Itthon » Közélet

Megyei költségvetés - polgári verziók

Az MPP megyei frakciójának képviselői sajtótájékoztatón fejtették ki az elfogadásra váró megyei költségvetéssel kapcsolatos álláspontjukat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. február 02., 08:07
0 hozzászólás. 


Kovács Árpád Andrs az MPP megyei frakciójának vezetője és Thamó Csaba tanácsos sajtótájékoztatójának témája többek között az elfogadásra váró megyei költségvetés volt. Elhangzott: mivel ezzel kapcsolatosan több polgári kifogás is felmerült, ezért a frakció több módosító javaslatot is fontolgat. A részleteket Thamó Csaba tanácsos fejtette ki, akinek véleménye szerint hiba, hogy a megye fejlesztése szempontjából kulcsfontosságú költségvetést nem egy külön tanácsülésen, de „66 más határozattervezet közé elrejtve" tárgyalják. Ugyanakkor kifogásolható, hogy a pénzek leosztása politikai szempontok, és nem az egyes települések nagyságának, lélekszámának és a tervezett fejlesztések figyelembe vételével történik, az összegek visszaosztása nem felel meg az azt szabályozó kritériumrendszernek, a beruházások fejezet túlzottan Csík-központú, nem érvényesül az arányosság és a szubszidiaritás elve, illetve az előterjesztett határozattervezet hiányossága, hogy nem ösztönzi a munkahelyteremtést.

Kovács Árpád András frakcióvezető több luxuskiadást tételesen is felsorolt. Így a megye „reklámozására", arculatfejlesztés címen előirányzott 240 ezer lejt, a megyei tanács tulajdonát képező autóbusz vásárlására szánt 215 000 lejt, illetve a településeken az autóbusz állomások kitáblázásra elkülönített 161 000 lejes összeget és a működési engedélyek beszerzésének bonyolult procedúrája okán szintén értelmetlennek tartott, a  népi feredők kiépítésére fordítandó 8.805.000 lejes summát.

Bedohazi

„A beruházások fejezetben Szereda-központúságot látni, a legnagyobb fejlesztések Csíkszéken várhatók, az összegek megközelítőleg 80 százaléka ide van csoportosítva" - taglalta a fejlesztések fejezettel kapcsolatban Thamó Csaba megyei tanácsos. Mint mondta, „nem baj, ha a megyeközpont fejlődik, de a kritériumok szerint, a lakosság arányában Udvarhelyszék kéne a legtöbbet kapja - ezzel szemben a térségnek fele annyi pénz jut a költségvetésből, mint Csíknak.

A költségvetés felét a Megyei Tanács tulajdonában levő csíkszeredai kórház emészti fel - mondta Thamó,aki tételesen ismertette az egyes településeknek jutó összegeket.

A számokból kiderült, hogy az idei beruházásokat illetően Székelyudvarhelyen egyetlen nagy beruházás lesz, az inkubátorház - a projekt tervezésére összesen 758 000 lejt kap a város. Ezenkívül a fejlesztésekre visszaosztott pénzekből Udvarhely a tervek szerint további 465 000 lejt kap. Ebből a Benedek Elek Iskolának 142, a Kós Károly Iskolaközpontnak 95, a csereháti szociális lakásokra 95, a Rózsa utca modernizálására 47, a Szentjános utca javítására 38 ezer lej jut - részletezte Thamó.

Az udvarhelyi beruházásokra jutó összeg jól tükrözi az elosztást jellemző aránytalanságot, mert a városnak jutó pénz nagysága messze elmarad a Csíkszeradának jutó 1199, vagy a Székelykeresztúrnak szánt 884 ezer lejtől - hívta fel a figyelmet Thamó Csaba.

A tanácsos végezetül elmondta: szorgalmazni fogja, hogy Farkaslakának több pénz jusson, fontosnak tartja az árvízmegelőzés szempontjából például a Nyikó forrásvidékének szabályozását célzó tanulmány elkészítését. Hozzátette: a felsoroltakon kívül a költségvetéssel kapcsolatosan „több olyan probléma is van, amire magyarázatot vár", példaként többek közt a Hargita Népe napilap által felhalmozott és törlesztésre váró tetemes adósságot említette, mondván, hogy kérni fogja az ügy kivizsgálását.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."