Itthon » Közélet

A Szejke útja - Szejkei mofetta: hajléktalanszálló és graffiti-kiállítás

Szejke mofetta egy szóval: siralmas. Bővebben: romhalmaz, hajléktalanszálló, szégyenfolt, graffiti-kiállítás. Elméletileg van esély a megmentésére, de a gyakorlat beszél.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

SzejkeiMofetta
SzejkeiMofetta
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 08., 19:52
1 hozzászólás. 


A legkedveltebb udvarhelyi kirándulóhelyek egyike, a Szejkefürdő több mint két évszázados történetre tekint vissza, a nagy múltú fürdő- és kirándulóhely azóta sok változáson ment keresztül. A helyet az itt felfedezett gyógyvizek tették igen népszerűvé az udvarhelyiek és a turisták körében. Azonban a legnagyobb székely, Orbán Balázs idejében épített létesítményekből csak nagyon kevés maradt az utókorra: a sír és a székely kapuk miatt szellemisége a régi, legalább a remény megvan arra, hogy a Szejke ugyanaz lehessen, mint egykor volt a város életében. Hetente jelentkező cikksorozatunkban a Szejkefürdő múltjával, jelenével és esetleges jövőjével foglalkozunk, legelső témánk a katasztrofális állapotban levő mofetta épülete.

SzejkeiMofetta

A Borvíz Útja hoz megoldást?

A Szejkefürdő története 1. - A pásztor köszvénye

Orbán Balázs szerint a Szejke gyógyvizeit egy pásztor fedezte fel az 1840-es években, amikor észrevette, hogy a sós víz gyógyítja köszvényét, azonban ennél korábbi Kibédi Mátyus István orvos 1766-ból származó leírása, amely szerint „a város közelében levő forrás szürkés, tengervízhez hasonló büdös vize gyógyítja a sebeket és a bőrkiütéseket".

Az 1850-es évekig ún. parasztfürdőnek számított, jelzett évtizedben épültek az első medencék, deszkakabinok és lakóházak – az első házat egy Verebélyi nevű ember építette. A feljegyzések, eddigi kutatások említik továbbá Csiszár Mihály, illetve Horváth Dániel nevét: előbbi 1856-tól kezdődően négy évig volt a fürdő bérlője, és három deszkakabint építtetett, utóbbi 1960-tól hat év alatt egy hatszobás lakóházat, tizenkét fürdőszobát és további kabinokat létesített.

A szejkefürdői városbejárattól nem messze áll az egykori gyógylétesítmény, a nyolcvanas években fénykorát élő mofetta épülete. Ablakok nélkül, elhagyatottan, szemetesen, törmelékkel és üvegszilánkkal tele - az az építmény, amelyben hajdanán nyaranta mintegy másfél ezer beteg fordult meg gyógykezelésen. Az épület és a telek a város tulajdonába tartozik, de évek óta elhagyatottan áll, újraindítása nagyon komoly befektetést igényelne – ezt hivatott elvégezni az ún. Borvíz Útja projekt, aminek a tavaly nekifogtak, de egyelőre a Szejkének erre a részére még nem értek el a munkálatokkal.

Remélhetőleg idén látványosabb és kézzelfoghatóbb eredményei lesznek. A polgármesteri hivataltól megtudtuk, hogy jelenleg téli szünet van, az időjárás még nem engedi meg a munka újrakezdését, de tavasszal a projekt folytatódik. S ebbe beletartozik a mofetta felújítása is.

Tőzegláp és kőolaj

A védett tőzegláppal szemben, a város Szováta felé vezető kijáratánál balra terül el az a telek, ahol 1941-ben kőolaj után kutatva jöttek rá, hogy az itteni altalaj gyógykezelésre javallott iszapot és gázt tartalmaz. A Szejkefürdő gyógyvizei messze földön híresek voltak, hiszen Orbán Balázs a 19. század végén virágzó fürdőteleppé változtatta a birtokába került helyet. Arra viszont később jöttek rá a szakorvosok, hogy a mofettából feltörő gáz ízületi bántalmakra és érszűkületre javallott, akárcsak az iszap, amiből egy időben a kórházba is szállítottak be az ott elvégzett gyógykezelésekhez.

A múlt század hatvanas éveiben a város talán leghíresebb orvosának, dr. Bakk Eleknek volt az ötlete a szejkefürdői mofetta – ez a hetvenes évek végére készült el, a visszaemlékezések szerint közmunkában (akkoriban több városi létesítményt – pl. művelődési ház, sportcsarnok, stb. – így készítettek el). A mofettát 1978-tól adták használatba (két év alatt épült fel), építtetője az akkori első titkár, Ubornyi Mihály volt, tervezője pedig a néhai Kaján János.

