Itthon » Közélet

A taxi drágul, a busz nem

Februártól tízszázalékos áremelést alkalmaznak a székelyudvarhelyi taxisok az üzemanyagárak növekedése miatt. A helyi buszjárat jegyárai nem drágulnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/busztaxi
Itthon_Kozelet/busztaxi
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. január 25., 15:06
1 hozzászólás. 

A jelenlegi 2 lej 10 banis kilométerenkénti ár mintegy tíz százalékot fog előreláthatóan drágulni, mert az elmúlt egy évben az üzemanyagok ára összesen kb. 30%-ot emelkedett – közölte honlapunk megkeresésére Nagy Levente, az egyik helyi taxi társaság tulajdonosa. Mindez a jövő hónaptól esedékes, ugyanakkor Csíkszeredában tudomása szerint 30%-os emelkedés lesz.

Udvarhelyen 75 taxi van, többségük a három társaság valamelyikéhez tartozik, heten ún. szabadúszók, függetlenek. Összesen harmincöt, taxisoknak fenntartott parkolóhely van a város területén (10-10 a központban és a Győzelem utcában, 2 a Céhek utcájában, 2 a Függetlenség sugárúton, 2 a Kossuth Lajos utcában, 2 a II. Rákóczi Ferenc utcában, 3 a városi piacnál, 3 a vonatállomásnál, egy pedig a Benkő József utcában, a művelődési házzal szemben), de a központi és a Bethlen-lakótelepi megállóban sokszor többen vannak tíznél. Nagy Levente szerint a városi buszjáratok néhány évvel ezelőtti megjelenése oly módon érintette hátrányosan a taxisokat, hogy a reggeli taxisfuvarok nagy részét „elvették", tehát okoztak kiesést a konkurenciának is felfogható buszok.

Itthon_Kozelet/busztaxi

A városi buszjáratokat üzemeltető Bálint Trans helyi kirendeltség-vezetője, Nagy Zsolt azt nyilatkozta honlapunknak, hogy a busztársaság nem emeli egyelőre a jegyárakat. Utoljára 2010 szeptemberében volt emelés, az akkori 1 lej 30 banis buszjegy 1 lej 50 banira drágult. Rákérdeztünk arra a problémára is, hogy a megállókban miért nem olvasható a menetrend, Nagy Zsolt azt válaszolta, hogy egy új megoldást találtak ki ennek orvoslására: a buszsofőröktől ingyenes, zsebnaptár formájú menetrendek kérhetők, ezekből több ezret nyomtattak.

Jelenleg három buszjárat („vonal") van a városban, ezek a 2-es, 4-es és 6-os számot viselik. Új járat egyelőre nem lesz, ahogy új megálló sem, az elmúlt évek tapasztalatai a jelenlegi helyzetet tartják jónak. Ami a taxikat illeti, Nagy Zsoltnak az a véleménye, hogy aki a buszok megjelenése előtt taxival járt, az utána is azzal jár: szerinte a busszal főleg diákok és munkások utaznak, akik nem taxiznak – szerinte nem „zavarják" egymást a busz és a taxi.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szatee
2011-01-26 20:27:53
Illett volna a többi taxitársaság vezetőit is megkérdezni, ugyanis egyelőre a többi társaság nem szándékozik viteldíján módosítani. A Taxi 24 és Non Stop taxi utasai továbbra is 2,00 RON/km-es tarifával utazhatnak, a 2,10 RON/km-es tarifa marad az éjszakai fuvaroknak

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."