Itthon » Közélet

Több alkalmazottját hagyja lakás nélkül a Total Consulting

Ma délelőtt a pórul járt alkalmazottak egy része gyülekezett a cég irodája előtt, megoldást remélve több hónapja elmaradt fizetések és a cég hitelkeretét fedező lakásaik ügyében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

2011_Egyeb/0303_Total_Consulting
2011_Egyeb/0303_Total_Consulting
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. március 03., 15:18
14 hozzászólás. 

Legalább húsz károsult munkatárs gyűlt össze a Bethlen Gábor utcai iroda előtt, honlapunknak az előzményekről Cs. L. számolt be, aki maga is érintett az ügyben és jelenleg is árverezik a lakását.

„A cégnél 2006-tól dolgoztam, egészen 2010 június 15-ig, azóta munkanélküli vagyok. A Bartalis Barna által vezetett Totalt Consulting építkezési vállalatnál az elején minden jó volt. Mint egy nagy család, úgy működtünk, rendben voltak a fizetések, jó volt a hangulat. A főnök arra kért 2007 áprilisában, hogy néhányan tegyük be a lakásainkat garanciába, hogy a cégnek nagyobb hitelkerete legyen, s ezáltal nagyobb liciteken tudjon részt venni. Én úgy kerültem bele, hogy egy valaki visszalépett.

Amikor láttam, hogy a többiek is ekkora áldozatot hoztak, én is betettem a lakást, hogy a cég javát szolgáljam. Azon a szerződésen hét lakás volt és tudomásom szerint ezeken kívül még kettő lett fedezetbe téve. A lakásokat egy évre tettük garanciába. Amikor lejárt az egy év a főnök megkért még hosszabbítsunk egy évet, megtettük. Nem a haszon érdekében cselekedtünk, hanem jó volt a munkahelyünk és szerettük volna, ha ez így is marad. Ezért nekünk semmilyen plusz nem járt.

2011_Egyeb/0303_Total_Consulting

Aztán 2009-ben már érződött, hogy a cég nem megy olyan jól és 2010-re látszott, hogy nagy a baj. 2009 áprilisától, már csak dolgozni jártunk be, fizetést nem kaptunk. Amikor lejárt a második garanciaidő, akkor már meg sem kérdezett a főnök, hanem kijelentette, hogy meg kell hosszabbítani ismét a fedezetet."

"Én már nem akartam folytatni ezt és ki szerettem volna venni a lakásom, de a bank azt mondta ki kell fizetnem a lakás árat ha visszalépek. Erre természetesen nem volt pénzem és mint utólag megtudtam, a cégnek lett volna kötelessége ezt automatikusan kifizetni." – számolt be egy másik érintett.

„Végül postán kaptuk a hivatalos értesítőt, 2010 karácsonyának napján – folytatta Cs. L. érintett – hogy a lakásaink a bank nevére kerültek és árverésre bocsátják őket. Bartalis még ekkor is nyugtatott, hogy ne idegeskedjünk, mert a bukaresti fő megbízónk a CNI (Compania Națională de Investiții) fizetni fog és ahogy bejön a pénz kiváltja a lakásokat. Az első árverés február 24-re volt kiírva, de mondanom sem kell hiába ígérgette utolsó percig, hogy meglesz a pénz. Azzal volt szerencsénk, hogy senki nem jelent meg a liciten. Viszont április 14-én lesz a következő, amikor már 25 százalékkal olcsóban fogják hirdetni és akkor félő, hogy az utcára kerülünk. Végig félre voltunk vezetve."

2011_Egyeb/0303_Total_ConsultingHamis számlák, amit a cég állított ki

„A cég számláján volt 520 ezer lej, bíztunk abban, hogy majd ebből kiváltják a lakásainkat, de ez a pénz eltűnt. A cég sportcsarnokokat épít, így mindig van a befektetésnek egy bizonyos százaléka, amit visszatartanak és csak akkor kapjuk meg, ha munkát egy év múlva leellenőrizték és az megfelelt. Ezekből gyűlt össze ez a pénz, amit Bartalis közben ilyen-olyan indokokkal kivett a számláról, olyan építkezések finanszírozására, amit már rég nem mi csináltunk. A cég ellen csődeljárás indult, mégis a határidőket addig húzták, amíg sikerült a cégből az összes pénzt eltüntetni" – mesélte tovább egy harmadik személy, aki szintén érintett az ügyben.

A történetben többen vannak, akik hónapokon keresztül dolgoztak és nem kaptak fizetést és nyolcan a lakásukat veszíthetik el. A cégnek még négy elvégzett munka után van visszatartott garanciapénze, ami körülbelül 80-100 ezer lej lehet. Igazából csak töredéke az eddigi károknak, de nem szeretnék ha ez is nyomtalanul eltűnne a cégből.

Az esettel kapcsolatosan a cég székhelyén is próbáltunk érdeklődni, de nem álltak szóba a média munkatársaival (többek között a Realiteta TV és a TVR tudósítóival sem), inkább kitessékeltek.

A rendőrség sem mutatott hajlandóságot, hogy az ügyben tájékoztassanak, annyit megtudtunk, a cégnek tavaly volt néhány aktája, idén egy adócsalási eljárás folyik ellene.

2011_Egyeb/0303_Total_ConsultingNagy értékű érvénytelen számlák

A kérdésre, hogyan jutott idáig a cég, így nyilatkozott egy szintén a lakását féltő érintett: „Szerintem Bartalis a felelős, mert hanyagul kezelte a felvett pénzeket. A bukaresti fő munkaadó cég, a CNI munkatársainak szervezett kirándulásokat több ízben Egyiptomba, Görögországba, a Maldív-szigetekre vagy éppen Mauritiuszra és olyan javakkal ajándékozta meg őket, mint Volkswagen Tuaregek vagy egy Mini Cooper. Talán ezért fogunk mi az utcára kerülni".



