Itthon » Közélet

Egész Udvarhelyt ütötték arcon

A tavaly áprilisban történt verekedés utáni pereskedés a végéhez ért – a bíróság alapfokon Szabó Zoltánnak adott igazat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 17., 17:05
4 hozzászólás. 


Ahogy erről már beszámoltunk 2010. április 23-án Székelyudvarhely központjában a Kőkereszt téren, saját kávézója előtt bántalmazták Szabó Zoltánt, aki több tettes ellen tett feljelentést a székelyudvarhelyi rendőrségen, most született ítélet az ügyben. A bíróság hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és 500 lejes pénzbírságban részesítette Ö.D.-t, aki többedmagával 2010. áprilisában bántalmazta Szabót.

„Folyamatos incidensekkel - közúti zaklatás, kocsmai rendbontás, kocsmai lopás - kezdődött az ügy" – mondta honlapunknak Szabó, majd hozzátette: „ami után kitiltottam a kocsmából, mert elloptak egy képet, az úton inzultáltak, utánam kiabáltak – szégyenérzetem volt".

Az ügy tettlegességig fajult, amikor 2010. április 23-án Ö.D. és három társa autóval állták útját az éppen kocsmájába igyekvő Szabó Zoltánt. A helyszínen kialakult veszekedés verekedésbe torkolt: Szabót többen ütlegelték, még egy fejsze is előkerült, ebből is kapott, közben a bántalmazott eltörte Ö.D. orrát. Egyébként később a bíróság ebben az esetben is neki adott igazat – önvédelemből tette.

Mondjunk nemet az erőszaknak

Az ügy kapcsán az EMNT Udvarhelyszéki Szervezete és honlapunk elindította a Mondjunk nemet az erőszaknak! című petíciót, melyet 1402 személy írt alá elektronikusan. A felhívás városunk közbiztonságának javítása érdekében született, amelyet egy lakossági fórum is követett, ám látható eredmények azóta sem születtek...

A kiérkező rendőrök figyelmét Szabó hívta fel a fejszére, amit az incidens után megpróbáltak megkeresni, ám ennek már hűlt helyét találták.

Szabó megtette az ilyenkor szükséges lépéseket és feljelentette támadóit. 3-4 nap után ők megkeresték a kiegyezés reményében, de a sértett bíróságon kereste igazát, bár tudta nem lesz rövid és egyszerű az ügy.

„Közvetlenül a történtek után az egész társaságot feljelentettem és egy jelképes összeget, 1000 lejt kértem kártérítésnek" – emlékszik vissza Szabó, majd hozzátette: „Közben, az eset utáni 58. napon engem is feljelentett Ö.D., aki 3000 eurót kért volna az orrtörésért, de a bíróság elutasította vádjait. Ekkor gondoltam arra, hogy legyen a követelésemből 10000 lej - persze ez nem a pénzről szólt, hiszen egyik felét egy alapítványnak, a másikat a színháznak adtam volna."

Időközben a kávézótulajdonost újból megkeresték a peren kívüli megegyezés reményében, de Szabó tántoríthatatlan maradt. Több mint 12 tárgyalás volt az elmúlt szűk évben mire a bíróság ítéletet hirdetett: ezek szerint Ö.D.-t hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, valamint 500 lejes pénzbírságot is kell fizetnie.

„Jelzés értékű ez az eset, nem azért mert velem történt, hanem azért, mert odáig fajult a bűnözés városunkban, hogy fényes nappal bántalmazhatnak bárkit az utcán. Nem engem, hanem egész Udvarhelyt ütötték arcon" – mondta Szabó Zoltán. Arra a kérdésünkre, hogy elégedett-e az ítélettel a következőket felelte: „Elvileg igen, mert az én problémám megoldódott, de sajnos őket ez nem állítja meg semmiben, valahol a számonkérés elmaradt, nem történt hatékony lépés."



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zoltransil
2011-02-17 18:07:39
Nagyon halovanynak tartom a buntetest amit kaptak a bunozok. Sajnos ezzel az esettel a birosag megint precedenst teremtett hogy lehet nyugodtan garazdalkodni Udvarhelyen mert a melto buntetes elmarad.
Mi kellett volna hogy levagjak fejszevel Kobra fejet hogy lecsukjak oket?
Minek kell mindig tragedia tortenjen miert nem lehet megelozni azt??? Jelen esetben ezen ketes egyenek bebortonzesevel.
avatar
tubarozsa
2011-02-17 18:52:05
büntetés?
Én láttam ezt a verekedést és állithatom
vérfagyasztó volt(a rengőrségnek én tele-
fonáltam).Kis hiján mullott ,hogy nem mészárolták le a bárost.Szomoruan olvastam
a cikket a végkifejletről.Sajnos a román
törvény (udvarhelyi?)ennyirre védi az állampolgárok biztonságát.500 lejt ér egy
hajszálon életbemaradt ember élete.
Ezekután csoda ,hogy nem ő kapta a büntetést a védekezésért hiszen nálunk ez a megszokott igazságtétel.
avatar
kisjoco
2011-02-17 19:47:32
Jo reggelt uh az iteletet meg februar 8-dikan hoszta a birosag. A hargita nepeben olvastam, hogy kako het honap felfuggesztett bortont kapot, a masik cigany a fejszes tamado kapot otszaz lejt.
avatar
kszl
2011-02-18 09:34:31
Aki mer az nyer. Innen latszik ha szorul a hurok bekulni szeretnenenk

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."