Itthon » Közélet

Alkoholfogyasztás: közterületen, ünnepen, 18 éven alul

Közterületen gyakran látni alkoholfogyasztás nyomát, Székelyudvarhelyen több ilyen hely is van – Szilveszter előtt és alatt a rendőrség ellenőrzéseket fog végezni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. december 29., 16:09
5 hozzászólás. 

A közrendügyi törvény még 1991-ben, 61-es számmal jelent meg, de ezt a 2008-ban érvénybe lépett 234-es törvény módosította. A jogszabály szövege felsorolja, hogy a következő közterületeken tilos az alkoholfogyasztás: közutak, parkok, stadionok és sportpályák, kulturális intézmények, előadótermek, intézmények, gazdasági egységek, tömegközlekedési eszközök, autóbusz- és vasútállomások, repülőterek. Ezeken a helyeken csak akkor lehet szeszesitalt fogyasztani, amennyiben abban erre a célra kijelölt helyiség van. Azonban a törvény tiltja a 18 éven aluli személyek alkoholfogyasztását, illetve szeszesitallal való kiszolgálását.

Ami a Székelyudvarhelyen és környékén jellemző gyakorlatot illeti, néhány, pl. a körzeti labdarúgó bajnokságban lejátszott mérkőzés igencsak rácáfol arra, hogy nem lehet sportpályán szeszesitalt fogyasztani. Nem lehet, de mégis szabad – talán ez a legtalálóbb kifejezés. A megyei rendőrség sajtószóvivője, Gheorghe Filip honlapunk kérdésére elmondta, hogy egy szilveszteri utcai mulatozásnál nyilvánvalóan a rendre vigyázó hatósági közeg is elnézőbb, olyan azért nem történt, hogy valakit szilveszteri utcai pezsgőzés miatt büntessenek meg.

Szasza

Illusztráció

Azonban ilyen, utcai, alkoholfogyasztásnak minősülő cselekedet esetében illik civilizáltan, a jóérzés határait betartva iszogatni. Egyébként szigorúan tilos más alkalmakkor utcán üvegből – vagy bármiből – szeszesital fogyasztani, ezért néhány ezer lejes pénzbírság róható ki. Székelyudvarhelyen több olyan, eldugottnak nevezhető hely van, ahol a nyomokból ítélve rendszeresen fogyasztanak alkoholt bizonyos személyek, tehát a közterületen való italozás egyáltalán nem idegen egyesektől.

Ilyen a régi fogászat mögötti terület, a József Attila utcában egy bekerített rész, a Szent Miklós-hegyi plébániatemplom lépcsője és a domboldal, stb. - részletesen ezekről itt írtunk. Utóbbinál inkább tizenévesek lehetnek az iszogatók – esetükben jó tudni azt, hogy az őket szeszesitallal kiszolgáló pincér vagy báros több ezer lejes büntetésre számíthat, akárcsak a kiskorúak szülei: amennyiben rendőr alkoholfogyasztáson kap egy kiskorút, akkor annak szüleire is kiróhat pénzbüntetést a nem megfelelő felügyeletért.


5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
bukfenc
2010-12-29 16:47:57
Nem csak szilveszter kornyeken kellene szetnezzenek!!!!!
Hisz amit lemuvelnek a kolykek ejjelente a kozpontban, a nonstopp kornyeken, azok nem barosak s pincerek, ok adhatnak nekik piat???
avatar
hahaha
2010-12-29 17:30:33
Ejj ha tudnak a szulok, h a kolykeik mit lemuvelnek ejjelente a kozpontban...
avatar
Tamas
2010-12-29 17:33:19
s
Nektek nem mindegy,hogy a fiatalok mit csinalnak a "nonstopp" kornyeken?:)) Ha a szulok elengedik a gyermekeket akkor nektek mi kozotok van hozza?Csaknem a Varga pataknal a kanalisba laktok,hogy zavar titeket az ordibalas?
avatar
hahaha
2010-12-29 19:20:06
re: s
avatar
Tamas
Nektek nem mindegy,hogy a fiatalok mit csinalnak a "nonstopp" kornyeken?:)) Ha a szulok elengedik a gyermekeket akkor nektek mi kozotok van hozza?Csaknem a Varga pataknal a kanalisba laktok,hogy zavar titeket az ordibalas?

Hany eves vagy? 14-15 jo esetben 16. Latszik is a hozzaszolasod alapjan. Fogadni mernek h anyadek sem azert engednek el mert azt hiszik h uditoztok es a szulok 80% azt hiszi, h szent es arva gyermeke valahol issza a capy-t. Hidd el ez igy van. Majd meglatod ;)
Jah es hala Istennek nem a kozpontban lakok hanem annal sokkal nyugodtam helyen ;)
avatar
Tamas
2010-12-30 01:45:34
as
Na.ennyi.akkor teged mer zavar,hogy a fiatalok mit csinalnak?Elvezik a fiatalsagot.S te meg ulj szepen a nyugodt helyeden:) hahaha

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."