Itthon » Közélet

Nincs költségvetés, Bunta az ördöggel is egyeztetne

Kurtán-furcsán ért véget a városi tanács februári ülése: nincs még költségvetése Székelyudvarhelynek, ám a városatyák egy része elfogadott néhány javaslatot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules1802
tanacsules1802
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA / SZASZA
2011. február 18., 14:25
6 hozzászólás. 

Hosszúra tervezték a február 18-i tanácsülést, ehelyett váratlan fordulatokban gazdagra sikerült. Az ülés célja Székelyudvarhely 2011-es költségvetésének elfogadása volt, ám Jakab Attila Zöld-párti tanácsos kijelentette, addig nem hajlandó szavazni a kérdésben, amíg nem kapnak valamilyen garanciát az RMDSZ részéről, hogy a városnak több pénzt biztosítnak a megyei költségvetésből az első adandó alkalommal.

Ennek apropóján egy rövid szünet után a tulipános frakció kijelentette, egyelőre nem tartják lehetségesnek a büdzsé elfogadását, így az ülést vezető Benedek Árpád-Csaba felfüggesztette azt, a polgármester pedig visszavonta az általa előterjesztett napirendi pontokat. Az RMDSZ ezután - a polgármesterrel egyetemben - testületileg elhagyta a termet, ám a polgáriak és a zöld-párti tanácsos maradtak és elegen is voltak ahhoz, hogy egy új ülésvezető megválasztása után határozatokat hozzanak.

tanacsules1802

Jakab Attila ismét a mérleg nyelve

A napirendi pontok közül a Nicolae Bălcescu és Rét utcákat összekötő útszakasz beruházási munkálataira vonatkozó és a március 15-t helyi jellegű, hivatalos ünnepé és szabadnappá való nyilvánító tervezeteket el is fogadta a tíz városatya, valamint a különfélékben is felszólaltak – jobbára a sajtónak, hiszen a kérdések címzettje, Bunta Levente, már nem volt a teremben.

A berekesztett tanácsülésről, és a hogyan továbbról kérdeztük a polgármestert.

Miért függesztették fel a mai ülést?

Az elmúlt időszakban az MPP viszonyulása miatt nem lehetett ésszerűen együttműködni: bármilyen javaslatunk volt, csak gátolni tudtak és megpróbálták megakadályozni mindazt, ami a közösség érdekében történt volna. Gondolok itt a körforgalomra, amikor jelentgettek és próbálták a tanácsi határozatot megakadályozni. Látjuk, hogy a körforgalom jó. Legutóbb arról győződtem meg, hogy a város működésének ellehetetlenítésére törekednek – személyes indíttatásból, vagy sötét pártpolitikából nem tudom. Amikor minden évben szeretnénk 43 milliárd régi lejre utat javítani (amiből 7 milliárd tartozás az előző időszakból), akkor ők elvennének 40 milliárdot. Gyakorlatilag nem hagyják, hogy betömjük a gödröket a városban.

Elvennék a távfűtés szubvencióját, amivel mintegy 10 ezer embert hagynának fűtés nélkül, ha az történne, amit az MPP-sek szeretnének. Ilyen körülmények között nem lehet belemenni egy költségvetési vitába, amikor hiányzik a mérleg nyelve és tudjuk, hogy az álláspontok olyan messze vannak, mint Makó Jeruzsálemtől. Nincs mit tenni, tudomásul kell venni, hogy a Zöld-párti tanácsos ebben az esetben diktál. Az a véleményem, hogy minél hamarabb egyeztetnünk kell, hiszen annak a veszélye is fennáll, hogy ha nincs költségvetés, akkor nem tudnak majd hivatalból kiutalni fizetéshez szükséges pénzeket a tanároknak, vagy zárolják a város számláit. Le kell ülnünk és elsősorban a zöldekkel megtárgyalni, hogy mi az elvárásuk, hogyan lehet ezen a helyzeten változtatni.

tanacsules1802

Bunta akár az ördöggel is egyeztetne

Mi a következő lépés ebben az ügyben?

