Itthon » Közélet

Székelyföldi Rockmaraton - nem marad el a jubileum!

Jó hír a „minőségi zajok" kedvelőinek: nem marad el a Székelyföldi Rockmaraton tizedik, jubileumi kiadása!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

images_stories/Szasza/rockmaraton2010/1nap
rockmaraton2010_1nap
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. február 08., 08:25
2 hozzászólás. 

Szárnyra kapott a hír, miszerint elmarad a legrangosabb erdélyi rockfesztiválként - a szó nemes értelmében - elhíresült Székelyföldi Rockmaraton tizedik kiadása. A rockereket riogató rémhírt honlapunknak Jére Ágoston, "Guszti", a fesztivál egyik atyja, főszervezője és a Zeneudvar Kulturális Egyesület vezetője cáfolta.

„Szó nincs arról, hogy elmaradna a tizedik Rockmaraton. A www.zeneudvar.ro honlapon már fent van a jubileumi kiadás időpontja, ami hagyományosan július első hete, azaz július 5-9 közötti időszak, illetve a zenekaroknak szóló felhívás is megjelent már. A támogatók segítségére ebben az évben is számítunk, az eddigi szponzorainknak pedig köszönjük, hogy a jubileumot nekik köszönhetően megérhettük" - közölte a megnyugtató hírt Guszti. Hozzátette: a rendezvény két oszlopos támogatója, a Hargita Megyei Tanács és a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal már jelezte: „teljes mellbedobással segítenek az idén is".

images_stories/Szasza/rockmaraton2010/1nap

Arról, hogy idén milyen rockbandák dübörögnek majd a szejkefürdői domboldal színpadán, Guszti egyelőre nem volt hajlandó részleteket elárulni. Mint mondta, kár lenne előre lelőni a poént, de az biztos, hogy a kulisszák mögött már folyik a munka, mert a tízéves születésnapot a rockmaratonos hagyományok jegyében, az eddigieknél is nagyobbat durrantva akarják megünnepelni. A valamennyi rockzenei irányzatot idén is felvonultató felhozatal nívós lesz, a legfontosabb szereplőknek, a közönségnek a szervezők az idén is garantálják a minőségi, színvonalas zenét és az olyan egyéb „maratonos" szolgáltatásokat, mint sörsátor, kaja, sátorhely. A meghívott zenekarok közt lesznek visszatérők, olyanok, akik az elmúlt években felléptek már a fesztiválon, de természetesen újakat is „becserkésznek". Guszti a külföldi meglepetés-meghívottakat nem nevezte meg, csupán annyit mondott: olyan rockegyüttesek tépik majd a húrokat a tizediken, akik még egyetlenegyszer sem koncerteztek nemhogy Erdélyben, de Romániában sem.

Rövid Rockmarato-krónika

Az első Székelyföldi Rockmaratont 2002 augusztusában szervezték meg. A rendezvényen olyanok léptek fel, mint a Prognózis, Kalapács, a P. Box, vagy a Nevergreen. 2003-ban már júliusban dúlt a négynapos rock-őrület, tépte a húrokat ismét a Kalapács és az Akela, de dübörgött a Moby Dick is. 2004-ben olyan zenekarok produkcióira rokolhattak be a fekete seregbe ismét a rock katonái, mint az Ossian, az Agregátor, vagy a Takáts Tamás Dirty Blues Band. A 2005. július 13-17. között lezajlott negyediken olyan nagyágyúk és élő rocklegendák léptek fel a Szejkefürdőn, mint a Deák Bill Blues Band, a P. Mobil, a Moby Dick, az Ismerős Arcok, a Scorpions Tribute, a Judas Best, és az Iron Maidnem.

Az ötödik, 2006-os maratonon Kalapács, az Ossián, a Lord voltak a sztárzenekarok, egy évvel később, a hatodikon 32 együttes lépett fel, köztük a Pokolgép, az AB/CD, a Tunyogi Rock Band és a svédországi Sabaton. A VII. Székelyföldi Rockmaraton fellépői közt a Kárpátia, a finnországi Moonsorrow, a nyolcadik kiadáson pedig többek közt a Piramis Plusz, a Deák Bill B.B., a Sabaton és a német Brainstorm lépett színpadra. Tavaly igennel válaszolt a meghívásra a Superbutt, a Nevergreen, a Dalriada, az Agregator, az AB/CD, élőben nyomta finn Korpiklaani, a Tankcsapda és Hobo is „kivágta" a Circus Hungaricust.

rockmaraton2010_1nap

Egy kis maraton - sztori - Katona Zoltántól

A laposra taposott domboldal

Az elképzelés mindig az, hogy a legnevesebb magyar klasszikus és modern rockzenét játszó együtteseket hozzák el az itteni fiataloknak – Székelyföldön nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy Szigetre, VOLT-ra, Hegyaljára vagy más olyan fesztiválokra tudjanak elmenni, ahol ilyen minőségben és ilyen koncentráltan szól a rockzene. Ezért lett többnapos rockünnep az itteni maraton, ami az évek során minden nagyobb nevű, aktív magyar rockbandát a festői helyszínre „szállított" - az Ossian, a Pokolgép, a Moby Dick, az Akela, a Lord, Deák Bill Gyula, Kalapács József, az Auróra, a P. Mobil - a legklasszikusabb nevek, akik közül többen többször is tiszteletüket tették a fesztiválon, a Road, a Superbutt, a Depresszió, az Agregator pedig az ifjabb rockgeneráció ikonjai. Mellettük számtalan erdélyi magyar banda lépett fel a lassan elkopó, laposra taposott domboldal előtti színpadon, illetve néhány éve a műfaj olyan nemzetközi nagyágyúi is koncerteznek, mint a svéd Sabaton, a finn Moonsorrow, a német Brainstorm vagy a szintén finn Korpiklaani. A fellépő mezőny tehát nemzetközi lett, a közönség nemkülönben - évről-évre egyre többen jönnek Magyarországról is fesztiválozni, mert a különleges és gyönyörű környezet még turistaként is idecsalja az anyaországi fiatalokat.

A tavalyi, azaz a kilencedik rockmaratonról oldalunkon is olvashattak több cikket - az idei fesztiválra készülődve, már most érdemes visszanézni őket!



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
sandor1
2011-02-08 20:42:30
Ez szuper jo hir csak jonne a SABATON is az lenne az igazi jubileumi buli
avatar
fa
2011-02-08 20:57:24
...meg a Metallica... :D :D

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."