Itthon » Közélet

Ismét költségvetés készül

Ismét összeül tanácskozni Székelyudvarhely vezető testülete, a téma még mindig az idei költségvetés – egyelőre még kétséges, hogy születik-e határozat az ügyben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tanacsules1802
tanacsules1802
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. február 24., 19:22
1 hozzászólás. 

Amint az várható volt a pénteken, fölöttébb furcsán véget ért tanácsülés után, ez a hét a város költségvetése körül forgott minden politikai szervezet háza táján. A polgáriak kezdték a sort, akik kedden ismertették a költségvetés módosítására tett javaslataikat. Ezek szerint az MPP a biomasszás kazánokra, az útjavításokra és az új körforgalomra szánt összegeket rövidítené meg, a megtakarítást pedig a Bethlen-lakótelepi park, a Templom és a Kuvar utcák, valamint a városi piac felújítására költenék. Szintén nagyobb összeget szánnak a Tamási Áron Gimnázium felújítására, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola költségvetését a mozi épülete nélkül képzelik el (ennek átadására még nem született tanácsi határozat).

Szasza

Nem maradt ki az üzengetésből a megyei tanács feje sem: Borboly Csaba arra buzdítja a városatyákat, hogy fogadják el a költségvetést, valamint azzal érvel, hogy „a megyei tanácstól követelt mintegy 60.000 euró Székelyudvarhely költségvetésének töredékét" teszi ki, véleménye szerint ez nem bír nagy befolyással a városi büdzsére.

A polgáriaknak, valamint a Zöld-párti Jakab Attilának címzett levélre menetrendszerűen érkeztek a válaszok: az MPP háttéralkut feltételezett a zöldek és az RMDSZ között, valamint értetlenül állt a jelzett hatvanezer euró említése fölött. A polgáriak a Zöld Pártot teszik felelőssé a kialakult helyzetért, hiszen ők azok „akik „alamizsnáért" cserébe (...) hajlandóak megszavazni az előterjesztett költségvetést".

Szasza

Időközben az EMNT is megszólalt az ügyben: ők a Zöld Párt álláspontját támogatják és felszólaltak folyamatos torzsalkodás, civakodás és a botrányoktól hangos tanácsülések ellen. Nagy Pál, a szervezet udvarhelyszéki elnöke szerint „ahelyett, hogy a tanácsosok egyeztetnének, meghallgatnák a normális javaslatokat és egy közös megoldást keresnének, elkezdődik a sárdobálás, Borboly Csaba is üzenget, butaságról, rosszindulatról beszél, az MPP-sek azt mondják, hogy gyalázatos politikai alku áll a háttérben. Mindenki a saját felelősségét gyorsan megpróbálja arra az egy emberre rákenni, aki azt mondja, hogy nem elfogadható, hogy Udvarhely ilyen gyalázatos módon részesüljön a leosztásban".

Legvégül a mérleg nyelveként számon tartott zöldek is sajtótájékoztattak: ők szintén nem értik az emlegetett 60.000 eurót, nem tudják, honnan származhat az összeg. A párt képviselői elmondták, azt szeretnék, ha a megyei tanács legalább egy nagy projektet támogatna a városban, mint például a szeméttelep felszámolása. Ugyanakkor megértették, hogy Borboly nem szereti Udvarhelyt, de nem tűrik el, hogy kioktassa őket. Ezzel együtt Jakab Attila kifejtette, amennyiben holnap reggelig nem kapnak írásos ígéretet arra, hogy kiegészítik az udvarhelyi költségvetést a megyeiből, a Zöld-párti tanácsos nem is vesz részt a tanácsülésen.

Szasza

Jakabtól megtudtuk, javaslataik nagy részét (a kulturális és oktatási intézmények működési feltételeinek biztosítása, a Bethlen-lakótelepi park és szökőkőt kivitelezése, valamint a szeméttelep felszámolásának, a központ kábelmentesítésének, valamint a Küküllő-parton egy bicikliút létesítésének tervezése) sikerült belefoglalni a költségvetésbe, a 25-i tanácsülésen már ezt a változatot terjesztik elő. Amennyiben addigra megérkezik a megyei, írásos ígéret, készek támogatni a 2011-es költségvetést.

A tanácsülés végkimenetelét nehéz megjósolni, sok múlik a megyei tanács hozzáállásán is, de – szokás szerint – parázs vitákra most is lehet számítani. Egy biztos: a pénteki, rendkívüli tanácsülésről élő szöveges közvetítést olvashatnak oldalunkon.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2011-02-24 20:39:20
Béna banda az egész brancs, de udvarhelyiek választották nyűgnek, tehát ezt érdemlik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."