Itthon » Közélet

Mikó-terv az erdélyi gazdaság fellendítéséért

Székelyudvarhelyen ülésezett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Gazdasági Szakbizottsága.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

EMNT
EMNT
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 10., 11:04
0 hozzászólás. 


Az ülésről szerkesztőségünkbe eljutatott közleményt az alábbiakban olvashatják.

A tavaly decemberi szakbizottsági ülés után, idén, január 7-én László János elnök vezetésével újra összeült az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági szakbizottsága Székelyudvarhelyen. A szakbizottság tagjai elemezték a 2010-es év általános gazdasági eseményeit, különösképpen erdélyi gazdasági, valamint ezen belül a székelyföld gazdasági helyzetet, és stratégiai tervet készítettek a 2011-es évre vonatkozóan.

A gazdasági bizottság elhatározta, kezdeményezi az anyaországi Széchenyi-tervhez hasonló, erdélyi vonatkozású Mikó-terv elkészítését, a munkába be szeretnének vonni neves gazdasági szakembereket, egyetemi kutatókat is.

Elemezve a 2010-es évet, egyöntetűen megállapították: a jelenlegi román kormány, és ennek részeként az RMDSZ nem talált megfelelő, koherens megoldást a kialakult súlyos gazdasági helyzet stabilizálására és felélénkítésére. A román gazdaság motorját képező és a foglalkoztatás oroszlánrészét vállaló kis- és középvállalkozások gazdasági helyzetének javítása érdekében nem eszközöltek megfelelő lépéseket; a hiányos, néha kapkodó stratégiával még jobban sújtva a romániai vállalkozások gazdasági helyzetét. A gazdasági szakbizottság nehezményezi, hogy a román kormány nehézkes, bürokratikus adminisztratív akadályokat gördít az eu-s pályázatok hatékony felhasználásának útjába. Megállapította, hogy nem létezik hatékony lépés és stratégia az RMDSZ részéről sem a helyzet orvoslására.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági szakbizottsága - a szülőföldön való maradás érdekében - megoldásokat keres az erdélyi fiatalok vállalkozókedvének fejlesztésére.

Ugyanakkor lépéseket tett és a jövőben is hasonlóan cselekszik annak érdekében, hogy állandó képviseletet hozzon létre, állandó megbízottja legyen Brüsszelben, az eu-s intézményekkel és érdekképviseletekkel való szoros kapcsolattartás és együttműködés érdekében.

A gazdasági szakbizottság a továbbiakban is fontosnak tartja az anyaországgal, a magyar kormánnyal való szoros kapcsolattartást és stratégiai együttműködést az erdélyi gazdasági élet fellendítése és fejlesztése érdekében.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."