Itthon » Közélet

Újságírókat díjaztak a csíkszeredai megyeházán

A Hargita megyében készült legjobb írott sajtós, tévés és rádiós alkotások készítőit díjazták március 11-én, pénteken Csíkszeredában, a Hargita Megyei Sajtógálán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Sajtogala
Sajtogala
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. március 13., 15:07
0 hozzászólás. 


A Hargita Megye Tanácsa és a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által meghirdetett sajtópályázatra összesen több mint hatvan pályamunka érkezett, különböző kategóriákban: tudósítás, riport, portréinterjú, tematikus oldal, sportújságírás, vezércikk, dokumentumfilm, műsorvezetés, sajtófotó. A Codex Kamarazenekar muzsikája után Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke köszöntőbeszédében elmondta, nem véletlenül választották ezt a március 15-éhez közeli időpontot a gála számára.

Sajtogala

„Március 15. a magyar szabadság napja, s egyben a magyar sajtószabadság napja is, ugyanis a márciusi ifjak által megfogalmazott 12 pont közül a legelső kéri a cenzúra eltörlését, így ezen a napon illik a legjobban teljesítő újságírókat díjazni" – fejtette ki Borboly Csaba. „Hargita Megye Tanácsa az újságírók munkáját kívánja elismerni a sajtógála megszervezésével. Azért, hogy ne csak a munka jusson az újságírónak, hanem egy kis ünnep is. Lévén, hogy szakmai kérdésekben mi nem vagyunk illetékesek, a gálára beküldött pályamunkák elbírálására a Magyar Újságírók Romániai Egyesületét kértük fel."

Sajtogala

A tanácselnök megjegyezte, hogy nem új keletű a MÚRE-val való együttműködés, ugyanis a megyei tanács évente szakmai díjat ad egy-egy újságírónak az egyesület javaslatára a megyenapok alkalmával, továbbá évente vendégül látja gyergyószárhegyi intézményében a MÚRE szakmai táborát, amelyen a szervezet javaslatára díjaz egy-egy, a kultúra terén jeleskedő újságírót.

Sajtogala

Karácsonyi Zsigmond, a szakmai szervezet elnöke, a Népújság főszerkesztő-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző években a romániai magyar újságírók Budapestre jártak díjakat átvenni, ám most, kivételesen, Csíkszeredába jöttek. Ezt követően a MÚRE zsűrije – Karácsonyi Zsigmond, Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője, Szekeres Attila, a Háromszék szerkesztőbizottságának tagja, Sarány István, a Pallas-Akadémia Kiadó szerkesztője, Kacsó Sándor, a Román Televízió magyar adásának főszerkesztője, Simonffy Katalin, az RTV munkatársa, valamint Székedi Ferenc újságíró, egyetemi oktató – értékelte és díjazta az alkotásokat. Az írott sajtóból benevezők közül két tudósítás nyert: Jánossy Alíznak, a Krónika gyergyószentmiklósi munkatársának a maroshévízi Urmánczy Egyesület körüli vitákról írt tudósítássorozata, valamint Gina Ștefannak, az Agerpres hírügynökség tudósítójának egy székelyudvarhelyi cukrász családi vállalkozásról készített anyaga. A legjobb portréinterjú az Antalfi Józsefé, az Udvarhelyi Híradó munkatársáé, aki egy kalapkészítőt mutatott be, a legjobb riport a Kedves-Tamás Gyopáré (Gyergyói Kisújság, Harisnyaszabó, székelyruha-varró), a legkiválóbb tematikus oldal készítője Pethő Melánia, a Gyergyói Hírlap szerkesztője, decemberi magyar és székely népszokásokról szóló összeállításával, sportújságírás kategóriában pedig Jakab Árpád, a Hargita Népe székelyudvarhelyi munkatársa kapott elismerést Nem kaptak engedélyt a jégralira című tudósításáért.

Sajtogala

Tévés kategóriában a zsűri a legjobb portréinterjúnak Száva Enikő, Demeter Levente, Fancsali Levente (Duna Tv, Székelyudvarhely) TündiKÉK című filmjét találta. A tudósítás műfajában négy alkotást díjaztak: Csúcs Mária és Csúcs Péter (Duna Tv, Csíkszereda): Csíkszereda kiváltságlevele; Adorján Botond, Ferencz Hunor, Szabó Attila (Aves Media, Székelyudvarhely): Korrupció; Fábián Kornélia, Dakó István, Fancsali Levente (Duna Tv, Székelyudvarhely): Garázsváros; Bajna György, Zsigmond Attila (Rex Videó Stúdió, Gyergyószentmiklós): Hadijáték Gyergyóremetén.

Sajtogala

Rádió kategóriában Oláh-Gál Elvira, a Kossuth rádió csíkszeredai tudósítója kapott elismerést a Jánosi Gyulával készített portréinterjújáért. A díjazottak pénzjutalomban és könyvutalványban részesültek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."