Itthon » Közélet

Dupla házszám, szimpla küldemény

Feltűnő, hogy a város néhány utcájában egy-egy házon két, eltérő házszám van. Mindez a hibás számozásnak, illetve a későbbi kijavítás felfüggesztésének eredménye. A postás azonban – szerencsére – tudja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/hazszam
Itthon_Kozelet/hazszam
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. január 19., 15:04
0 hozzászólás. 

Székelyudvarhelyen összesen 176 utca van, ezek elnevezései pedig önkormányzati határozatokkal vannak jóváhagyva. Ez mind az utcanév-változtatások, mind pedig az újonnan létrejött utcák esetében így van, ám az idők folyamán néhány furcsaság is keletkezett – a hivatal ezt igyekezett orvosolni, de egyelőre stagnál az ügy, ráadásul az ez év novemberi népszámlálást követő időszakig meglévő utcaneveket nem lehet megváltoztatni.

A rendszerváltás után felállt önkormányzat igyekezett a régi rendszert legitimizáló utcaneveket megváltoztatni, így lett például a Lenin útból Tamási Áron utca, a Köztársaság utcából Bethlen Gábor utca (a régi utcanevet a lakószövetség őrzi szorgosan...), hogy csak a fontosabbakat említsük. A város az elmúlt húsz évben bővült, létrejöttek új utcák, illetve megmaradtak olyan régi elnevezések, amelyek a Köztársasághoz hasonlóan eléggé anakronisztikusan hatnak (pl. Győzelem utca, Függetlenség sugárút). Illetve maradtak olyan eseményeknek (pl. 1918 December 1. utca) és személyeknek (pl. Mihail Sadoveanu, Mihai Eminescu, stb.) emléket állító utcanevek, amiknek és akiknek vajmi kevés kötődése volt Székelyudvarhelyhez – mindez az utóbbi húsz évnyi, átmenetnek nevezett, politikailag és mentalitásilag igen zűrzavaros korszaknak is köszönhető.

Itthon_Kozelet/hazszam

Az új utcákban levő épületek automatikusan meg is számozódnak – közölte megkeresésünkre Farkas Domokos, a polgármesteri hivatal városrendezési osztályvezetője. Utcákat a meglévőkből is lehet létrehozni, bizonyos szakaszokat átnevezni – példa erre a Sziget utca, ami a régi rendszerben még az 1918. December 1 nevet viselte (a készruhagyártól a szállodáig). A számozások a múlt rendszerben nem minden esetben történtek megfelelően, hiszen például azt az alapelvet kell(ene) követni, hogy a fő utcából kiindulva kezdődik a számozás, nem pedig fordítva – mondta Farkas. Székelyudvarhelyen több olyan utca is van, ahol évek óta két „számrendszert" használnak, de hivatalosnak a régi számít. Jó példa erre a Nicolae Bălcescu, a Hunyadi János és az említett Sziget utca – a Bălcescuban két 5-ös szám is van, az egyik a Matrica gyár, a másik pedig egy magánház...

A 2002-es népszámláláskor „felleltározódott" minden udvarhelyi utca, majd megkezdődött a – kinevezett bizottság általi – újraszámozás. 2008-ra elkészült a végleges újraszámozás, Udvarhelyen összesen 58 utcában volt változtatás, ezt az abban az évben hozott 4200-as polgármesteri rendelet szabályozta (utóbbit megerősítette a szintén akkor hozott 31-es önkormányzati határozat).

Azonban egy magánszemély 2009-ben törvényszéki eljárást indított az újraszámozás ellen, s emiatt a határozat alkalmazása felfüggesztődött. Farkas szerint jelenleg az a helyzet, hogy házszám-igazolásokat kibocsát a hivatal illetékes osztálya, viszont – amennyiben ez az eset áll fenn – mind a régi, mind pedig a leendő új házszámot feltüntetik rajta, hivatalosnak pedig a régi számít. Egyébként idén január és november között új utcát és házszámot létrehozni lehet, de a régieket nem lehet módosítani – ezt a népszavazást előíró, tavalyelőtt megjelent és tavaly módosított kormányrendelet tiltja meg. Az ügyben megoldást valószínűleg a népszámlálás utáni „korszak" hoz, Farkas Domokos szerint addig az említett törvényszéki eljárás is véget érhet.

Itthon_Kozelet/hazszam

A néhol összevisszaságban leledző, dupla házszámokat szerencsére a postások még tudják „olvasni", a postahivatalban érdeklődve Péter Ella kirendeltség-vezetőtől megtudtuk, hogy összesen 14 postás van a városban, mindenki rendelkezik egy körzettel. Gond olyankor van, amikor a körzet postása szabadságra megy és helyettesíti egy kollégája – szerencsére itt is csak az első napokban, amíg eligazodik a helyettesítő munkatárs. Péter Ella szerint egyébként nem az a gond, hogy egyes kapukon két, egymástól különböző házszám van, hanem az, amikor egy sincs...

A változtatásoknál a polgármesteri hivatal köteles értesíteni a postát, illetve a lakosság-nyilvántartó irodát is. Ide tartozik az is, hogy az esetleges házszám-, illetve utcanév-változtatásnál a személyi iratokat és egyéb dokumentumokat a lakónak (esetleg cégnek) ki kell cserélnie – a hivatalban megtudtuk, hogy a személyi igazolvány kicserélésének díját kérésre a polgármesteri hivatal fizeti, de minden más aktacsere ára a lakót, illetve a céget terheli.

címkék: hazszam posta postas

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."