Itthon » Közélet

Stop a tranzit turizmusnak! – munkába lendült a Székelyudvarhelyi Akciócsoport

Jellegzetes, egyedi és hiteles, a turistákat vonzó és helyben marasztaló udvarhelyi turisztikai arculat kialakítása – ez állt a Székelyudvarhelyi Akciócsoport első fórumának fókuszában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/akciocs2302
Itthon_Kozelet/akciocs2302
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. február 23., 17:50
2 hozzászólás. 

Kevés pénzből, sok fantáziával, életet lehelni az udvarhelyi turizmusba! Legyen a város turisztikai célpont és ne csak egyéjszakás szállás az idelátogatóknak! Aktuális, minden udvarhelyit érintő, nem új keletű helyi „betegségre" akar gyógyírt találni a Székelyudvarhelyi Akciócsoport. A kezdeményezők, akik „nem a spanyolviaszt akarják feltalálni", nagy fába vágták a fejszéjüket. Annál is inkább, mert a felbuzdulás sem új, és a korábbi hasonló jellegű, nagy hévvel elindult, majd valamilyen oknál fogva sorra kifulladt hasonló jellegű próbálkozások miatt jogos a szkepticizmus.

Mindezek fényében meglepő, hogy közel félszázan gyűltek össze a Septimia konferenciatermében és a tanácskozás is eredményes volt. Elsősorban azért, mert a résztvevők igen széles skálát képviseltek. A polgármesteri hivatal, a római katolikus egyház, a helyi civil szervezetek, alapítványok, egyesületek, kulturális intézmények, vállalkozók jelenléte egyértelműen bizonyítja, hogy a helyi turizmus gyógyítása valóban nem csak a vendéglátósok, szállásadók szűkebb körének szívügye, és közvetlenül vagy közvetetten mindenki érintett a témában.

Itthon_Kozelet/akciocs2302

A más-más egyéni érdekeket, szempontokat képviselők egyhangúan jónak, hasznosnak találták a kezdeményezést, de természetesen a fórum forgatókönyve a sokszínűség jegyében alakult. Bár az elején kicsit döcögve indult a purpárlé, végül rengeteg ötlet, javaslat hangzott el, sorra mindenki kifejtette az egyes elképzelésekkel kapcsolatos pro és kontra véleményét. Bevezetőként a társaságot összeverbuváló „főakciósok", Hajdó Noémi és Fazakas Szabolcs mutatták be egy rövid prezentációban a múlt heti sajtótájékoztatón már ismertetett, nagyrészt Fazakas ötletein alapuló, konkrétan megvalósítható példákat, vázolták az akciócsoport céljait, terveit. A város egyedi és jellegzetes „mutogatható" pontjainak – Székely Támadt vár, a Jézus kápolna, a Szejkefürdő – előtérbe helyezését célzó ötletek nagy része elnyerte a tetszést, de természetesen a kivitelezés mikéntjére vonatkozó álláspontok különböztek. Abban nem volt ellentmondás, hogy a silány 1,2 nap/turista udvarhelyi statisztika felturbózásához nem elég a látvány(osság) és nem elég a minőségi szolgáltatás – a város közbiztonsága csapnivaló, a világhálón népszerűsített „udvarhelyi imidzs" sem fest jó képet Udvarhelyről – ezeken kell mindenképpen javítani.

„A város rossz megítélését egyrészt a helyi politikumnak köszönheti, ezért az elmúlt évek botrányos csatározásai miatt esett szégyenfolt tisztára mosása a helyi politikusok feladata, felelőssége " – fogalmazta meg véleményét Nagy Pál, színházigazgató, az EMNT udvarhelyszéki szervezetének elnöke. A jó hírnevet nem öregbíti és a turistabuszokat lerohanó, megrongáló, kifosztó, a turistákat kizsebelő vagy éppen „idegenvezető" kolduló cigány gyermekek hada.

„Mondjuk ki, ha tetszik, ha nem, Udvarhelyen rendőrség nincs. Amíg ez a probléma nem oldódik meg, addig nem beszélhetünk egy kellemes arculatról, ami idevonzza a turistákat" – fogalmazta meg saját tapasztalatán alapuló véleményét a Szent Miklós plébániatemplom plébánosa, Mátyás Károly főesperes. Hozzátette: helyesli és támogatja azt, hogy a római katolikus egyház tulajdonában levő műemlék, a Jézus kápolna (és nem a köztudatban helytelenül meggyökerezett Jézus szíve kápolna) bekerüljön a helyi turisztikai látványosságok sorába – a teljes komplexum felújításának tervei készen vannak, az anyagi forrásokra pályáztak.

