha ezt a változatot fogadnák el, akkor átlag 15 százalékos növekedés lenne országosan." Erről egyébként a hónap végéig kellen dönteniük a honatyáknak.

Kórházban tartózkodása miatt csak a médiából értesült a recsenyédi esetről Antal, de mint megjegyezte, erre a megoldás a helyi rendőrségek törvényében rejlik. „A törvény megszületett, és január elsejétől lép érvénybe. Ennek értelmében tanácsi határozat alapján hozzák létre a rendőrséget, nevezik ki a rendőrparancsnokot. Az eluralkodott erőszakra ez lenne a megoldás, főleg azoknak kell ezt a tudomására hozni, akik eddig köszönő viszonyban sem voltak a törvényekkel" – jegyezte meg Antal.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
rozsdas
2010-11-11 19:42:26
Így hangzik az inkriminált 32. cikkely: "Dreptul persoanelor apartinand minoritatilor nationale de a invata limba lor materna si dreptul de a putea fi instruite in aceasta limba sunt garantate; modalitatile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege."
tehát az anyanyelvüket tanulhatják helyett, érdemes lenne továbblépni az anyanyelvükön tanulhatnak passzusra.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."