Itthon » Közélet

Erdély mentőcsoport Keresztúron

A héten Keresztúron gyakorlatozott az alakulófélben levő önkéntes Erdély mentőcsoport.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

2011_Egyeb/0312_erdely_mentocsoport
2011_Egyeb/0312_erdely_mentocsoport
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. március 12., 17:40
0 hozzászólás. 

"Az Erdély Mentőcsoport létrehozásának előzményét egy féléves segélyezési együttműködés képezi. Szervezetközi együttműködésünk keretében elhatároztuk, hogy magyarországi mintára különleges mentőcsoportok életre hívását kezdeményezzük Erdélyben is. Mentőcsoportjaink megalapításának, felszerelésének és útnak indításának előkészületei javában zajlanak." – olvasható a szervezet honlapján. Eddig két képzést tartottak, amiből az egyik szintén Keresztúron volt. A héten megtartott harmadik, elméleti és gyakorlati felkészítő is volt egyben, célja a hamarosan jogilag is megalakuló önkéntes csapat vezetőképzése.

Szerkesztőségünk is kilátogatott a helyszínre, ahol éppen tűzesetet szimuláltak: egy füsttel teli pincéből kellett kimenteni a bent rekedt embereket. A mentés természetesen a valóságnak megfelelő védőfelszerelésben és munkamegosztásban történt, ám itt egy valós vészhelyzettel ellentétben elmaradhatatlan volt a jó hangulat. A képzésen több régióból is érkeztek résztvevők, jelen volt többek közt Kolozs-Torda, Marosszék, Csíkszék, Háromszék és természetesen Udvarhelyszék.

2011_Egyeb/0312_erdely_mentocsoport

A vezetőképző még tartott egy gyors eligazítást, letisztázták kinek mi a feladata és végigbeszélték a mentés folyamatát. Fontos, hogy egyszer fejben tudják mit kell tenni.

2011_Egyeb/0312_erdely_mentocsoport

Ezután következhetett a felszerelés alapos átvizsgálása és előkészítése a mentéshez. Ez a folyamat egyik fontos része, mert egy rosszul összerakott palack miatt a segítőből könnyen áldozat válhat.

2011_Egyeb/0312_erdely_mentocsoport

Miután már tiszta volt, hogy mi a tennivaló, a felszerelés pedig tökéletes, már lehetett menteni ki a bent rekedt "áldozatokat".

2011_Egyeb/0312_erdely_mentocsoport

A mentés akkor ér véget, amikor az áldozat teljesen biztonságos helyre került és előkészítették a további mentőegységeknek, hogy egészségi állapotát felülvizsgálhassák és ápolják.

A helyszínen készült fotók megtekintéséhez kattintson ide, további információkért pedig a szervezet honlapját érdemes böngészni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."