Itthon » Közélet

Megkezdődött a karácsonyfa-dömping

Már több helyen is lehet kapni karácsonyfának való fenyőt Udvarhelyen, így bejártuk a várost, megnéztük milyen a kínálat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_1214_fenyofa
Egyeb_1214_fenyofa
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2010. december 14., 18:15
1 hozzászólás. 

A közelgő karácsonyi ünnepek nagy pezsgést okoznak a gazdasági életben s ebből kifolyólag a pénztárcánkra is hatással vannak. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk többet költeni, könnyebben adunk ki pénzt olyan dolgokra, amikre máskor csak félve tekintünk. Megjelennek a fenyőfák és az üzérek is, mert a sok ajándékot valami alá ugye be kell tenni. A város területén néztünk szét mennyiért „mérik" a karácsonyfának való fenyőt.

Egyeb_1214_fenyofa

Először az erdészet portáján kopogtattunk be: itt Bănucu Ioan, az intézmény vezetője elmondta, már megkezdődtek a fenyők értékesítései, jelenleg 30 lejbe kerül egy közepes méretű darab. Az utcai árusokkal ellentétben az erdészetnél élő fát is be lehet szerezni, amit tároló edénnyel együtt adnak, ára 59 lej. Ezt az ünnepek lejártával újból el lehet ültetni, így nem gyérítjük környezetünk faállományát és udvarunknak egy szép színfolttal gazdagodhat. Ioan kérdésünkre elmondta, hogy ebben az időszakban a fatolvajok is megszaporodnak, és megjelennek a fekete kereskedők. Sajnos a nem megfelelően és legfőképp nem megfelelő helyekről kivágott fákkal hatalmas anyagi és, ami ennél is fontosabb természeti károkat okoznak.

Egyeb_1214_fenyofa

Kérdéseinkkel megkerestük a piaci árusokat is: náluk már 25 lejtől kezdődően lehetett fát kapni. Legtöbben most kezdték el az értékesítést, ennek ellenére több érdeklődő is volt a helyszínen. A fehér fenyőkért akár 50 lejt is elkérnek, igaz ezért az összegért már termetes fát kaphatunk. Az egyik árus elmondása szerint rengetegen foglalkoznak már fenyőárusítással, így nagyon nehéz eladni a fákat, a simlis árusokkal pedig nem tudják felvenni a versenyt. „Címkézetlen fát már 10 lejért is lehet kapni" – mondta az egyik kereskedő. Megérdeklődtük, hogy mi történik a megmaradt fákkal, ám ezt egyik árus sem tudta, mert szerencséjükre ilyen még nem fordult ilyen elő. „Olyan nincs, hogy megmaradjon, inkább adjuk áron alul"– tette hozzá egyikük.

Egyeb_1214_fenyofa

Aki valami másra vágyik, vagy nincs kedve a piacon esetleg valamelyik kapualjban alkudozni, az beszerezheti a karácsonyi hangulatból pótolhatatlan fenyőt a helyi kertészetekből is.

Igaz, itt kicsit borsosabb az ár, de a kínálat is jóval nagyobb az egyik ilyen kertészet udvarán. Itt a fa méteréért 60 lejt kell fizetnünk, de sűrű ágú, karácsonyfának nevelt normand fenyőkből választhatunk. A környezettudatosabb vásárlóknak nem elhanyagolható szempont, hogy a fa import, így nem a helyi erdőket ritkították, hogy nappalinkban idén is karácsonyfa díszeleghessen.

Egyeb_1214_fenyofa

Ungvári Ibolya, a kertészet munkatársa elmondta, hogy hiába a nagyobb ár, így is minden évben sikerült elég nagy mennyiségű fát eladni. Ezt az is alátámasztotta, hogy amíg az udvaron beszélgettünk, éppen egy autót pakoltak meg és közben többen is betértek fenyőért, pedig az igazi csúcs 16. és 19. között van.

„Bennünket nem érint a többi árus vagy az illegális kereskedők. Szerencsére kialakult egy olyan klienskörünk, akik évről évre visszajárnak, így mi őket szolgáljuk ki."

Egyeb_1214_fenyofa

Már csak egy hiányosságot véltünk felfedezni, méghozzá azt, hogy nem lehetett élő fát kapni. Talán nincs rá érdeklődés?

„De igen van, és ez idáig forgalmaztunk azt is. Idén úgy döntöttünk nem hozunk, mert az élő fával teljesen másképp kell bánni. Sokkal nagyobb odafigyelést és törődést igényel. Eddig úgy csináltuk, hogy teljes útmutatást adtunk a fa mellé, ami máris többeket visszariasztott, aztán akik így is vállalták, még azoknak sem maradt mind életben. Az élő fát be kell szoktatni a házba, majd ki kell szoktatni onnan. Nem lehet csak úgy egyik percben mínusz, majd plusz 25 fokba tenni-venni. Ezt a fa is megsínyli." – világosított fel Ibolya.

Egyeb_1214_fenyofa

Az illegális fakereskedelem nem támogatandó, így mi sem ajánljuk az ilyen módon történő beszerzést, viszont egyéb téren érdemes szétnéznünk, hogy mit is szeretnénk idén karácsonyra. Körutunk alkalmával a 25 lejes fenyőtől egészen a 150 lejesig láttunk kínálatot – kivágott fát, vagy éppen élőt. Vásárlási tippünk, hogy nem érdemes elkapkodni a fa beszerzését, ugyanis karácsonyhoz közeledve az árusokkal is jobban megy az alkudozás. Viszont azért tartsuk szem előtt azt is, hogy utolsó pillanatra se hagyjuk, mert arra valószínűleg már csak a megtépázott példányok maradnak.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
bercee
2010-12-15 08:35:07
karacsonyfa tolvajok
nem tudom,ki(k) ellenorzi(k) a karacsonyfa arusokat,ezek is tobbnyire romak(az erthetoseg kedveert ciganyok),de nem ezzel van gond.sok helyen aruljak a cimke nelkuli fakat,vajon azokat ok ultettek,mert nagyon ugy nez ki.....;hisz meg nem hallottam olyat,hogy egy karacsonyfaarust is lelepleztek volna udvarhelyszeken....
tessek utananezni illetekesek!!!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."