Itthon » Közélet

Székelygyümölcs – értékesítik az értéket

A Székelygyümölcs márkanevű gyümölcsleveket, lekvárokat az adventi vásárokon és a farkaslaki Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrában egyaránt meg lehet vásárolni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/szgyumolcs0112
Itthon_Kozelet/szgyumolcs0112
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. december 01., 18:05
0 hozzászólás. 

Zöld utat kapott a piaci értékesítéshez a Civitas Alapítvány által koordinált és a norvég kormány támogatásával útjára indított Hagyományaink gyümölcsei elnevezésű projekt szó szerint is ízes terméke, a Székelygyümölcs. A programot bonyolító alapítványnak, a farkaslaki gyümölcsfeldolgozó manufaktúrát működtető Székelygyümölcs Egyesületnek, az udvarhelyszéki gyümölcstermesztő gazdáknak és az egészséges táplálkozás híveinek egyaránt jó hírt a szervezők ma egy rendhagyó, termékkóstolással egybekötött sajtótájékoztatón ismertették.

Már István projektvezető, a Székelygyümölcs Egyesület elnöke arról számolt be, hogy az október 6-án felavatott, az egyesület által működtetett Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrában a termelés teljes gőzzel beindult és az eltelt időszakban a gazdák részéről az érdeklődés messze meghaladta az előzetes elvárásokat.

Az alig két hónapja működő gyümölcsfeldolgozóban a tervezett 15-20 ezer liter almalé és 4-5000 üveg lekvár helyett már több mint 50 000 liter százszázalékos, tartósítószer és egyéb adalékanyagtól mentes almalevet és több mint 6500 üveg, hagyományos recept alapján, udvarhelyszéki kertekben, erdőn, mezőn termett gyümölcsökből készítettek lekvárt.

Itthon_Kozelet/szgyumolcs0112

Hadnagy Jolán, a Székelygyümölcs Egyesület tagja

Ezt az impozáns mennyiségű, raktáron levő, nem csak ízletes, egészséges, de az uniós szabályok szerint előállított és ízlésesen csomagolt készletet az elkövetkezendőkben értékesíteni is szeretnék. Már elmondta: első lépésben a gazdák által termesztett vagy begyűjtött kerti és erdei gyümölcsök feldolgozására összpontosítottak. A feldolgozást januárig szüneteltetni fogják – második lépésben, a szükséges engedélyek birtokában a piaci értékesítésre fókuszálnak.

Az adventi vásárok időszaka kedvez a piachódításnak: a Székelygyümölcs Egyesület termékeit a segesvári, kolozsvári, marosvásárhelyi és természetesen a városunkban szervezett rendezvényen kínálják eladásra – tájékoztatott Már István. Reményei szerint bőven lesz majd vásárló, hiszen az almalé és az alma-, körte-, hecserli, galagonya, áfonya-, szeder, kökénylekvár nem csak finom, de vitathatatlanul egészségesebb is, mint a boltokban megvásárolható „műanyag" készítmények.

Az első és második Udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon már nagy sikerrel bemutatott Székelygyümölcs márkanevet viselő finomságok az üzletekben egyelőre még nem kaphatók, de Már elújságolta, hogy erre a nagytételű értékesítési módra is valós remény van, hiszen a kereskedők részéről volt/van már érdeklődés. A városunkba látogató turistáknak egyelőre csak a Gondűző étteremben adódik lehetőség a kóstolásra, de már több udvarhelyszéki vendéglátós jelezte, hogy szívesen traktálná vendégeit az Udvarhelyszéken honos gyümölcsfajtákból készített levekkel, lekvárokkal.

A hagyományos receptek alapján készült, a kereskedelemben kapható más biotermékekhez viszonyítva mérsékelt áron (almalé – 27 lej/5 liter, lekvárok 10-14 lej/310 ml) értékesített termékeket a farkaslaki gyümölcsfeldolgozóban (Főút 566. szám) bárki megvásárolhatja. Mivel a feldolgozóban a termelés most szünetel, a megrendelést és a vásárlási szándékot előzetesen telefonon (0266 -218.481) vagy a szekelygyumolcs@yahoo.com elektronikus postacímen kell jelezni – hívta fel a figyelmet Már István projektkoordinátor.

A Székelygyümölcs termékkel és a Civitas Alapítvány Hagyományaink gyümölcsei elnevezésű projektjével l kapcsolatos részletes információk a www.szekelygyumolcs.ro honlapon találhatók.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."