Itthon » Közélet

Meleg víz nélkül, de meddig?

A távhőszolgáltatásról ne váljanak le, de meleg vizet nem kapnak. Ez jellemzi a város melegvíz-szolgáltatását a város néhány pontján.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_1206_meleg_viz
Egyeb_1206_meleg_viz
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2010. december 06., 15:45
4 hozzászólás. 

A meleg víz nélkülözését legtöbben már el sem tudjuk képzelni, vagy azt hogy 20 literes fazékban a kályhán melegítsük a tisztálkodáshoz a vizet. Ezzel a problémával nem kell a putrikba menni, ugyanis mindennapos jelenség a Bethlen lakótelep bizonyos részein. A már lassan másfél-két éves jelenségre az egyik Szabók utcai olvasónk hívta fel a figyelmet.

P. M. elmondta, hogy immár lassan két éve küzdenek meleg víz gonddal. Nagy ritkán csordogál egy kevés, de az esetek többségében negyed óra folyatás után is zuhanyzásra alkalmatlan, langyos víz csorog a csapon. Problémájukkal, amely az utca több tömbházát is érinti, már többször fordultak Urbana Rt. illetékeseihez. Kedvesen vették tudomásul a problémát és ígértek megoldást, amikor meg nem megoldást, akkor különböző technikai magyarázatokba bonyolódva adtak választ. Ez azonban továbbra sem jelentett megoldást azok számára, akik hiába tekergették a piros jelzésű vízcsapot.

"Az elmúlt időszakban egyszer szüntették meg a problémát, akkor egy hétig élvezhettük, hogy milyen az, amikor van meleg vizünk, anélkül, hogy magunknak melegítenénk" – mesélte a panaszos.

Egyeb_1206_meleg_viz

Az ügyben egy másik érintett elmondta, hogy az egyik nagy probléma, hogy a hideg vizet, amit kiengednek azt meleg víz árán fizetik.

"Megoldást jelentene ha leválnánk és saját hőközpontot vagy elektromos vízmelegítőt szerelnénk be, de eddig elvi kérdésként tekintettünk erre. Más városokban jól működik a szolgáltatás, nem értem itt nálunk miért nem lehet megoldani. Nem akarunk leválni, de akármennyire is elvi kérdéssé tettük, ha nem változtatnak a kialakult helyzeten, akkor más megoldást nem hagynak nekünk. Talán egy bojlert szerelhetnénk fel, de ez sajnos a probléma megkerülése és nem a megoldás. Nem hiszem, hogy az a megoldás, hogy minden 60 négyzetméterre kell egy kazán" – summázta az ügy érintettje.

A problémával mi is felkerestük az Urbana Rt. igazgatóját, akivel telefonon sikerült beszélnünk. Ráduly Mihály elmondta, hogy tud a problémáról, kinevezésekor már szembesült vele, a jelenség régebbi keletű. Elmondása szerint az évek hosszú során a visszaforgató rendszerek meghibásodásait nem javították, hanem kiiktatták őket, ezzel megszüntették azt, hogy a víz visszatérve újból fel tudjon melegedni.

Egyeb_1206_meleg_viz

"Miután átvettem ennek igazgatását, lehetőségeinkhez mérten próbáltuk kijavítani a problémát és megoldásként új visszaforgatókat beszerelni. Ez több helyen is sikerült (pl. Kuvar, Sziget), de a Bethlen negyedben olyan rossz a fővezetékek állapota, hogy a városvezetéssel közösen úgy döntöttünk, hogy teljes cserét alkalmazunk. A Bethlenben összesen 8 ilyen fővezeték van, amelyből eddig egyet sikerült kicserélnünk, így még marad 7, ami vezetékenként 1-2 millió lejes beruházás. A polgármestertől ígéretet kaptunk, hogy a jövő évi költségvetésből különítenek el erre is pénzt, de addig elég korlátozottak a lehetőségeink.

Részmegoldásként hőszabályzós kieresztő szelepeket szereltünk a vezetékek végére, így a túlzottan lehűlt vizet bizonyos hőfok alatt kiengedi a rendszer. Megfigyeltük, hogy ez hol mennyire vált be és ott, ahol legalább annyi volt a felhasznált víz, mint a kiengedett, hagytuk tovább ezt a megoldást. Viszont ahol többet kellett elfolyatnunk, mint amennyit a lakók felhasználtak, azt elzártuk. Az már túl nagy költséggel járt, amit nem engedhetünk meg. Ahol sokan leváltak, oda egyszerűen nem ér el a meleg víz" – mesélte Ráduly.

Nem kellett sokat matekelni: ha átlagban 1,5 millió lejt veszünk egy fővezeték cseréhez, és feltételezzük, hogy a város tud biztosítani évente egy cserét, a lista végén levőknek még akkor is csak hét év múlva lesz csapból folyó, igazi meleg vizük. Ezek után jogosan merül fel a kérdés, hogy mit tegyen az, aki ezt a kellemetlen helyzetet éli meg nap mint nap?

Egyeb_1206_meleg_viz

Amikor a polgármester, valamint a távhőszolgáltató igazgatója is arra ösztönzi a lakókat, hogy ne váljanak le, de rövidtávú megoldást nem tud garantálni, akkor mégis jogosan formálódnak meg az egyéb megoldások iránti elképzelések. Sajnos minden leválás, vagy vízmelegítő beszerelése a hálózaton maradtak már így is nehézkes helyzetét rontja tovább.

Leválást nem javasol Ráduly sem, de meleg vizet sem tud ígérni egyhamar. Ez van - nyugtázta tehetetlenül beszélgetésünket az igazgató.


4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Vasika
2010-12-06 18:07:33
Na ki jár jól? Na ki...?
Van néhány tippem....
avatar
vasrobi
2010-12-06 18:08:52
En azt nem ertem kedves Ráduly Mihály h meg meddig fog tartani a paraszt vakitas Udvarhelyen?Meddig kell meg bolondot csinalni az emberbol a sajat penzen?Ha valamit nem tudnak megoldani mert nem kernek segitseget es itt nem csak az anyagi dolgokrol beszelek!De mit szamit ez nem az o segguk reszket reggel a tus alatt es nem az o zsebuk erzi a 100-200 lejes meleg viz szamlakat!
Tisztelettel egy elhetobb Udvarhlyert!
avatar
smugh
2010-12-06 19:46:59
Kedves Raduly Mihaly Ur.

On meg a kozos halozaton van, vagy levalt??
Erre a kerdesre gondolom rengetegen kitalaljak a valaszt...

Udvozlettel..
Egy udvarhelyi ki (kenyszerbol) megoldast talalt..
avatar
keri
2010-12-07 09:43:49
melegviz
Köszönöm a cikket az Újságírónak és Ráduly Mihály Igazgató Úrnak. Legalább tudjuk mi az ábra. Igazgató úr, nem lehetne egy olyan megoldást keresni, hogy reggel és este legyen melegvíz? Valamelyik skandináv országtól nem lehetne tanácsot vagy segítséget kérni? Kérem, keressünk közösen megoldást. A szocializmusban, amikor nem volt konkurencia és média sem Kenyeres és Kubanek igazgatók próbálták áthidalni a nehézségeket.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."