Itthon » Közélet

140 erdélyi település - 13 ezer doboznyi szeretet

A németországi és erdélyi LIA Alapítványok szervezésében második alkalommal került sor és jelenleg is zajlik Erdély egyik legnagyobb humanitárius segélyakciója.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/lia_segely
Itthon_Kozelet/lia_segely
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. január 04., 15:53
0 hozzászólás. 

A németországi Johannita Lovagrend és a német LIA Alapítványok által 15 évvel ezelőtt kezdeményezett nagyszabású humanitárius segélyakcióba az erdélyi LIA Alapítványok tavaly kapcsolódtak be első alkalommal. Az idei, nem csak Székelyföldet, de egész Erdélyt felölelő akció tavaly év végén, december 28-án vette kezdetét. A jelenleg is zajló, második nagyméretű segélyakció lényegéről, a németországi adományozókról, az adományok célba juttatásáról, az ennek során szerzett tapasztalatokról a németországi és a helyi szervezők, valamint a szervezésben és a csomagok szétosztásában segítő partnerszervezetek képviselőinek jelenlétében Orbán Árpád a LIA Alapítvány kuratóriumának elnöke és Szilágyi Csaba, a LIA és Wolter Alapítvány igazgatója számoltak be részletesen.

„A tavalyi akció sikeres volt, így Albánia és Montenegró után második alkalommal is csatlakozhattunk a segélyakcióhoz. A csomagok szétosztása jelenleg is tart, körülbelül január 10-én ér véget" – tájékoztatott Orbán Árpád elnök. Hozzátette, hogy a második alkalommal zajló akció nem csupán Udvarhelyszéken, de Erdély-szerte zajlik. A szétosztásra kerülő összesen 13 000, egyenként 16 kilogramm súlyú, 25 euró értékű, egy standard lista alapján összeállított, tartalmát tekintve 95 százalékban azonos ajándékcsomagot a segélyakció hagyományainak megfelelően az Antenne 1-Bayern rádió felhívásának eleget téve, németországi családok állították össze.

Itthon_Kozelet/lia_segely

Az elsősorban alapélelmiszereket, tisztálkodó szereket, de édességet és egy kis „meglepetést" is rejtegető szeretet-dobozokkal karácsony másodnapján összesen 46 kamion indult útnak Németországból Közép-Kelet Európa több országába. Ebből 11 vette útját Erdélybe, hogy Lövététől Pusztakamarásig, Csángóföldtől Erdővidékig, mintegy 140 településre, az ott élő hátrányos helyzetű személyekhez és családokhoz jusson el a nagylelkű adomány.

A doboznyi szeretetre igazán rászorulók névjegyzékének összeállításában a szervezőknek a katolikus, református, unitárius, azaz a magyar történelmi egyházak nyújtottak óriási segítséget. Az adományok szétosztásában az egyházak és partnereik mellett a LIA Alapítvány nem csak a németországi önkéntesektől, de az erdélyi világi, civil szervezetektől kapott megfizethetetlen és felbecsülhetetlen segítséget. A segélycsomagok szétosztásában részt vállalt többek közt a Hargita megyei szociális igazgatóság, a Gondviselés Segélyszervezet, a Civitas Alapítvány, a Szent Gellért Alapítvány, a Mallersdorfi ferences nővérek, a CJ Domus Egyesület, a gergyói Caritas, a Kolping és a Nőegylet, a Vöröskereszt, de rengeteg más civil szervezet és önkéntes fiatal is csatlakozott az akcióhoz.

Itthon_Kozelet/lia_segelyUdvarhelyszéken körülbelül 5000 csomag talált gazdára – közölte a statisztikát Szilágyi Csaba, az akció vezetője. Ebből a Székelyudvarhelyen és a környező településeken több mint 1400 szükségben levő család részesült. Gyergyószéken 2500, Csíkszéken 1000, Csángóvidéken 100, Mezőségen 3000 segélycsomag jutott célba és még rengeteg vár szétosztásra.

A csomagosztás során szerzett tapasztalatokba öröm és üröm egyaránt vegyül. Mint elhangzott, bár örvendetes, hogy a lebonyolítás sokkal gördülékenyebb volt, mint első alkalommal, de ugyanakkor szomorú tény, hogy Székelyföldön az életszínvonal egyre alacsonyabb és egyre több a rászoruló, szegény ember és szűkölködő család.

„A szeretet és a segítség mindig elkél, ezért az akciót a jövőben is újraszervezzük" – ígérte Orbán Árpád, a LIA Alapítvány elnöke, aki úgy a németországi, mint pedig a helyi partnereknek köszönetet mondott a segélyakció lebonyolításában nyújtott segítségért.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."