SzejkeiMofetta

A Szejke szaga

A jellegzetes Szejke-szag tulajdonképpen a merkaptán – ez egy illó bomlástermék, az arra járó ember mindenütt ezt érzi, még a gyógyfürdő és források közelében is. A mofetta gázának összetétele alkalmas volt gyógykezelésre – erre a hetvenes évek végén az itteni kórház engedélyt kapott a Balneológiai Intézettől, így használhatták az udvarhelyi orvosok. Egyébként a mofetta, mint természeti jelenség, tulajdonképpen egy vulkáni tevékenység maradványa, amit a népnyelv „fortyogónak" is hív.

SzejkeiMofetta

Nyaranta több százan fordultak meg itt

A szejkefürdői mofetta „fénykorát" az 1978 és 1989 közötti időszakban „élte": ebben az időszakban rendszeresen jártak ide a betegek, akik magas vérnyomásos problémákban, érszűkületben, vagy reumában szenvedtek. A mofettában állandó jelleggel dolgozott egy kórházi asszisztens a fizioterápiás osztályról, a létesítmény pedig megfelelően fel volt szerelve.

Az épületen kívül volt egy nagy fémhordó, ebben egy technikai eljárással választották szét a feltörő iszapos sós vizet a gáztól, utóbbit fémcsövön vezették vissza a gyógykezelési terembe, az edényből pedig kifolyt az iszap. Mint minden mofetta, a szejkefürdői is fapadokkal volt ellátva, ezeknek maradványai a ma még álló épület központi részén megvannak. Ezekre a deszkapadokra ültek le a betegek egymás mellé a 10-15 perces „kúrákra". Ami a hanyatlást illeti, 1990 után már nem működött a létesítmény, fokozatosan leromlott, elhagyatottá vált, a felszerelések az évek során tönkrementek, eltűntek.

SzejkeiMofetta

A gazdátlan mofetta

Ha manapság valaki megközelíti a szejkefürdői mofetta romosodó épületét, lesújtó látvány fogadja: nyáron az épület környékén az egykori ablakokig ér a gaz, a közelben szabadtéri vécének használják az emberek a területet kirándulások vagy szejkefürdői rendezvények alkalmával. Ajtók már nincsenek, ami mozdítható volt, mindent elvittek innen.

Kedd délelőtti terepszemlénk során láthattuk, hogy a falon még ott van a fémből készült MOFETTA felirat, kész csoda, hogy még nem szedték le, és nem került valamelyik ócskavas-gyűjtőhöz. Bennebb merészkedve több, frissen festett, színes, nagyméretű graffitire lettünk figyelmesek – ezek szerint lelkes fiatalok itt, ilyen körülmények között találnak elfoglaltságot maguknak. A több helyiségből álló épület tele van tégla- és üvegdarabokkal, szeméttel, rongyokkal – hajléktalanoknak kiválóan megfelel, s ezt jelzi egy hajléktalan jól kivehető fekhelye is.

Hálózsák, szakadt bakancs, ruhadarabok, kenyeres zacskók – a nyomok szerint az illető rendszeresen egészségügyi szeszt fogyaszthatott, mert legalább 8-9 ilyen címkéjű műanyagpalack van a fekhelye környékén, ahol tűz nyomait is felfedeztük. Az épület kifejezetten omlásveszélyes, óriási repedések vannak, nemcsak a falain. Ablaknak, használható dolgoknak híre-hamva sincs, innen mindent rég elhordtak – senki földje, senki épülete, a város egyik szégyenfoltja.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
fircus
2011-03-09 20:41:17
mert van az,hogy ebben a kibaszott orszagban mindent csak szetrombolni tudtak a rendszervaltozas ota? Ezer meg ezer lehetoseg lenne fejleszteni videkunket es nemcsak,de mintha valaki vagy valakik keszakarva ennek az ellenkezojet teszik? Mire jo ez? Ezert kell elmenni az embereknek kulfoldon hanyodni,hogy itthon a termeszeti kincseink mellett ehen dogoljunk!!Aztan meg jon valaki kulfoldrol bagoert megvasarolja a teruleteket es aztan meg minket kipicsaznak mindenhonnan,behozza az embereit dolgozni mi meg ehberert gurcolunk!!! Na ez Romania meg a politika! Mindenki leszar mindent csak gyorsan kapjon valahonnan egy kis kenopenzt!! Bocs a minosithetetlen kifejezesekert,de mindig elont a duh mikor ilyen elhanyagolt direkt lerombolt furdotelepeket latok .Kulfoldon nagy penzeket fizetunk,hogy elmenjunk egy ilyen helyre itt nalunk meg rohad minden!!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."