Itthon » Közélet

Nagy port ver fel a tavaszi por

Levegőnk és ivóvizünk viszonylag tiszta, ám porosak, zajosak az utcáink, kevés a zöldövezet - Székelyudvarhely nem áll jól a környezetvédelmi mutatók szerint.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

_Bedohazi/Flashmob
_Bedohazi/Flashmob
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. február 10., 12:06
0 hozzászólás. 


Amikor a város környezetvédelmi mutatóiról beszélünk, akkor legfőképpen a levegő, a por, az ivóvíz, a zaj minősége és mértéke, illetve a zöldövezetek állapota a legfontosabb témák. Péter Pál önkormányzati képviselővel, az Agora Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport tagjával néztük meg, hogy hogy állunk ezeken a környezetvédelmi frontokon: sajnos nem túl fényesen.

Bedohazi

Habár a levegő minősége javult (megújult a város autóparkja, nincs ólmozott benzin, illetve szennyező ipari létesítmény), a reggeli és délutáni csúcsforgalom nagyon káros hatással van rá. Minden tavasszal és nyár elején hatalmas a por (a tavaly is "nagy port vert fel"). Az évi átlagos ülepedő pormennyiség 15,6 gramm/négyzetméterről 9,1 tizedre csökkent, ám tavasszal és nyár elején a por mennyisége jóval meghaladja ezeket az értékeket. A Nagy-Küküllő vize akkora szennyeződés-dózist kap a városban, hogy átfolyva rajta az I-es, legtisztább kategóriájú folyóvízből II-es kategóriájú lesz - elavult a szennyvíztisztító, sok helyen az esővízcsatornába, s onnan a folyóba kerül a szennyvíz. Az ivóvizünk viszont megfelelő minőségű.

Ami a zajszintet illeti, a város három pontján mért értékek átlagosan 30 százalékkal meghaladják a megengedett, 65 decibelnyi értéket - s nagyrészt ez is a gépjárműforgalomnak köszönhető.

Bedohazi

Az EU-s norma szerint 26 négyzetméternyi zöldövezetnek kell jutnia egy személyre, de Udvarhely ilyen szempontból is rosszul áll: ha a szejkefürdői összefüggő zöld területet is beleszámítjuk, az egy főre eső zöldövezet alig éri el a 17-18 négyzetmétert.

A témáról bővebben olvashatnak a hétvégén megjelenő, ingyenes, Udvarhelyi Hirdető című lapban. Szombattól keresse a postaládájában!

Adatokért kattintson a következő linkre: http://apmhr.ro/rapoarte_anuale_privind_starea_factorilor_de_mediu_in_judetul_harghita-5398


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."