Itthon » Közélet

Március 15. - legyen ünnepnap Udvarhelyen!

A polgári frakció március 15. ünnepnappá nyilvánítására vonatkozó javaslatát a holnapi tanácsülésen terjeszti elő, ennek indoklását az alábbiakban olvashatják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

mpp_0701
mpp_0701
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 17., 17:22
0 hozzászólás. 

Mint köztudott, Romániának jelentős számú más nemzetiségű állampolgára van. Ezek nemzeti identitásának a megőrzésére saját bevallása szerint jelentős erőfeszítéseket tesz az állam, illetve annak különböző intézményei. Köztudott, hogy a más nemzetiségűek szabadon használhatják anyanyelvüket a közigazgatásban, amennyiben egy adott településen a létszámuk meghaladja a 20%-ot. Hasonlóképpen azon településeken, amelyekben jelentős számban élnek valamely nemzeti kisebbség tagjai, a település nevét annak bejáratainál az illető kisebbség nyelvén is feltüntetik. Végül, de nem utolsósorban jogszabály intézkedik arról, hogy a nemzeti kisebbségek tagjai nemzeti ünnepeiken szabadon használhassák nemzetük jelképeiket.

Szintén jogszabály tilt Romániában mindenféle diszkriminációt, beleértve a származás, valamely nemzeti közösséghez való tartozás alapján való negatív megkülönböztetést.

mpp_0701

Fotó: archív

Tudva azt, hogy december elseje, a románság nemzeti ünnepe egyben munkaszüneti nap is Romániában, a fentiek figyelembevételével egyértelmű, hogy a Romániában élő nemzeti kisebbségek számára is biztosítani kell azt a jogot, hogy nemzeti ünnepük egyben munkaszüneti nap is legyen, hisz nem lehet igazi ünnep egy hétköznap, amikor a gyermekek iskolába, a felnőttek meg munkába kell siessenek már kora reggel.

A hely közigazgatásról szóló törvény 3, 4 és 5 cikkelye értelmében a választott helyi hatóságnak (esetünkben a községi képviselőtestületnek) kizárólagos joga szabályokat megállapítani minden olyan területen, amelyre vonatkozóan a kormány vagy a parlament nem alkotott magasabb szintű jogszabályt. Mivel helyi jellegű hivatalos ünnepekre vonatkozó törvény, kormányhatározat vagy kormányrendelet nem létezik, ezért az említett jog kiterjed erre a területre is, következésképpen a helyi képviselőtestületnek joga van ilyen téren határozatot hozni. Kérjük tehát a képviselőket, hogy mérlegelve a fennebb felsorolt érveket, fogadják el a mellékelt határozat-tervezetet, amely Székelyudvarhelyen helyi jellegű hivatalos ünneppé teszi március 15-ét, a magyarság nemzeti ünnepét.

Székelyudvarhely, 2011. február 15.

Balázs Árpád, tanácsos, MPP
Sebestyén Csaba, tanácsos, MPP
Fóri Györgyi, tanácsos, MPP
Molnár Miklós, tanácsos, MPP
Szász Jenő, tanácsos, MPP
Mike Levente, tanácsos, MPP
Tókos Szabolcs, tanácsos, MPP
Gálfi Árpád, tanácsos, MPP
Orbán Balázs, tanácsos, MPP


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."