Itthon » Közélet

Kérdések, megjegyzések a megyei költségvetéssel kapcsolatban

A vasárnap lezajlott megyei tanácsüléssel kapcsolatos néhány megjegyzésüket fogalmazták meg az MPP-frakció képviselői.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 09., 14:04
1 hozzászólás. 


A polgáriak a frissen elfogadott megyei költségvetés némelyik pontját, a pénzek elköltésének módját kifogsáolják. Megjegyzéseiket az alábbiakban olvashatják.
 

1. Indokolt-e a hagyományos fürdők visszaállítási programjának folytatása változatlan formában újabb 4.000,00 ezer lejjel, amely turisztikai szempontból hasznos, de látványosságon túl nincs gazdasági haszna. Az elmúlt évszázadban talán még modernnek tekinthető fürdőket a 21. századi követelményeknek megfelelően kellene átgondolni és átalakítani. (Ugyan ki fog megfürdeni Homoródfürdőn a deszkából rögtönzött jéghideg kis medencében, amely mai szemmel alig nevezhető fürdőnek?)

2. Indokolt-e borvíz népszerűsítésére elkölteni 731,39 ezer lejt a hasznosítása, a vele kapcsolatos vállalkozások támogatása helyett? Fontosabb-e reklámra költeni a pénzt, az RMDSZ két évtizedes hibáinak kijavítása helyett, amely idegen beruházók kezébe adta legnagyobb székelyföldi értékünk kiaknázását?

3. Indokolt-e a megyei tanácsnak autóbuszt vásárolni 215,00 ezer lej értékben?

4. Indokolt-e a csíkszeredai Szent Anna iskola részére 2.200,00 ezer lej értékben új telephelyet vásárolni?

Az elnök úr közlése szerint a tanács birtokában levő terület hasznosítása szinte lehetetlen, mert pl. 17 m mélységben kell a talajt eltávolítani. Megismerhető-e az a tanulmány, amely erről szól?

5.Indokolt-e egy időben tervezni Csíkban egy ipari és egy agráripari parkot? Indokolt-e az ipari park tervezésére ebben az esztendőben is ismételten 300,00 ezer lejt elkölteni, a Madéfalvára tervezett agáripari park tervezésére 400,00 ezer lejt, területvásárlásra 180,00 ezer lejt?

Udvarhelyszékre miért nem lehet a megye közpénzéből legalább egy nagyságrendekkel szerényebb, hasonló beruházást elkezdeni? Holott természeti adottságai, gyümölcs, zöldség, állattenyésztési feltételei, gazdasági elmaradottsága, a munkahelyek hiánya indokolttá tenné?

(Megjegyzés: A megyei tanács RMDSZ-es frakciója elutasította ezzel egy időben azt a módosító javaslatunkat, amely egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítését kérte 80 ezer lej értékben, tekintettel a Nyikó felső részének elhanyagolt árvízvédelmi helyzetére, amely újabb tragikus helyzet kialakulását akadályozná meg a megelőzés eszközével.)

6. Indokolt-e 525,00 lejt elkölteni a megyeháza előcsarnokában kiállítási galéria kialakítására?

7. Miből származik a Hargita Népe napilap 74,90 ezer lejes adóssága, tekintettel arra, hogy mielőtt a megye alárendeltségébe vonta az RMDSZ-es vezetés, egy önellátó, független intézmény volt? Javasoljuk egy vizsgáló bizottság felállítását és az intézmény átvilágítását, ennek függvényében a rosszul gazdálkodó kiadó-főszerkesztő leváltását.

8. Az alábbi tanulmányok a tavaly készültek el egyenként 5 ezer lejértékben. Megtekinthetőek-e? „Környezet-tudatosság", „Hogyan tovább közoktatás?" és „Iskolamenedzsment a decentralizált rendszerben"

9. Költhető-e a megye pénze a csíkszeredai Fogászati Poliklinika modernizálására?

(Megjegyzés: Több éves javaslatunk hever a megye elnökének asztalán, amely az iskoláskorú gyermekek fogászati szűrését, nevelését, felvilágosítását szorgalmazza. Az RMDSZ frakció szavazatai leseperték azt a módosító javaslatunkat is, amely a megye arculatának javítására, az önreklámozásra szánt 240 000 lej összegéből 200 000 lejt a szociális pályázatok fejezetbe helyezte volna át, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az Böjthe atya otthonai támogatására lehessen fordítani.)

Nem kaptunk választ arra a kérdésünkre sem, amely azt firtatta, hogy az elnöknek kötelessége-e napirendre tűzni a megyei tanács kiegészítését a tartaléklistáról érkező tanácsok mandátumának igazolásával? Ez a kérdés azért is aktuális, mert Binder Levente megválasztott tanácsos lassan Csillag Péter sorsára jut, aki több mint egy évet kellett várjon arra, hogy elfoglalja a törvény által biztosított helyét. A megyei tanács elnökét csak egy újabb bírósági eljárás útján lehet kényszeríteni a törvényesség betartására? A mandátum igazolás napirendre tűzését joga van megakadályozni egy elnöki túlkapással?

Joggal tevődik fel az a kérdés, hogy politikai alapon joga van-e a megye elnökének több képviselő, akár egy egész frakció mandátumát kétségbe vonni?

A megyei elnök önkényesen levette a március 15. ünnepre vonatkozó javaslatunkat, nem tetszik neki, rendben van, de terjessze a testület elé, történjen szavazás róla, ez lenne a szabályos, törvényes eljárás. Miért kell minden esetben közigazgatási perrel kényszeríteni Borboly Csabát arra, hogy betartsa a törvényt?

Thamó Csaba



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
joskaa
2011-02-10 22:28:01
Hogy létezik Csikszereda kap 1199 ezer lejt mert ö a köszpont és maguknak adják mig Udvarhely csak 464 ezret még elötünk két város.Bunta se Bukarestbe se Budapestre nem jár és még RMDSZ-es is.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."