Egy szervezetnek vagyunk a tagjai. A szervezettel szemben a zöldeknek elvárása van. Van egy városi elnök, akivel megbeszéljük ezeket a kérdéseket és a városi szervezet javaslatai alapján lépünk tovább. Az én javaslatom az lesz, hogy minél hamarabb leüljünk a zöldekkel városi, és ha kell megyei szinten egyeztetni. El kell mozdítani a helyzetet erről a holtpontról.

Az MPP-vel is egyeztetnek?

Ha szükséges, akkor igen. A politika ilyen: ha kell, az ördöggel is.

Az ügy kapcsán az RMDSZ frakció vezetője, Benedek Árpád-Csaba honlapuknak a következőket nyilatkozta: „időközben kezdeményeztük, hogy kezdődjön el a tárgyalás-sorozat. Első lépésben, holnap a zöld-párti tanácsossal találkozunk, de azt sem tartom kizártnak, hogy jövő hét elején az MPP képviselőivel is egyeztessünk. Reméljük egy hét alatt le tudjuk mindezt bonyolítani."


6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nulla-tolerancia
2011-02-18 15:05:51
Bunta már rég egyeztet az ördöggel, erről majd a Jóistennel számol el. Ott pedig nincs hazudozás, csúsztatás.
avatar
gazsi
2011-02-18 16:10:08
Ha az udemere a város érdekét nézné teljesen normálisnak kellene tartsa az egyeztetést úgy az mpp-vel, mint a zölddel. És ezt nemcsak egy ilyen csúfos bukás után, hanem mindig. Ha egy tisztességes költségvetéssel állnak elő, előre leegyeztetik mindegy, hogy a zöld szavaz vagy sem. Csakhogy amikor vaj van a fejünkön nehéz ám napra állni.
Én egyébként a fotó alatti szöveget leegyszerűsíteném így: Jakab Attila a nyelv.
avatar
szp
2011-02-18 20:03:37
liberális démon
Az lenne az ideális ha nem a démonnal egyeztetne az UDMRÉ frakcijó hanem az emberekkel, akik megválasztották. Az is jó lenne ha Szász Jenő és csapata önértékelőt tartana, és végre a város érdekében tenne valamit. Elég volt a csicskákból akik a vezérükért képesek bármire. Tanácsos "urak" , ez már a XXI század és nem a XX-ik amikor még az emberek hittek a manipulatív etetésnek. Nagyon érdekes, hogy Csaloka és Templom utcai felujításokat szorgalmaz az ex polgármester. Talán nem véletlen igaz?????
avatar
Krisztián
2011-02-18 20:04:37
Magabiztos a polgármester, meg se próbálja az egyeztetést a MPP-vel ,miét mitől ez a gőg? Azokat is megválasztották, ez a demokrácia.
avatar
szp
2011-02-18 20:32:00
liberalis
Az MPP-t is megvalasztottak, igen 4 evre. Azert valasztottak meg vazeg hogy a varos erdekeben dolgozzanak, es nem azert hogy opportunizmust gyakoroljak, es az akadekoskodast mint olyan,. 2012-tol mashogy fog mindez tortenni. Mert az emberek mast akarnak.Vilaglik?
avatar
boglarka
2011-02-19 10:53:36
Ha az mpp mindig nem tenne akadályt a küllők közé, akkor nem kellene állandóan őket instálni, de hát akkor úgy-e nem is hallanánk róluk! A szakbizottsági ülések szerintem arra valók, hogy ott egyeztessék az álláspontokat, ne a sajtótájékoztatón ágáljanak, vagy ellehetetlenítsék a város működését. de hát már megszokhattuk volna tőlük, hogy nekik ez a céljuk. Ami pedig a napra való kiállást illeti, szerintem Jenő oda se állhatna ki, mint ahogy a város elé sem mer kiállni (hogy elszámoljon a vagyonával), mert nem csak a vaj olvadna le a fejéről.Buntának legalább van kiállása, nem úgy, mint az exnek.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."