14 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
geo
2011-03-03 16:03:29
Hm, kemeny, s ez is Udvarhelyen tortent mar megint...S megint hallgat a rendorseg...Emberek, itt utcara kell vonulni, tomegesen, es elhajtani a csalokat, koruptakat. Mas megoldas nincs. Tomeg mindig gyoz.
avatar
zterex1
2011-03-03 17:08:30
Az okos ember más kárán tanul. Ez a lecke kipipálva.
De vajon még hány átverés van Udvarhelyen?
avatar
gyopi35
2011-03-03 17:46:41
S a munkások bére az hol marad? Arrol senki egy szot nem szol.Hogy a munkás dolgozot meg dolgozot, majd fizetést nem kapot azzal senki nem foglalkozik? Pedig ő is ugyanugy károsult.
avatar
taylor
2011-03-03 18:29:16
Errol egy 10000 oldalas konyvet lehetne irni. Lennenek benne rendorok, artatlan munkasok, penzugyorok es olyanok is akiket meg fogunk latni a valasztasi kampanyban a plakatokon. Ez egy tipikus roman sztori szekely foszereplokkel.
avatar
blazsek
2011-03-03 19:12:45
Nem ismerem a TC céget, csak töprengek azon, hogy vajon tényleg csak a cég iránti lojalitás vezérelt 8 alkalmazottat is egyszerre, hogy jelzálogba adja a lakását? Vagy elhúzták előttük a mézesmadzagot, kamat (a piaci többszöröse)vagy hatalmas prémium képében? Ennyire nem ismerték az embert, akinek dolgoztak vagy a kapzsiságuk felülkerekedett, hogy teljes vagyonukat föltették egy lapra? Ha már jelzálog, miért nem saját üzletet indítanak belőle? Ez tiszta kaszinójáték. Sajnálom őket. Remélem mások legalább tanulnak az esetből. :(
avatar
möjszömbágpulá
2011-03-03 22:25:24
Blazsek jól mondja...nem karitatív jelleggel történtek a jelzálogosítások. Egyik közgazdász-jogász nagyfejű lakástulajdonos sem meri ezt elismerni. Jó bolond lett volna A Totál konzultingos szaros, ha nem lép meg a madarak pénzével. Így van, a kapzsiság...a gödörben még mélyebbre ásva.

Az ész, na az hiányzik. Minden egyéb megvan. Mehetnek valamleyik sporcsarnokba , ott van minden, ami az élethez kell.
avatar
kszl
2011-03-04 07:12:59
Recept


Hogyan szerezzunk egy rakaspenzt?

Atverjuk a hiszekeny embereket....
avatar
kszl
2011-03-04 07:13:44
re:
avatar
geo
Hm, kemeny, s ez is Udvarhelyen tortent mar megint...S megint hallgat a rendorseg...Emberek, itt utcara kell vonulni, tomegesen, es elhajtani a csalokat, koruptakat. Mas megoldas nincs. Tomeg mindig gyoz.


Tokeletesen igazad van...
avatar
weedor
2011-03-04 08:40:34
Lakásomat dobjam be a közösbe?
Ez felelőtlenség, szerintem..

Sajnálatos
avatar
lala
2011-03-04 09:13:06
A sok "csata utáni hős"-nek:
1. A tények ismerete nélkül nem illik senki felett ítélkezni.
2. Valakinek a hiszékenysége nem jogosit fel egy másikat törvénytelenség elkövetésére.
3. A csalók bűnözők, nem hősök! Sajnos ez a mai korrupt Romániában sokszor forditva van.
avatar
möjszömbágpulá
2011-03-04 10:02:36
halala
Kedves hal lalala,

1. az ítélkezést meg tudom különböztetni az objektív ténymegállapítástól, ami jelen esetben igazolja a feltevésemet, hogy nekem van igazam, abból kiindulva, hogy a pórul jártak önmaguk ásta kapzsiság csapdába sétáltak bele. EZ TÉNY.

2. Aki csalásban utazik, az soha nem a törvényessség és törvénytelenség útjának bifurkációjánál töpreng addig, amíg el nem telik az alkalom a csalásra.

3. Ebben az értelemben csalók, de másik értelmben sikeres emberek, akik túljártak az emberek eszén. Tehát okosabbak mint az átlag. Lásd történelemkönyv lapjai. És jelen esetben a cég tulajdonosa büntetlenül, vagy minimális büntetéssel (fiskális szabályok megszegése) fogja megúszni. Mert nem ő a felelős.
A bankok is így működnek.
Betolod a tonna pénzt, reméled a hasznot. Csődbe megy a bank, reklamáió, , alkohol, öngyilkosságok, majd nyílik egy új bank, més szinekkel, más névvel. Life goes on. És a főnök Thaiföldön here vere, a slepp meg senkit sem érdekel. Az élet nem humanitárius rend
avatar
ooloo
2011-03-04 13:43:04
Hát igen, a nagyfiuk ennyit érnek..
avatar
kovden57
2011-03-04 17:17:17
Fogadni mernek ,hogy a cegtulaj lakasa( esetleg haza ) nincs betablazva.
avatar
sminkszoba
2011-03-08 13:14:50
1.A tulajnak is több ingatlanja be volt adva hitelfedezetre.
2.És az alkalmazottak nem kapzsiságból, hanem jóhiszeműségből adták "kölcsön" a lakásaikat.
3.Az állam nem fizetett időben, emiatt a kétségbesett kapkodásos elternatív megoldások.
Csókolom.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."