Itthon_Kozelet/akciocs2302

A plébániatemplomhoz vezető lépcsősor befedésének ötletét elvetették, de az ifjúsági házig vezető fedett lépcsősor, az ún. „jezsuita- lépcső" visszaállításának tervét megfelelőnek találták. A Szejkefürdővel kapcsolatosan többek közt Jakab Attila tanácsos, az UFF képviselője fejtette ki véleményét. „A Borvizek útja úgy tűnik, kútba esett" – mondta Jakab, de ígéret van arra, hogy a mofettát rendbe teszik és elkészül a kerékpárút is. Ez fontos, hiszen a Szejkére látogatók így könnyen és biztonságosan meg tudják közelíteni a közelben levő Ugron kápolnát. Tankó Ágnes, az Ugron Alapítvány képviselője elmondta: a Székely Kálvária utolsó stációjának helyszínét, a magántulajdonban levő Ugron kápolnát évente rengetegen meglátogatják – a kápolna továbbra is nyitva áll mindenki előtt, illetve az Ugron Alapítvány támogatja az akciócsoport minden olyan kezdeményezését, amely céljaival harmonizál az alapítványi célokkal.

A hagyományőrzés fontossága kapcsán került képbe az Artera Alapítvány, Lőrincz Zsuzsanna szerint a Míves Emberek Sokadalma élő példa, hogy kevés pénzből is lehet specifikus udvarhelyi rendezvényeket szervezni, illetve azt is hozzátette, hogy a megújuló Artera-ház és annak szolgáltatásai szintén a „turistafogást" célozzák. Kelemen Dénes, az UKKSZ vezetője külföldi, olcsó és egyszerűen kivitelezhető trükkök „lemásolását" illetve a szövetség szakmai konferenciáit ajánlotta a jelenlevők figyelmébe. Szerinte fontos, hogy „mire alapozzák a helyi turizmust", illetve az is, hogy a helyi szolgáltatók egész Székelyföldben gondolkozzanak.

„A baj, hogy jelenleg nincs arca, identitása a helyi turizmusnak, nem autentikus, nem hiteles", a szolgáltatások terén nincs, vagy nem jó az együttműködés, ezért sok estben komoly fejtörést jelent, hogy milyen napos programot ajánljanak a vendégeknek, az unatkozó turista pedig elmegy – foglalta össze tapasztalatait Verzár Lóránd, a Septimia igazgatója, a fórum házigazdája. A témához kötődött Geréb László, a MÜTF igazgatójának az a minőségi szolgáltatásokkal kapcsolatos jó híre, hogy a főiskola szeptembertől Turizmus és idegenforgalom szakot indít a Budapesti Gazdasági Főiskola szakmai támogatásával.

„A bőség zavara a legnagyobb akadály" – fejtette ki véleményét Pécsi Kolumbán Imola, aki a Tradition Egyesületet képviselte. Az egyesületnek köszönhetően tetőtől talpig felöltöztetett Hagyományőrző Székely Huszárezredre – amit Györffy Árpád  képviselt – egy komoly és konkrét feladatot szabtak a résztvevők - így nem csak „szövegeltek", de egy konkrét közös házi feladat megoldását is felvállalták. Fazakas Szabolcs ötletére, hogy a helyi hagyományörző huszárokkal együttműködve a Székely Támadt vár előtt szervezzék meg az egyedi attrakciónak számító székely őrségváltást, mindenki rábólintott. Valós a remény, hogyha minden jól megy, és az akciócsoport terveit teljes mértékben támogató Haáz Rezső múzeum szakembereinek illetve a csoport tagjainak, valamint a városvezetés segítségével (is) elkészül az "őrök"  korhű ruházata is, akkor az idei Városnapok zárónapján már az udvarhelyiek  és a turisták is szemtanúi lesznek az első székely várőrségváltásnak.

Itthon_Kozelet/akciocs2302

A Székelyföldi akciócsoport első fóruma – bár a szervezők csupán ötletbörzének, ismerkedésnek szánták – konkrétummal zárult. A résztvevők megegyeztek abban, hogy hosszú távú együttműködésben gondolkodnak, kéthavonta tanácskoznak, és jövő héten megalakítanak egy munkacsoportot, amely az  elhangzottak alapján elkészíti a város rövid- és hosszú távú turisztikai stratégiáját.

Az akciócsoport továbbra is nyitott mindazok előtt, akik szívügyüknek tekintik azt, hogy a turisták ne menekülőre fogják, hanem otthonosan érezzék magukat városunkban-és mi is "itthon legyünk benne".


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2011-02-23 17:58:44
A Szekely tamadt varat kellene helyretenni. Mas nyugati varos ha ilyen latvanyosagga lenne mint ez mar reg elsoosztalyu latvanyossagot csinalt volna. Csak ott egy iskol a kozepen. Szep...Meg ezen kivul is Szekelyfold tele van latvanyosaggal amit nem hasznalunk ki. Nugaton ennel kevesebb alapanyagbol jobb cuccot csinalnak mint mi.
Elso dolog, h a Var kozepebol a Sulit ki kell koltoztetni !!!
avatar
Krisztofor Bonifácevics
2012-08-17 21:07:36
A cigányoktól kellene valahogy megszabadulni! Csakhát..........

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."